Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 64

Wątek: Histogram i poprawne naświetlenie kadru

| OlyJedi Awatar bogdi
    Mieszka w
    dolny śląsk - Kiełczów
    Siła reputacji
    39
    Moja galeria

Odp: Histogram i poprawne naświetlenie kadru

ja ustawiam kontrast na prawie minimum i dopiero w trakcie obróbki go podbijam (całościowo, miejscowo, tylko czerń itp) w zależności od potrzeby - to jest JPEG, wiem, że ma bardzo wiele wad, ale również też zalety , niestety też może się zdarzyć, że trzeba będzie ratować fotkę poprzez podwójne naświetlanie i HDR lub maskowanie, mogą też pomóc filtry połówkowe, ale najczęściej to ..... się mniej przejmuję
    w
    swojej "bazie" mam troszkę chmurek i się przydają , choć to nie jest "lek na całe zło"
    wielosystemowy

| OlyJedi Awatar petreq
    Mieszka w
    Chrzanów
    Siła reputacji
    208
    Moja galeria

No tak, chmurki chmurkami.
    A jak fotografujemy scenę, gdzie zamiast chmurek mamy np. białe (jasne) przedmioty?

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Matick7 Zobacz posta
    ...No właśnie nie chce robić presetów, bo wydaje mi się że wprowadzi to bałagan i zamieszanie. Jak wiadomo nie ma jednej recepty na każde zdjęcie a gotowy preset z ustawieniami narzuca jakieś ograniczenia. Jednak po coś te profile barwne dla C i N są w tym LR i chciałbym móc wykorzystywać je tak samo w Olympusie
    Taki preset miałby za zadanie tylko dopasować wygląd wyświetlanego RAW-a (po zaimportowaniu) do pliku jpg zrobionego przez aparat (RAW+jpg). To dopasowanie dotyczyć by miało kontrastu, nasyceniu kolorów, ewentualnie ostrości. Nie sadzę aby to wprowadziło bałagan. Z takiego presetu korzystałby ktoś kogo irytuje "inny", "gorszy" wygląd RAW-a od jpg oraz i tak zawsze w każdym zdjęciu podnosi nasycenie barw i kontrast. Z profilami barwnymi jakie są do C i N niewiele by to miało wspólnego.
    Jak pisałem ja akurat nie mam takiej potrzeby. Do tej pory byłem nawet przekonany, że LR wyświetla tak samo jak zrobionego jpg-a. Po dokładniejszym porównaniu w LR mam minimalnie bardziej nasycone kolory. (w aparacie mam saturacje jpg na -1 ustawioną)
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

| OlyJedi Awatar petreq
    Mieszka w
    Chrzanów
    Siła reputacji
    208
    Moja galeria

Pozwolę sobie zobrazować to przykładem (wykonany przed przed chwilą do zobrazowania "problemu". Modelka nie chciała współpracować ).

1. -0.3EV. Histogram przed wykonaniem zdjęcia nie pokazuje przepaleń. Po wykonaniu zdjęcia górna część narzuty jest przepalona.
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P1062356_web -03EV.jpg
Wyświetleń:	93
Rozmiar:	251,9 KB
ID:	107494

2. -0.7EV. Histogram przed wykonaniem zdjęcia nie pokazuje przepaleń - prawa jego część jest już dość znacznie w lewo odsunięta. Po wykonaniu zdjęcia jest jeszcze małe przepalenie.

Nazwa:	P1062357_web -07EV.jpg
Wyświetleń:	73
Rozmiar:	241,3 KB
ID:	107495

3. -1EV. Dopiero takie ustawienie rozwiązuje problem.

Nazwa:	P1062358_web -1EV.jpg
Wyświetleń:	73
Rozmiar:	222,0 KB
ID:	107496
    Ostatnio edytowane przez petreq ; 6.01.14 o 14:53

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez petreq Zobacz posta
    2. -0.7EV. Histogram przed wykonaniem zdjęcia nie pokazuje przepaleń - prawa jego część jest już dość znacznie w lewo odsunięta. Po wykonaniu zdjęcia jest jeszcze małe przepalenie.
    Tu już są tak małe przepalenia, że powiedziałbym pomijalne. Faktem jest, że histogram zdjęcia dotyka końca prawej strony wykresu i się nie zgadza z tym z przed zrobienia zdjęcia. Musiałbym kiedyś sprawdzić jak jest w moim.
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

| OlyJedi Awatar petreq
    Mieszka w
    Chrzanów
    Siła reputacji
    208
    Moja galeria

Wrzucę jeszcze fotkę z Fuji X10. Scena podobna, bez korekty ekspozycji... (przepalenie tylko w kanale niebieskim).

Nazwa:	DSCF0527_web 0EV.jpg
Wyświetleń:	60
Rozmiar:	306,3 KB
ID:	107498

| OlyJedi Awatar Pi0trazy
    Mieszka w
    Łochowo
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Darekw1967 Zobacz posta
    Witam !

Kiedys 4 rolki filmow starczyly mi aby wykonac wiele fajnych zdjec po 2 tygodniowym pobycie na wyjezdzie.
    Caly czas jak moge to redukuje niepotrzebne kadrowanie i staram sie unikac produkcji nadmiarowego materialu.
    Ostatecznie okolo 60% wykonanych oszczednosciowo fot i tak wywalam do kosza.
    Pozniej z tych co pozostalo tylko niektore ida na papier

Filmowanie tez zajmuje miejsce ale jednak moim celem jest fotografia a filmy robie rzadko i filmuje krotkie frazy.
    Jak na razie wszystko z wielu lat miesci mi sie na 1.5 TB.
    ...
    1. Kiedyś gdy miałem E-510 więcej fot wychodziło niedoświetlonych, poruszonych. Z E-PM2 jest mniejszy odrzut.
    2. Moje wiedza/umiejętności odnośnie obróbki zdjęć się powiększa więc to co kiedyś uznawałem za coś z czego nic nie da się wydusić dziś jest inaczej. Dlatego też czasem to co teraz nie potrafię poprawić też zostawiam bo może kiedyś technologia na to pozwoli albo też czegoś nowego się nauczę i fota będzie do odratowania.
    Póki co upycham pliki gdzie się da.
    Szkoda, że nośniki optyczne są tak zawodne bo zwyczajnie by się nagrało na DVD i już.
    Jest: Białkowy, amatorski system wyzwalania migawki OM-D E-M10 mark II + E-PM2 + mZD 14-42 IIR + mZD 17 f/1.8, mZD 45 f/1.8 + Marumi CPL DHG
    Potrzeby: mZD 25 f/1.8, mZD 12 f/2.0, mZD 14-150 f/4.0-5.6 wszystko w srebrze
    Marzenie: mZD 12-200 f/3.5-6.3 tylko szkoda, że czarnuch.

| OlyJedi Awatar bogdi
    Mieszka w
    dolny śląsk - Kiełczów
    Siła reputacji
    39
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez petreq Zobacz posta
    No tak, chmurki chmurkami.
    A jak fotografujemy scenę, gdzie zamiast chmurek mamy np. białe (jasne) przedmioty?
    można zawsze dołożyć flarkę
    oglądam fotki kotka, dla mnie jest wszystko poprawne, analizujesz prześwietlenia, a nie analizujesz czarnego
    jest duża rozpiętość na tej fotce, tam gdzie masz "przepał", masz również ładną fakturę na sierści kotka, tak gdzie zlikwidowałeś przepał niestety kotek jest "mniej atrakcyjny", aparat dobrał poprawne parametry dla kotka, który jest głównym motywem i na nim est ostrość, po wprowadzeniu korekcji tracisz główny motyw
    z fuji, zwróć uwagę, że prawidłowe naświetlenie jest tak gdzie ostrość i akurat to miejsce jest bliżej jasności okna, tył kotka w tym przypadku zostaje ciemną plamką (co mniej przeszkadza bo jest poza ostrością), gdybyś to miejsce chciał poprawnie naświetlić to góra kotka znów by dostała przepał, jest to praca po za możliwościami rozpiętości matrycy
    Ostatnio edytowane przez bogdi ; 6.01.14 o 18:12
    wielosystemowy

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    224
    Moja galeria

Sprawdziłem i UFRaw potrafi wywołać RW2 z 20/1.7 bez korekty. Wygląda to dosyć dziwnie

Jeżeli chodzi o histogram to ja często mam tak, że histogram jest przesunięty w lewo. Koryguję ekspozycję o 0,3-0,7 EV przesuwając histogram w prawą stronę (bezpiecznie) a potem LR sygnalizuje przepał (na bieli). Niestety, przyzwyczaiłem się, że dynamika G3 jest taka sobie a w LR można conieco skorygować.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez szafir51 Zobacz posta
    Sprawdziłem i UFRaw potrafi wywołać RW2 z 20/1.7 bez korekty.
    To wiadomo. A czy potrafi wywołać rawa z korektą?
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb