Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 29

Wątek: Cudze dzieło w kadrze

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria

Odp: Cudze dzieło w kadrze

Cytat Zamieszczone przez bufetowa Zobacz posta
    Myślę, że może - gdy mural jest jedynie częścią kadru.
    O ile pierwszy Twój post był dla mnie jasny i zrozumiały im dalej zaczynam się gubić Pewnie wina kilku spożytych browarów
    Ogólnie uważam, ze to zdjęcie dokumentacyjne ale można je pokazać w ciekawy (właściwsze słowo: lepszy, gorszy) sposób. Twój pierwszy post jakby temu zaprzeczał albo źle zrozumiałem.
    Mnie się podobają murale jak jest zarys budynku pokazany, a niekoniecznie inne elementy w kadrze jakby chociaż wspomniane prze ze mnie samochody. Natomiast jakby był człowiek w kadrze spoglądający na takie dzieło bardzo by mi pasowało.
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

barmichal76
    Gość

Dla mnie foto muralowe, nawet jeśli dzieło będzie tylko częścią kadru prawie zawsze będzie dokumentem. Tylko jeśli mural będzie uzupełnieniem, tłem, dodatkiem do głównego motywu możemy mówić, że nasze zdjęcie nie jest odtwórcze.

Pozdr

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar aga_piet
    Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    204
    Moja galeria

Być może w pierwszym poście bardziej widoczne było nawiązanie do konkretnego zdjęcia. A chodzi mi o szersze spojrzenie (np. nynego )

barmichal76
    Gość

Być może w pierwszym poście bardziej widoczne było nawiązanie do konkretnego zdjęcia. A chodzi mi o szersze spojrzenie (np. nynego )
    Nooo, to jak Stwórca nas kiedyś za prawa autorskie obciąży...

Tak na poważnie, to z tej perspektywy ciężko powiedzieć, gdzie jest granica między fotografowaniem dzieła, a gdzie zaczyna się nasz wkład. Foto architektury też może być uznane za dokument, tak samo krajobraz miejski to odtworzenie czyjegoś pomysłu urbanistycznego, itd.

OR | Honorowa wystawa Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar k@czy
    Mieszka w
    38° 59' 1.46" -94° 44' 16.274"
    Siła reputacji
    157
    Moja galeria

Gdy widzę zdjęcie murala i pod nim pozytywne oceny, niejednokrotnie mam wrażenie, że oceniane jest dzieło malarza. Podobnie zresztą ze zdjęciami rzeźb czy instalacji.
    Rozumiem, gdy autor zdjęcia wnosi coś od siebie - kontekst, nietypowy kadr, fajne światło, zestawienie z ciekawą sytuacją uliczną. Jeśli to zdjęcie samego dzieła, choćby nie wiem jak ładnie technicznie było zrobione, nie jest li tylko naszą dokumentacją?
    Zawsze czuje niesmak, gdy jakosc techniczna zdjecia murala/obrazu jest tak slaba, ze az sie plakac chce.... uwazam to za brak szacunku do autora murala/obrazu.....
    Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez k@czy Zobacz posta
    Zawsze czuje niesmak, gdy jakosc techniczna zdjecia murala/obrazu jest tak slaba, ze az sie plakac chce.... uwazam to za brak szacunku do autora murala/obrazu.....
    To samo gdy jakies cos do murali zaliczac,ale to tak jak ze zdjeciami.Cale szczescie ze mozliwosc wykonywania murali pod strzechy nie zawitala.

| OlyJedi Awatar BIKER
    Mieszka w
    zapomniana "Ziemia obiecana" obecnie Miasto bezprawia. Ale to moja Łódź.
    Siła reputacji
    126
    Moja galeria

Tak mi się coś wydaje, że deliberujecie tu nad moją fotką murala łódzkiego z galerii. No cóż jedni widzą zdjęcie inni kadr a inni widzi(misie).
    Trudno się więc odnieść do wszystkich ocen. Ja napiszę że chciałem pokazać ciekawy mural z Łodzi. Ciekawy ale jak w wielu przypadkach kiepsko ulokowany. Kamienica, parking, wieżowiec. Do tego samochody. Zdjęcie zostało zrobione na zasadzie "tu i teraz", bo tam zawsze coś parkuje a i podłoże ma różne poziomy, co utrudnia wykonanie zdjęcia choćby ze statywu.
    Każdy ma prawo do własnej oceny, w kwestii co ja chciałem pokazać, a co pokazałem. Łódx stoi ciekawymi muralami i wciąż ich przybywa. Niestety nie wszystkie da się sfotografować tak jakby się chciało.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez nyny Zobacz posta
    Ale ciesze sie, ze robiac "robaczki", "ptaszki" i inne zwierzatka dokumentuje dzielo stworcy

pozdro
    A to te ptaszki nie z jajek??Pierwszy wypust jakis??

OR | Honorowa wystawa Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar k@czy
    Mieszka w
    38° 59' 1.46" -94° 44' 16.274"
    Siła reputacji
    157
    Moja galeria

Podaj dokladna lokalizacje tego malunku, jesli mozesz.
    Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++

| OlyJedi Awatar BIKER
    Mieszka w
    zapomniana "Ziemia obiecana" obecnie Miasto bezprawia. Ale to moja Łódź.
    Siła reputacji
    126
    Moja galeria

Skrzyżowanie Piotrkowskiej i ul. Rosevelta. Mural jest za czerwonym wieżowcem należącym do banku, widać go z ul. Piotrkowskiej (na rogu jest Dom jubilerski).
    Znajdziesz????

Tak wygląda cały Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P9192193P9192193P9192193 - Kopia.jpg
Wyświetleń:	168
Rozmiar:	647,6 KB
ID:	107892
    Ostatnio edytowane przez BIKER ; 12.01.14 o 01:52