Operator wątek jest superciekawy, dawaj dalej.
Masz czytelników![]()
A jakie samoloty z II W. S. strzelaly przez smiglo ? Czytalem o tym wszystkim ze 30 lat temu, wiec albo cos moglem pokrecic, albo rozne zrodla roznie podawaly.
---------- Post dodany o 21:32 ---------- Poprzedni post był o 21:30 ----------
Tak, i wychodzi na to ze wcale nie jest niszowy.
Moje fotopstryki na forum Olympusa. | sprzęt - ciągle się zmienia
Stara prawda: Nigdy nie dyskutuj z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem.
W późniejszych konstrukcjach zmalała potrzeba stosowania synchronizatorów, gdyż wiele samolotów miało karabiny, czy też działka montowane w skrzydłach. Innym rozwiązaniem była możliwość strzelania poprzez wał śmigła. Mam na myśli oczywiście maszyny z napędem śmigłowym.
---------- Post dodany o 23:38 ---------- Poprzedni post był o 23:35 ----------
Chciałem zauważyć, że wątek założył jackowlew, a nie ja.![]()
OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy.
Kiedy wychodzę w góry wracam do domu; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
Szwarc, mydło i powidło || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja
Ostatnio edytowane przez fret ; 2.05.14 o 10:41
W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
Aktualnie odpoczywam na autobanie.
Messerschmitt Bf 109 był jednym z najbardziej znanych i najliczniej produkowanych myśliwców II W.Ś. Poza III Rzeszą używało go jeszcze 12 państw między innymi : Szwajcaria, Finlandia, Włochy, Węgry i Rumunia. Niektóre z tych krajów latały na tym typie jeszcze długo po wojnie. Dwa z nich produkowały go na licencji : Hiszpania jako HA-1112 i Czechosłowacja pod oznaczeniem Avia S-99. Łącznie z samolotami licencyjnymi zbudowano ponad 33000 egzemplarzy. Co ciekawe Japonia pozyskała do testów 5 sztuk tych maszyn. Samolot został opracowany w niemieckich zakładach Bayerische Flugzeugwerke, przejętych przez Messerschmitt AG w 1938. Prototyp oblatano w 1935 roku, produkcja seryjna ruszyła dwa lata później i trwała do 1945. Powstało 10 zasadniczych wersji Me 109 charakteryzujących się literowymi oznaczeniami (każdej literze przypisano jakieś imię, prócz wariantu Z), niektóre z odmian dzieliły się jeszcze na podwarianty z cyfrowym dopiskiem np. Bf 109 E-3 (Emil). Warto wspomnieć o eksperymentalnym modelu Bf 109 Z (Zwilling), który składał się z dwóch maszyn połączonych wspólnym centropłatem i statecznikiem poziomym. Takie rozwiązanie zastosowano chociażby w amerykańskim myśliwcu North American P-82 Twin Mustang (bazującym na P-51). Na fotografii widzimy wariant Bf 109 G-2 (Gustav) w barwach Luftwaffe.
![]()
Operator dzięki dzięki![]()
Jacek
www.jackowlew.pl
Był niejako odpowiedzią na brytyjskiego Sopwith Triplane, który miał identyczny układ jak DR. I.
Istnieje też wersja, że został zestrzelony przez oddział piechoty australijskiej....
Wszystkie wersje Bf 109 i Focke Wulfa 190 (A/F/G/D) oraz Ta 152, większość włoskich myśliwców - Macchi, Fiat, Reggiane, z radzieckich prawie wszystkie myśliwce Polikarpowa, wszystkie Jaki, nie jestem pewien jak to wyglądało u Ławoczkinów i ŁaGG. W Japonii większość myśliwców posiadała kadłubowe k.m. (w niektórych przypadkach było to jedyne uzbrojenie jak na przykład u najzwrotniejszego (tak, tak) japońskiego myśliwca jakim był Ki-43 Hayabusa).
Dzięki takiemu zdarzeniu WWS zdobyły swojego pierwszego Focke Wulfa. Była to maszyna Uffz. Helmuta Brandta, który 13.I.1943 r. po uszkodzeniu śmigła wywołanego niewłaściwym działaniem synchronizatora uzbrojenia musiał przymusowo wylądować po sowieckiej stronie frontu.
Układ miały identyczny owszem, z tym, że Twin był z dwuosobową załogą - jeden pilot w jednym kadłubie, a Zwiling był jednoosobowy.
W malowaniu pustynnym - RLM79 (góra kadłuba)/RLM 78 (spód kadłuba)
Mężczyzna bez kobiety jest jak samuraj bez pana.![]()