Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 64

Wątek: Histogram i poprawne naświetlenie kadru

| OlyJedi
    Mieszka w
    Pruszków
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria

Odp: Histogram i poprawne naświetlenie kadru

Widzę, że nie tylko ja mam z tym problem i szczerze mówiąc od dłuższego czasu mnie to irytuje, bo jednak ten wywołany RAW przez LR jest słabszy od tego co pojawia się w pierwszej chwili. Z tego co udało mi się wyczytać w bezładzie internetowych informacji to to, że LR czyta po swojemu tego ORF-a a aparat czyta go po swojemu. Stąd ta różnica obrazów przed a po wczytaniu ich dokładnie przez ten program. Niestety nie mam tego jak teraz sprawdzić, ale podobno daje coś wrzucanie RAW-ów wstępnie do Olympus Viewer, przemłucenie go na dng bądź tiff i dopiero wtedy przerzucenie do LR.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Raw, jak sama nazwa wskazuje, to format surowy. LR interpretuje go w taki sposób, żeby obraz wyglądał neutralnie, by można go było dalej modyfikować. A jpeg z aparatu to gotowy obraz, podkręcony tak, żeby się podobał.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi
    Mieszka w
    Pruszków
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria

Producenci nam ostatnio pokazują, że jednak nie do końca taki surowy. Chociażby wyczyszczenie obrazu z CA czy winiety i dystorsji. LR dla Canona i Nikona ma profile barwne, które znacznie ułatwiają pracę z RAWem przynajmniej dla mnie. Może gdyby były i dla Olka problem byłby chociaż w części zażegnany. Jedyne co widziałem w Internecie na temat profili barwnych do LR dla Olka jest Huelight https://twitter.com/colorfidelity
    Czy miał ktoś z tym do czynienia bądź zna jakąś alternatywę?

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Pi0trazy Zobacz posta
    Niestety dalej jest. Jest coraz gorzej. Moje wszystkie dyski pękają w szwach. Na wycieczce też przy dużej ilości zdjęć szybko karta się zapełnia. Nie wspominając o tym, że teraz jeszcze dochodzi możliwość kręcenia filmów no i jest kaplica. Mimo, że potem dochodzi późniejsza selekcja to z "sentymentu" szkoda wyrzucać.
    Witam !

Kiedys 4 rolki filmow starczyly mi aby wykonac wiele fajnych zdjec po 2 tygodniowym pobycie na wyjezdzie.
    Caly czas jak moge to redukuje niepotrzebne kadrowanie i staram sie unikac produkcji nadmiarowego materialu.
    Ostatecznie okolo 60% wykonanych oszczednosciowo fot i tak wywalam do kosza.
    Pozniej z tych co pozostalo tylko niektore ida na papier

Filmowanie tez zajmuje miejsce ale jednak moim celem jest fotografia a filmy robie rzadko i filmuje krotkie frazy.
    Jak na razie wszystko z wielu lat miesci mi sie na 1.5 TB.

Pozdrawiam

---------- Post dodany o 02:56 ---------- Poprzedni post był o 02:44 ----------

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Raw, jak sama nazwa wskazuje, to format surowy.
    Witam !

Tak moze pisze w ksiazkach ale wiadomo, ze juz od dawna nie jest to prawda co napisales.
    RAW stracil juz swoj charakter czystego zrzutu materialu z matrycy a opiera sie na posrednim poprawianiu przez producentow
    powstajacych w matrycy smieci oraz nanoszenia innych poprawek.
    Tak naprawde RAW to pol-surowy format, ktory ma najwiecej informacji jaka jest w stanie przekazac aparat w rejestrowanym obrazie
    oraz info o zastosowanych ustawieniach oraz podzespolach aparatu.
    RAW ma zaszyty miedzy innymi numer aparatu, dane uzytkownika, numer obiektywu i inne dane.

Pozdrawiam
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

Banned | OlyJedi
    Mieszka w
    https://t.me/pump_upp
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez szafir51 Zobacz posta
    mam w aparacie ustawioną większość ostrość (+1), nasycenie kolorów (+1), kontrast (+1). Na tych ustawieniach jpg-i mi odpowiadają. Wczytujac RAWa do LR widzę przez chwilę zdjęcie na takich ustawieniach (miniaturka zapisana w pliku), a po chwili one znikają i dostaję "surowy" obraz. I jeżdżę suwakami aż jest podobnie jak było wcześniej.
    Jaki problem ustawić, aby wyglądało tak samo w LR i zapisać jako gotowy preset ?
    Ostatnio edytowane przez Conchitta ; 6.01.14 o 06:39

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Conchitta Zobacz posta
    Jaki problem ustawić, aby wyglądało tak samo w LR i zapisać jako gotowy preset ?
    Dokładnie. Tak bym zrobił. Preset nazwałbym np. Ustawienia JPG. W momencie importu zdjęć wybrałbym (jest taka możliwość w oknie importu) aby ten preset został nałożony. Mały minus to taki, że import zdjęć będzie trwał dłużej bo na każde zdjęcie musi być ta korekcja zastosowana.
    U mnie akurat wygląd RAW-a w LR jest minimalnie lepszy od jpg ale mam w aparacie dla jpg ustawione: ostrość (0), nasycenie kolorów (-1), kontrast (0)
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

| OlyJedi Awatar ronin75
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    192
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Matick7 Zobacz posta
    Może gdyby były i dla Olka problem byłby chociaż w części zażegnany. Jedyne co widziałem w Internecie na temat profili barwnych do LR dla Olka jest Huelight https://twitter.com/colorfidelity
    Czy miał ktoś z tym do czynienia bądź zna jakąś alternatywę?
    Może to jest to czego szukasz - Iridient Digital?
    Mężczyzna bez kobiety jest jak samuraj bez pana.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    224
    Moja galeria

No właśnie będę musiał chyba przysiąść i porobić jakieś presety dla różnych ustawień aparatu.

Co do surowości plików RAW to zaskoczyło mnie to, że jak w aparacie (Panasonic) ustawię format zdjęć na 3:2 to plik RW2 jest zapisywany właśnie w takich proporcjach. A więc nie jest to zrzut obrazu z całej matrycy, tylko już okrojony plik. Myślałem, że może zapisywany jest cały obraz 4:3 + informacja, że ma być wyświetlany 3:2, ale raczej nie. Wywoływałem dcraw i proporcje są zachowane. Również rozmiary plików 4:3 i 3:2 się różnią (18MB vs. 16MB).

A wie ktoś jak wywołać RAWa bez korekcji programowej dystorsji szkła? Chciałbym np. wywołać zdjęcie z 20/1.7 przed korekcją. Da się coś takiego zrobić?

| OlyJedi Awatar ronin75
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    192
    Moja galeria

Upsss, to nie do końca to co potrzebujesz....
    Ten program jest na Maca
    Mężczyzna bez kobiety jest jak samuraj bez pana.

| OlyJedi Awatar strOOs
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria
    Musiałbyś, po pierwsze, oglądać histogram RGB - ten który ogląda się zwykle jest ogólny, a przepalenia zwykle występują w jednej barwie.