łykaj coś z m4/3. pozdrawiam
łykaj coś z m4/3. pozdrawiam
Jest 12-50mm (ekw. 24-100)- AF z e-pl5 o niebo szybsze od 16-50 (24-75) z nex-6, którego jedyny plus to niewielki rozmiar po złożeniu.
12-50 jest uszczelniane, ma fajne makro, cichutkie (+ do wideo) i niedrogie do kupienia z drugiej ręki. Optycznie bez zachwytów, ale jest OK.
Są jeszcze Panasy z serii G np. g5 i g6 - jeszcze tańsze i zdziwiłbym się gdyby nie miały szybszego od nexowego AF.
W takim razie także jw. Panasy są w razie czego, g6 ponoć już całkiem całkiem w wideo. W olkach jest gorzej, ale tragedii nie ma.
A ja mam starusieńkiego e-pl1 z 12-50mm i jak miałem okazje w kiepskim świetle poznać np. Nex5r, to ten soniak szału nie robił na plus.
A w typowym codziennym użytkowaniu odczuwasz różnicę? Miałem jakiś czas om-d e-m5 (ta sama matryca co e-pl5) i naprawdę daje radę
To już bardzo subiektywna opinia. Ja np. wolę portret w ekwiwalencie 100mm niż 75mm. No i z pleśniakami nie masz stabilizacji w NEXach.
Poza tym w m43 jest bardzo fajny, niewielki i z baaardzo szybkim af 45mm 1,8, więc nie ma parcia na pleśniaki. Sigmy 2,8 za kilka stów też są.
To fakt - fajnie mieć profile szkieł w LR, ale pod warunkiem, że kupi się LR. Autor nawet nie bawił się RAWami przypominam...
Olympus ma z AF szkła 1,8 1,7, 1,4 a nawet 0,95 manualne... co pozwala rzadziej stosować lampę, także dzięki stabilizacji matrycy.
Poza tym zewnętrzna lampa to dla mnie rzecz bardziej wskazana i tak - w przeciwieństwie do błyskotek wbudowanych / dopinanych.
Podsumowując - w cenie NEX-6 z 16-50mm masz e-PL5 /E-PM2 +14-42mm/12-50mm z portretem 45mm 1,8 i ew. jakąś lampką zewnętrzną.
(FL-36R lub jakiś niedrogi nowy Metz np. 36) i nie musisz inwestować w nic dodatkowego.
System NEX jest fajny.. znaczy się będzie fajny, jak wyjdzie odpowiednik obiektywów 12-35, 12-40 lub 35-100mm, 75 1,8.
Bo jak na razie bida z nędzą. Teraz jeszcze łapią się za korpusy z pełnoklatkową matrycą, a znowu nie ma co sensownego podpiąć.
Tylko jakieś turbo adaptery lub pleśniaki. Już system Samsunga wydaje mi się ciekawszym rozwiązaniem od ostatnich premier.
Ostatnio edytowane przez Iwo ; 12.01.14 o 19:37
Kupię 100-400mm lub zamienię za Panasonic 70-300mm
Prowadząc tą dyskusję pamiętajmy, że autor ma budżet 2000-2500zł ewentualnie 3000zł na NEX-6 z 16-50mm.
Po co uszczelniony obiektyw skoro body dziurawe.
Po co cichutkie AF do video, skoro video dużo gorsze od tego z NEX.
Zestawy E-PM2/E-PL5 z 12-50 chyba "fabrycznie" nie występują, w necie znalazłem cenę 3400zł za E-PL5 z 12-50 (brak wizjera i wbudowanej lampy w stosunku do NEX-6). Na samego 12-50 znalazłem ceny 1100 - 1500zł.
Tyle, że matryca w tych Panasach znacznie odbiega jakością od matrycy NEX-6.
Nie przesadzaj z tym szybszym AF w stosunku do NEX, mam NEX-3 i jego AF nie bardzo ustępuje m43, a NEX-6 to jednak inna bajka.
A ja mam na co dzień NEX-3 i E-P5 i gdyby nie jasne szkła jakie mam do PENa to ciężko byłoby rywalizować z tym NEXem.
Tylko E-P5 i E-M1 mają peaking więc używalność pleśniawek na innych Olkach jest gorsza niż na jakimkolwiek NEX.
Po użyciu adaptera TurboLens na NEX masz pleśniaka z ogniskową bez mnożnika i ze światłem o 1eV lepszym, niestety nie ma takich adapterów do m43 (tzn. są ale mnożnik 1,7 pozostaje).
W NEXsie tanie do portretu jest też ostra Sigma 60mm2.8 - taniej o połowę w stosunku do 45mm/1.8
Ale lepiej jak jest taka możliwość niż jej nie ma.
No to podaj jeszcze autorowi wątka ceny tych wspaniałych szkiełek.
Oj chyba mocno przesadziłeś. NEX-6 i 16-50 w normalnym sklepie to max 3000zł.
PM2 14-42 to 2000zł
PL5 14-42 to 2400zł
12-50 to 1000zł
45mm1.8 to 1000zł
lampa systemowa to pewnie kolejne 700zł
Czyli E-PL5 ponad 5100zł
E-PM2 4700zł
Więc nieco więcej niż 3000zł za NEX-6
Rozmawiamy budżecie około 300zł. Już 12-35 sam przekracza ten budżet
Co do pomysłów Sonego, to bardzo mi się podoba że pełnoklatkowe A7 ma taki sam bagnet jak NEX, jest tu analogia do puszek z APS-C i FF.
Ponoć niektóre szkła NEX można spokojnie użytkować na A7 (nawet bez wycinania i winiety).
PS
Być może przy innym budżecie i innych wymaganiach autora proponował bym mu coś innego.
Ale ponieważ sam jedną nogą jestem w 4/3 oraz m43 a drugą nogą siedzę w NEX, więc świadom wszystkiego zaproponowałem z czystym sercem NEX-6 i 16-50.
NEX, Samsung, Olympus, Panasonic... co lepiej w łapie leży i mniej kosztuje. Jeżeli nie potrzebujesz wizjera i wystarczy Ci ekran do kadrowania, to wybór masz baaardzo szeroki. Jeżeli dopuszczasz jeszcze zakup używanych aparatów i obiektywów, to w zasadzie do amatorskiego robienia zdjęć możesz kupić wszystko co potrzeba.
Napisz, czy ważny dla Ciebie jest wizjer, czy istotne są rozmiary i waga całości (i tak żadnego bezlusterkowca nie włożysz do kieszeni spodni czy koszuli, to nie kompakty), czy jest dla Ciebie ok mieć więcej obiektywów (czasami nie da się wszystkich wziąć, czasami się któregoś zapomni) i je zmieniać (bywa, że w momencie zmiany ucieka ciekawy kadr) - być może wystarczy Ci jeden spacerzoom.
Witam !
Autorowi watku chodzilo jeszcze o filmowanie a tutaj Olek nie wypada najlepiej, wiec bedzie dylemat.
Pozdrawiam
Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak
Dzięki wielkie za odpowiedzie w kwestii aparatu...
Wizjer nie jest wymogiem (na pewno lepiej kadruje się zdjęcie itp.) bo w przypadku moich zastosowań jestem w stanie się bez niego obejść.
Głównie będa to fotki do jakiejś foto ksiązki itp. zdjęcia nie będą większego formatu jak A4 więc jeśli do tego poziomu fotki będą ok to będzie miło. Zamierzam zacząć uczyć się trochę fotografi (do tej pory użytkowałem zwykłe kompakty) stąd pomysł aparatu z wymiennymi obiektywami,a po ostatnim wyjeżdzie do Aquaparku w Druskiennikach zauważyłem jak mój stary kompakt Sony nie daje rady przy wielu scenach z moją małą córką stąd wymóg aby AF był w miarę szybki. Zwyczajnie jako laik zastanwiam się czy w moim przypadku będę widział wyraźne różnice pomiędzy Nex-6, e-5Pl czy GX1. W rekąch trzymałem GX1, NEX-6, Nex-5, Nex-3 i najbardziej leżał mi GX1 (sprawiał wrażenie solidnego i na początku chciałem go kupić z tym obiektywem power zoom), w nex-5 czy w nex-3 korpus wydawał się odrobinę zbyt mały do obiektywu (ale to tylko moje odczucia), nex-6 wyglądał profesjonalnie i solidnie (pytanie tylko czy dla mnie aż za bardzo nie jest profesjonalny).
Moi znajomi korzystają albo z kompaktów albo z typowych lustrzanek więc za bardzo nie mam od kogo uzyskać informacji w kwestii bezlusterkowców dlatego zdaję się na opinie z tego forum.
Jeszcze raz dziękuje za aktywność i pomoc
Na początku GX1 sobie odpuść. Aparat ma starszą matrycę i cenę nieprzystającą do konkurencji.
Jeżeli chodzi o pracę autofocusa to każdy z bezlusterkowców będzie szybko i precyzyjnie ustawiał ostrość jeżeli warunki będą dobre (kontrastowa scena, dobre oświetlenie).
Sony NEX-3N i 16-50 to 1450 zł - świetna cena w stosunku do jakości. Zostanie trochę $$ w portfelu, możesz dokupić jakiś jasny obiektyw stałoogniskowy (50/1..
Olympus E-PL5 to świetny aparat, za 2400 zł masz z obiektywem 14-42. Dodatkowo jest teraz promocja cash back, dokupisz 45/1.8 za 1000 zł i zwrócą Ci 600 zł.
Panasonic GF5 z obiektywami 14-42 i 14/2.5 to 2000 zł. Możesz dokupić używanego 45/1.8 albo jakieś tele 45-150, 45-200 i będziesz miał bardzo wszechstronny zestaw.
A jeszcze Samsung NX1000 z obiektywem 20-50 za 1200 zł
do wyboru, do koloru. Każdy z nich będzie miał jakieś wady i jakieś zalety.
Popieram, GX1 z kitem powinien kosztować nie więcej niż 1000zł i nawet jakiś czas temu tyle kosztował u nas.
NEX-3 z 16-50 za niecałe 1500zł to faktycznie bardzo dobra propozycja, jak autorowi nie zależy na wizjerze, masz za to wbudowaną lampę i bardzo dobre filmowanie.
Sam używam najstarszą wersję NEX-3 i jestem z niej zadowolony do teraz. Nie przejmuj się gabarytami czy tzw. ergonomią, jak dla mnie mojego NEX-3 trzyma się lepiej niż E-PM2 czy E-P5 bo ma lepszy uchwyt (przykładowo).
Ostatnio edytowane przez tymczasowy_ ; 13.01.14 o 12:07
Witam.Miałem podobny dylemat do Ciebie,tylko ja się przesiadałem z lustra nikona (d300s) na coś małego i poręcznego.Ja najpierw popatrzałem jaki dany system oferuje mi szkła,później skupiłem się na wyborze body.W końcu wybierałem miedzy panasem gx7 a olkiem epl5. Kupiłem olka epl5.Obawiałem się że sporym problemem będzie brak wizjera,ale nie ma tragedii no może jedynie jak słońce ostro świeci...Co do szybkości af to jestem zadowolony,co prawda to nie prędkość lustra,ale do zdjęć wakacyjnych i rodzinnych wystarcza.Lampka dołączona do zestawu jest cieniutka ale w razie ,,w'' mam ją cały czas podpiętą...Co do ergonomii to polecam dokupić większy grip MCG2 jest o niebo lepiej.Z panasa zrezygnowałem ze względu na cenę,stwierdziłem że jak dla mnie nie ma sensu dopłacać tyle do wizjera i wbudowanej lampy oraz lepszej ergonomii,różnice w cenie wolę zainwestować w jakiś dodatkowy słoik,to tyle ode mnie,pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez luzaczek82 ; 13.01.14 o 17:43
Dzięki wielkie za odpowiedz, bede wdzieczny jesli napisał byś coś na temat trybu filmowania w tym aparacie oraz jak to jest faktycznie z tym AF, to mnie najbardziej zastanawia. Panasonic chwali sie w folderach tym ciaglym AF ktory uchwyci dynamiczne sceny, czy podobnie jest w tym olympusie.
Chce dzisiaj pojezdzic troche po sklepach i przyjrzec sie lepiej aparatom (ciekawe ile beda mieli w mojej malej miescinie). Musze zobaczyc rowniez jak wyglada ta podpieta lampa w olku, czy bedzie mozna trzymac caly czas aparat w futerale z podpieta lampa i czy za szybko jej nie uszkodze.
Ps. Przepraszam za brak polskich znaków ale szybko pisze z tableta w pracy![]()