www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Dlaczego nie do końca co potrzebuję?
Maca mam to nie problem akurat
Z ciekawości sprawdzę co to potrafi, także dzięki za zaangażowanie ; )
No właśnie nie chce robić presetów, bo wydaje mi się że wprowadzi to bałagan i zamieszanie. Jak wiadomo nie ma jednej recepty na każde zdjęcie a gotowy preset z ustawieniami narzuca jakieś ograniczenia. Jednak po coś te profile barwne dla C i N są w tym LR i chciałbym móc wykorzystywać je tak samo w Olympusie![]()
Darktable - linuxowy odpowiednik LR to potrafi. UFRaw też
http://ufraw.sourceforge.net/
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Ostatnio edytowane przez Bodzip ; 6.01.14 o 13:41
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
Programy oparte na dcrawie nie potrafią z automatu stosować korekcji. Coś się zmieniło?
a w dcraw? można wywołać bez korekcji? Bo mi wywołuje tak samo jak w LR.
Zobaczę jeszcze w UFRaw, wczoraj zainstalowałem ale już było późno i nic nie robiłem, dzisiaj kompletnie o tym zapomniałem![]()
tam ma być zwłaszcza w przypadku pomiaru matrycowego, oprócz "ogółu" światła, aparat analizuje główny motyw (dane z obiektywu o odległości przedmiotu) i w tym momencie coś poza ostrością może zostać przepalone ze względu na próbę poprawnego naświetlenia "w ostrości", druga sprawa, że fotografując w JPEG "zmniejsza się rozpiętość tonalna fotki" przy ustawieniu w meni wyższego kontrastu, czego nie analizuje pomiar, może właśnie dochodzić do sytuacji, że niby ok, a po wykonaniu fotki lekkie przepały
wielosystemowy