Strona 7 z 7 PierwszyPierwszy ... 567
Pokaż wyniki od 61 do 64 z 64

Wątek: Histogram i poprawne naświetlenie kadru

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    223
    Moja galeria

Odp: Histogram i poprawne naświetlenie kadru

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    To wiadomo. A czy potrafi wywołać rawa z korektą?
    Potrafi. Jest profil do 20/1.7.

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria

Testowałem trochę te wskazania histogramu w scench mocno kontrastowych z pomiarem matrycowym (takie jakie udało mi się znaleźć) i wstępnie wygląda, że u mnie histogram dobrze pokazuje. Przy okazji muszę zweryfikować to co napisałem wcześniej w innym temacie:
    Cytat Zamieszczone przez andtor2 Zobacz posta
    Taki preset miałby za zadanie tylko dopasować wygląd wyświetlanego RAW-a (po zaimportowaniu) do pliku jpg zrobionego przez aparat (RAW+jpg). To dopasowanie dotyczyć by miało kontrastu, nasyceniu kolorów, ewentualnie ostrości. Nie sadzę aby to wprowadziło bałagan. Z takiego presetu korzystałby ktoś kogo irytuje "inny", "gorszy" wygląd RAW-a od jpg oraz i tak zawsze w każdym zdjęciu podnosi nasycenie barw i kontrast. Z profilami barwnymi jakie są do C i N niewiele by to miało wspólnego.
    Jak pisałem ja akurat nie mam takiej potrzeby. Do tej pory byłem nawet przekonany, że LR wyświetla tak samo jak zrobionego jpg-a. Po dokładniejszym porównaniu w LR mam minimalnie bardziej nasycone kolory. (w aparacie mam saturacje jpg na -1 ustawioną)
    Więc jednak nie polecam stosować tego swojego presetu (upodabniającego wygląd RAW do jpg) przy imporcie zdjęć. Można go utworzyć i próbować stosować ale dopiero po zaimportowaniu zdjęć do LR. Powód to właśnie np. mocno kontrastowe sceny. Wtedy już jpg dość mocno różni się od RAW-a co jest zrozumiale. Epicure dobrze to ujął:
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Raw, jak sama nazwa wskazuje, to format surowy. LR interpretuje go w taki sposób, żeby obraz wyglądał neutralnie, by można go było dalej modyfikować. A jpeg z aparatu to gotowy obraz, podkręcony tak, żeby się podobał.
    i
    Cytat Zamieszczone przez Matick7 Zobacz posta
    Jak wiadomo nie ma jednej recepty na każde zdjęcie a gotowy preset z ustawieniami narzuca jakieś ograniczenia.
    Także z tym presetem przy imporcie to nie był zbyt dobry pomysł.
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez andtor2 Zobacz posta
    Testowałem trochę te wskazania histogramu w scench mocno kontrastowych z pomiarem matrycowym (takie jakie udało mi się znaleźć) i wstępnie wygląda, że u mnie histogram dobrze pokazuje. Przy okazji muszę zweryfikować to co napisałem wcześniej w innym temacie:

Więc jednak nie polecam stosować tego swojego presetu (upodabniającego wygląd RAW do jpg) przy imporcie zdjęć. Można go utworzyć i próbować stosować ale dopiero po zaimportowaniu zdjęć do LR. Powód to właśnie np. mocno kontrastowe sceny. Wtedy już jpg dość mocno różni się od RAW-a co jest zrozumiale. Epicure dobrze to ujął:
    i
    Także z tym presetem przy imporcie to nie był zbyt dobry pomysł.
    Pierwszy - słownie: pierwszy użytkownik, który potrafił jasno i otwarcie przyznać się no może nie do błędu ale niedoskonałości.
    Co świadczy o dojrzałości i dorosłości.
    Gratulacje i duży plus
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Bodzip Zobacz posta
    Pierwszy - słownie: pierwszy użytkownik, który potrafił jasno i otwarcie przyznać się no może nie do błędu ale niedoskonałości.
    Co świadczy o dojrzałości i dorosłości.
    Gratulacje i duży plus
    Przesadzasz ale dzięki.
    Wcześniej porównywałem jpg z RAW akurat w bardzo dobrych warunkach zrobione i były bardzo podobne. Widać RAW nie potrzebował dużej ingerencji do wywołania przez automatykę (oprogramowanie) aparatu. W gorszych już np. jpg ma ładnie rozjaśnione cienie, a raw nie. W związku z tym nie może istnieć uniwersalny preset do każdego RAW-a aby upodobnił go z gotowym plikiem jpg.
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg