Strona 29 z 86 PierwszyPierwszy ... 1927282930313979 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 281 do 290 z 855

Wątek: Samoloty i śmigłowce w muzeach i na pomnikach

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria

Odp: Samoloty i śmigłowce w muzeach i na pomnikach

Cytat Zamieszczone przez Planistigmat Zobacz posta
    Hmmm, ale kiedys ogladalem taki program w tv, w ktorym Anglicy chwalili sie, ze to jakis Angol zestrzelil Czerwonego Barona. Chyba, ze cos mi sie poplatalo.
    A z tym strzelaniem przez smiglo to czasami system zawodzil i skutek byl wiadomy . Wiec wycofano sie z tego rozwiazania.
    Że jak wycofano? Karabiny strzelające przez śmigło były powszechnie stosowane w trakcie II wojny światowej. Później faktycznie się z tego wycofano, ale wszak nie z powodu zawodności synchronizatorów, tylko braku śmigła w samolotach myśliwskich...
    Zapraszam do albumu i galerii

| OlyJedi Awatar BIKER
    Mieszka w
    zapomniana "Ziemia obiecana" obecnie Miasto bezprawia. Ale to moja Łódź.
    Siła reputacji
    126
    Moja galeria

Operator wątek jest superciekawy, dawaj dalej.
    Masz czytelników

| OlyJedi Awatar Planistigmat
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria

A jakie samoloty z II W. S. strzelaly przez smiglo ? Czytalem o tym wszystkim ze 30 lat temu, wiec albo cos moglem pokrecic, albo rozne zrodla roznie podawaly.

---------- Post dodany o 21:32 ---------- Poprzedni post był o 21:30 ----------

Tak, i wychodzi na to ze wcale nie jest niszowy.
    Moje fotopstryki na forum Olympusa. | sprzęt - ciągle się zmienia
    Stara prawda: Nigdy nie dyskutuj z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem.

Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    219
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez MAF Zobacz posta
    Że jak wycofano? Karabiny strzelające przez śmigło były powszechnie stosowane w trakcie II wojny światowej. Później faktycznie się z tego wycofano, ale wszak nie z powodu zawodności synchronizatorów, tylko braku śmigła w samolotach myśliwskich...
    W późniejszych konstrukcjach zmalała potrzeba stosowania synchronizatorów, gdyż wiele samolotów miało karabiny, czy też działka montowane w skrzydłach. Innym rozwiązaniem była możliwość strzelania poprzez wał śmigła. Mam na myśli oczywiście maszyny z napędem śmigłowym.

---------- Post dodany o 23:38 ---------- Poprzedni post był o 23:35 ----------

Cytat Zamieszczone przez BIKER Zobacz posta
    Operator wątek jest superciekawy, dawaj dalej.
    Masz czytelników
    Chciałem zauważyć, że wątek założył jackowlew, a nie ja.

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria

A jakie samoloty z II W. S. strzelaly przez smiglo ? Czytalem o tym wszystkim ze 30 lat temu, wiec albo cos moglem pokrecic, albo rozne zrodla roznie podawaly.
    Na pewno niemieckie ME-109, a także rosyjskie Ła i Jaki. Japońskie A6M Zero też. Innych w tej chwili nie pamiętam, ale już te typy to pewnie 50% używanych maszyn myśliwskich w czasie II wojny
    Zapraszam do albumu i galerii

| OlyJedi Awatar alnico
    Mieszka w
    Śląsk, Mikołów
    Siła reputacji
    203
    Moja galeria

Hmmm, ale kiedys ogladalem taki program w tv, w ktorym Anglicy chwalili sie, ze to jakis Angol zestrzelil Czerwonego Barona. Chyba, ze cos mi sie poplatalo.
    Całkiem możliwe, wersji zestrzelenia pojawiło się kilka. Ta z zestrzeleniem z ziemi przez wojska kanadyjskie jest zdecydowanie najbardziej prawdopodobna.
    OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy .
    Kiedy wychodzę w góry wracam do domu ; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
    Szwarc, mydło i powidło
    || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Na pewno niemieckie ME-109, a także rosyjskie Ła i Jaki. Japońskie A6M Zero też. Innych w tej chwili nie pamiętam, ale już te typy to pewnie 50% używanych maszyn myśliwskich w czasie II wojny
    Dodaj FW 190 i wczesne Mustangi, a zrobi się grubo ponad 50% i jeszcze Włosi mi się przypomnieli (Macchi, czy jakoś podobnie) i jeszcze wymysły Polikarpowa
    Ostatnio edytowane przez fret ; 2.05.14 o 10:41
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
    Aktualnie odpoczywam na autobanie.

Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    219
    Moja galeria

Messerschmitt Bf 109 był jednym z najbardziej znanych i najliczniej produkowanych myśliwców II W.Ś. Poza III Rzeszą używało go jeszcze 12 państw między innymi : Szwajcaria, Finlandia, Włochy, Węgry i Rumunia. Niektóre z tych krajów latały na tym typie jeszcze długo po wojnie. Dwa z nich produkowały go na licencji : Hiszpania jako HA-1112 i Czechosłowacja pod oznaczeniem Avia S-99. Łącznie z samolotami licencyjnymi zbudowano ponad 33000 egzemplarzy. Co ciekawe Japonia pozyskała do testów 5 sztuk tych maszyn. Samolot został opracowany w niemieckich zakładach Bayerische Flugzeugwerke, przejętych przez Messerschmitt AG w 1938. Prototyp oblatano w 1935 roku, produkcja seryjna ruszyła dwa lata później i trwała do 1945. Powstało 10 zasadniczych wersji Me 109 charakteryzujących się literowymi oznaczeniami (każdej literze przypisano jakieś imię, prócz wariantu Z), niektóre z odmian dzieliły się jeszcze na podwarianty z cyfrowym dopiskiem np. Bf 109 E-3 (Emil). Warto wspomnieć o eksperymentalnym modelu Bf 109 Z (Zwilling), który składał się z dwóch maszyn połączonych wspólnym centropłatem i statecznikiem poziomym. Takie rozwiązanie zastosowano chociażby w amerykańskim myśliwcu North American P-82 Twin Mustang (bazującym na P-51). Na fotografii widzimy wariant Bf 109 G-2 (Gustav) w barwach Luftwaffe.

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Bf 109 G-2.jpg
Wyświetleń:	2067
Rozmiar:	230,8 KB
ID:	116572

| OlyJedi Awatar jackowlew
    Mieszka w
    EPWA
    Siła reputacji
    152
    Moja galeria

Operator dzięki dzięki

| OlyJedi Awatar ronin75
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    192
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Operator Zobacz posta
    Fokker Dr.I (Dreidecker) jest jednym z najbardziej znanych samolotów biorących udział w I W.Ś.
    Był niejako odpowiedzią na brytyjskiego Sopwith Triplane, który miał identyczny układ jak DR. I.
    Istnieje też wersja, że został zestrzelony przez oddział piechoty australijskiej....
    Wszystkie wersje Bf 109 i Focke Wulfa 190 (A/F/G/D) oraz Ta 152, większość włoskich myśliwców - Macchi, Fiat, Reggiane, z radzieckich prawie wszystkie myśliwce Polikarpowa, wszystkie Jaki, nie jestem pewien jak to wyglądało u Ławoczkinów i ŁaGG. W Japonii większość myśliwców posiadała kadłubowe k.m. (w niektórych przypadkach było to jedyne uzbrojenie jak na przykład u najzwrotniejszego (tak, tak) japońskiego myśliwca jakim był Ki-43 Hayabusa).
    A z tym strzelaniem przez smiglo to czasami system zawodzil i skutek byl wiadomy .
    Dzięki takiemu zdarzeniu WWS zdobyły swojego pierwszego Focke Wulfa. Była to maszyna Uffz. Helmuta Brandta, który 13.I.1943 r. po uszkodzeniu śmigła wywołanego niewłaściwym działaniem synchronizatora uzbrojenia musiał przymusowo wylądować po sowieckiej stronie frontu.
    Warto wspomnieć o eksperymentalnym modelu Bf 109 Z (Zwilling), który składał się z dwóch maszyn połączonych wspólnym centropłatem i statecznikiem poziomym. Takie rozwiązanie zastosowano chociażby w amerykańskim myśliwcu North American P-82 Twin Mustang (bazującym na P-51).
    Układ miały identyczny owszem, z tym, że Twin był z dwuosobową załogą - jeden pilot w jednym kadłubie, a Zwiling był jednoosobowy.
    Na fotografii widzimy wariant Bf 109 G-2 (Gustav) w barwach Luftwaffe.
    W malowaniu pustynnym - RLM79 (góra kadłuba)/RLM 78 (spód kadłuba)
    Mężczyzna bez kobiety jest jak samuraj bez pana.