Strona 4 z 9 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 84

Wątek: Oceny w galerii - kolejne podejście

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar adambieg
    Mieszka w
    Miasto nad Brdą
    Siła reputacji
    110
    Moja galeria

Odp: Cudze dzieło w kadrze

Jest tylko pytanie, kto i na podstawie jakich kryteriów miałby decydować, jakie zdjęcie można umieścić w galerii?
    Łatwo odsiać zdjęcia w oczywisty sposób niepoprawne technicznie.

| OlyJedi Awatar pers
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Siła reputacji
    45
    Moja galeria

Saboor - i tu jest problem bo trzeba wybrać osoby, które będą oceniać co jest tym gniotem a co nie. Kto miałby wybrać te osoby? Wbrew intencją stworzylibyście totalne TWA ze zdjęciami, które będą się podobać określonej widowni. Popatrz - są też zdjęcia ze skrajnymi ocenami, ludzie dają 4-5ki ale 1ki też się pojawiają.

I druga sprawa - nie przesadzajmy z tą galerią, to nie ołtarzyk. Mnie nie przeszkadza, że ktoś wstawia zdjęcia, które mi się nie podobają. Galeria publiczna to inna sprawa i tu są przecież obwarowania.

Są fora gdzie też galeria jest podobnie umieszczona jak u nas, tylko, że nie ma systemu ocen i jakoś nie pojawiają się tam dyskusje o jakości tych galerii...

Co do tej oceny i rad w wątkach to też bym nie przesadzał - ile jest wstawek z zerowym komentarzem? Ile jest komentarzy typowo kumpelskich?

Rozjemca - Super Mod Zwycięzca popRAWki
    Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    287
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez adambieg Zobacz posta
    Jest tylko pytanie, kto i na podstawie jakich kryteriów miałby decydować, jakie zdjęcie można umieścić w galerii?
    Łatwo odsiać zdjęcia w oczywisty sposób niepoprawne technicznie.
    Taki się nie znajdzie, nawet grupa "takich" nie poradzi. Tego typu restrykcje mogą być wprowadzane jak powstaje forum, potem
    jest za późno. Jest jednak na to lekarstwo: oceny(bez obraźliwych komentarzy) w galerii. I zwrot ku wątkom autorskim, to nie boli
    a pożytek niesie.
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
    wątek kulinaria :::: bez prawdziwych potrzeb :::: wątek tutoriale
    wątek Photoshop :::: <-- Volter --> :::: wątek DITL

barmichal76
    Gość

Chiba mega off-top się zrobił...

Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    287
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez pers Zobacz posta
    Saboor - i tu jest problem bo trzeba wybrać osoby, które będą oceniać co jest tym gniotem a co nie. Kto miałby wybrać te osoby? Wbrew intencją stworzylibyście totalne TWA ze zdjęciami, które będą się podobać określonej widowni. Popatrz - są też zdjęcia ze skrajnymi ocenami, ludzie dają 4-5ki ale 1ki też się pojawiają.
    Nie da rady nikogo "ustanowić" jak pisałem to można zrobić tylko na starcie.
    I druga sprawa - nie przesadzajmy z tą galerią, to nie ołtarzyk.
    Może powinno się do niej tak podchodzić w sumie to pochodna wernisażu a tam byle prac autora się nie wystawia tylko najlepsze.
    Są fora gdzie też galeria jest podobnie umieszczona jak u nas, tylko, że nie ma systemu ocen i jakoś nie pojawiają się tam dyskusje o jakości tych galerii...
    Tu jest i system ocen i możliwość komentowanie, więc siłą rzeczy i oportuniści i zwolennicy danej natychmiast się znajdą.

Co do tej oceny i rad w wątkach to też bym nie przesadzał - ile jest wstawek z zerowym komentarzem? Ile jest komentarzy typowo kumpelskich?
    Bo persie "nie wypada" tego się nauczyliśmy, ale i oduczyć się da tylko.... komu się chce.
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar kowal73
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    141
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Saboor Zobacz posta
    persie drogi, gdyby to było na poważnie to już by się działo jak nie tu to gdzie indziej.
    Jestem radykałem wbrew pozorom i to moje zdanie: nie należałoby pozwalać na zalew galerii potworkami, to ciche przyzwolenie
    to gest w stronę użytkownika, choć wg mnie krzywdzący.
    Jeżeli nie jesteś pewien jakości swego "dzieła" umieść je w wątku, tam będzie przegadane i nie dostaniesz po uszach "0-2" nie zbierzesz
    komentarzy czasem bardzo dosadnych.
    Jednocześnie pojęcie: ocena dla qmpla straci rację bytu.
    Uważam, że nawet galeria (sama nazwa)użytkownika to miejsce na jego najlepsze prace a nie zbiór huratfórczości.
    Ja do takiego spojrzenia musiałem dojść nabierając dystansu do własnej działalności gniotorobnej.

---
    edit:
    Przyzwolenie za zalew wątpliwej jakości fotami naszej galerii to krzywda dla ich twórców
    Pamiętaj: to moje zdanie, więc nie ma się czym przejmować.
    Trafiłeś w sedno.
    sprzedam - ZD40-150 f3,5:4,5 (stan sklepowy) - 550
    sprzedam - Klapki zabezpieczające Karty CF do E330 - ostatnie 3 szt w Polsce

www.k2-stal.pl

Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    287
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez kowal73 Zobacz posta
    Trafiłeś w sedno.
    Trzema słowami ukoiłeś mą duszę co łka.... Chodź na piwo.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez kowal73 Zobacz posta
    Trafiłeś w sedno.
    Trzema słowami ukoiłeś mą duszę co łka.... Chodź na piwo.
    Nie idz.
    Opije cie,zdemoralizuje nie uwlaczajac,podpiszesz ,zalozy Ci teczke i przepadles.

Krystyna1975
    Gość

Może powinno się do niej tak podchodzić w sumie to pochodna wernisażu a tam byle prac autora się nie wystawia tylko najlepsze.
    Najlepsze wg kogo zapomniałeś dodać, bo co jeden uzna za świetne, inny może uzać za gniot. W galeriach decydują ich właściciele, więc tu pewnie Admini. To może niech kasują zdjęcia, które wg nich nie są godne wiszenia w ich galerii, albo proszą Autora "dzieła" o usunięcie
    Ostatnio edytowane przez Krystyna1975 ; 12.01.14 o 17:45

Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    287
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Krystyna1975 Zobacz posta
    Najlepsze wg kogo zapomniałeś dodać, bo co jeden uzna za świetne, inny może uzać za gniot.
    Nie Krysiu, nie zapomniałem. Widzisz jestem w pełni ukształtowanym bytem,
    internetowej rzeczywistości i mam świadomość jak różne są gusta i guściki.
    Pamiętasz jednak takowe powiedzenie: jeżeli jeden Ci powie, że jesteś pijana - wal w górny przedni otwór wlotowy(mordę)
    jeżeli dwóch - lepiej się zastanów, natomiast gdy odezwie się trzeci.... po prostu kładź się i zacznij leczyć kaca.
    Tak jest i z gniotem i dobrym zdjęciem choć jest subtelna różnica. Dobrą Fotografię Chcesz oglądać dla przyjemności a nie z musu.
    A! no i ta dobra trzyma się pewnych zasad obrazu, mianowicie coś pokazuje o czymś gada jak rysunki na ścianach jaskiń, noo...
    prawie bo tu jeszcze mamy kwestię wierności odwzorowania czy surrealistycznego przekazu(nie mylić z maziajem).
    Tak że jak widzisz Sama, nie zapomniałem, ba! Napisałem: takiego jednego czy "takiej" grupy nie da się stworzyć.
    Ot i cała tajemnica Wiary.

---------- Post dodany o 16:55 ---------- Poprzedni post był o 16:53 ----------

Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    Nie idz.
    Opije cie,zdemoralizuje nie uwlaczajac,podpiszesz ,zalozy Ci teczke i przepadles.
    Przykro mi Mirku(jak zwykle gdy mam uciechę)że Cię zawiodę: teczka jest już dość opasła z sygnaturą: DW
    A demoralizacja osiągnęła punkt kulminacyjny.