Ostatnio edytowane przez apz ; 4.01.15 o 16:56
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
Co do profili .dcp do Olympusów u mnie znajdują się na kompie (win7) w lokalizacji (uprzednio w Opcje folderów\Widok zaznaczyć: Pokaż ukryte pliki, foldery):
C: \ Users (Użytkownicy) \ nazwa_użytkownika \ AppData \ Roaming \ Adobe \ CameraRaw \ CameraProfiles , a także w:
C:\ProgramData\Adobe\CameraRaw\CameraProfiles\Came ra
Jeśli miałeś zainstalowany Lightroom bardzo możliwe, że to zostało. Są tam takie standardowe profile .dcp:
-Olympus E-M10 Camera Muted.dcp
-Olympus E-M10 Camera Natural.dcp
-Olympus E-M10 Camera Portrait.dcp
-Olympus E-M10 Camera Vivid.dcp
Najlepiej skopiować folder o nazwie Olympus E-M10 w którym znajdują się te profile i wkleić go sobie w innej łatwo dostępnej lokalizacji. Później wskazać w Zonerze te pliki .dcp. Po ich dodaniu będziesz miał je na
liście do wyboru:
Co do warstw to tak chyba nie do końca jest jak w PS, PS Elements, Gimp, albo też nie znalazłem odpowiednich opcji. Na przykład brakuje opcji powiel warstwę, utwórz nową warstwę, maskę warstwy, aby odkryć z zdjęcia tylko fragmenty. (Odnoszę się do ZPS 15 PRO ale nie sadze aby w 16 były tu jakieś istotne różnice) Z drugiej strony dla amatora program bardzo fajny i pewnie spełni oczekiwania. Można też rozszerzyć jego możliwości dodając sporo dostępnych darmowych filtrów .8BF
Ostatnio edytowane przez And.N ; 4.01.15 o 21:16
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
A jesli kto nie zdazyl to jest tu do wziecia
http://www.google.de/imgres?imgurl=h...Q9QEwAQ&dur=38
http://www.renderosity.com/mod/galle...ername=mirek54
I tak Was lubie
Z moich obserwacji wynika, ze w ZPS korekcja obiektywów zachodzi dokładnie w taki sam sposób jak w programie Lightroom. Jest tylko warunek aby w Preferencjach Zonera zaznaczyć: Format RAW/Użyj Adobe Dng Convertera do załadowania plików RAW, Musi być też powyżej wskazana ścieżka do: Adobe DNG Converter.exe. Najlepiej oczywiście mieć zainstalowany najbardziej aktualny Adobe Dng Converter (8.7 teraz)
W Zonerze jest może nawet o tyle lepiej, że tym zaznaczeniem wybieramy czy chcemy mieć korekcję obiektywu. W Lightroom jest zawsze (z tego co wiem) z automatu.
Co do aberracji chromatycznych nie zauważyłem aby w ZPS zachodziła automatycznie ale są odpowiednie suwaki do jej korekcji.
Ostatnio edytowane przez And.N ; 4.01.15 o 23:17