Niestety nie mam innych ujęć MIG-a bo przewodniczka nas trochę poganiała jak to na wycieczce. przykro mi, ale może jeszcze coś z Londynu znajdę.
Sud-Ouest SO 1110 Ariel II był prototypowym francuskim śmigłowcem z bezpośrednim napędem wirnika (rozwiązanie to opisałem w poście #127 tego wątku), zbudowanym w jednym egzemplarzu. Maszyna została oblatana w 1950 roku. Następcą tego modelu był SO 1120 Ariel III, w którym tłokowy silnik zastąpiono turbinowym.
![]()
Jacek
www.jackowlew.pl
Jacek
www.jackowlew.pl
Jacek
www.jackowlew.pl
Samochody rzeczywiście widać na drugim zdjęciu.![]()
Pierwsza fotografia przedstawia brytyjski samolot wielozadaniowy Avro 504K, wykorzystywany w charakterze myśliwca, bombowca oraz maszyny szkolnej podczas I W.Ś. Dwie kolejne fotki ukazują amerykański samolot pasażerski Lockheed 10A Electra z okresu międzywojennego.
Moja wrzutka będzie kontynuacją francuskich śmigłowców prototypowych eksponowanych w Le Bourget. Oblatany w 1951 roku (Ryszard Witkowski w książce ''Dzieje śmigłowca'' podaje rok 1950) Breguet G-111 Gyroplane jest następcą konstrukcji G-11E tej samej firmy, zbudowanej w takim samym układzie wirników, czyli współosiowym przeciwbieżnym. Jest to kolejny przykład na to, że tego typu rozwiązanie nie było wbrew pozorom tylko domeną biura Kamowa.
![]()
@Operator nasz nadworny opisywacz chwała ci za to.Zaraz załaduje fotki tu i tam![]()
Jacek
www.jackowlew.pl