Testowałem trochę te wskazania histogramu w scench mocno kontrastowych z pomiarem matrycowym (takie jakie udało mi się znaleźć) i wstępnie wygląda, że u mnie histogram dobrze pokazuje. Przy okazji muszę zweryfikować to co napisałem wcześniej w innym temacie:
Więc jednak nie polecam stosować tego swojego presetu (upodabniającego wygląd RAW do jpg) przy imporcie zdjęć. Można go utworzyć i próbować stosować ale dopiero po zaimportowaniu zdjęć do LR. Powód to właśnie np. mocno kontrastowe sceny. Wtedy już jpg dość mocno różni się od RAW-a co jest zrozumiale. Epicure dobrze to ujął:
i Także z tym presetem przy imporcie to nie był zbyt dobry pomysł.
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Przesadzaszale dzięki.
Wcześniej porównywałem jpg z RAW akurat w bardzo dobrych warunkach zrobione i były bardzo podobne. Widać RAW nie potrzebował dużej ingerencji do wywołania przez automatykę (oprogramowanie) aparatu. W gorszych już np. jpg ma ładnie rozjaśnione cienie, a raw nie. W związku z tym nie może istnieć uniwersalny preset do każdego RAW-a aby upodobnił go z gotowym plikiem jpg.
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg