Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 64

Wątek: Histogram i poprawne naświetlenie kadru

| OlyJedi Awatar petreq
    Mieszka w
    Chrzanów
    Siła reputacji
    207
    Moja galeria

Odp: Histogram i poprawne naświetlenie kadru

Cytat Zamieszczone przez Namor1 Zobacz posta
    Przepraszam, że pytanie trochę poboczne, dlaczego porzuciłeś RAW? Pytam, bo raczej wszyscy zalecają mi pokochanie RAWa
    Odpowiedź jest bardzo prosta - lenistwo.

| OlyJedi Awatar Namor1
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez petreq Zobacz posta
    Odpowiedź jest bardzo prosta - lenistwo.
    Jak rozumiem, jesteś w stanie robić zdjęcia na tyle poprawne, że obróbka z raw jest zbędna [pytam bo szukam swojej drogi ]?

| OlyJedi Awatar petreq
    Mieszka w
    Chrzanów
    Siła reputacji
    207
    Moja galeria

Jak rozumiem, jesteś w stanie robić zdjęcia na tyle poprawne, że obróbka z raw jest zbędna [pytam bo szukam swojej drogi ]?
    Staram się. Stąd to moje pytanie o histogram. RAW daje pewnego rodzaju "alibi". JPG już nie bardzo...

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

To jest najlepszy sposób, ale na wszelki wypadek zapisuj na karcie RAW + jpg. W ekstremalnych sytuacjach możesz wykorzystać RAW, ale szkoda życia na obrabianie wszystkich zdjęć z RAW-ów, tym bardziej, że w 99% nie jest to potrzebne. RAW przydaje się jeszcze jak trzeba udowodnić, że jest się autorem zdjęcia. Jest to argument trudny do pobicia
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
    Aktualnie odpoczywam na autobanie.

Awatar krisder
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria

W moim przypadku zabawa z RAW-ami zakończyła się bardzo szybko. Dysponując tylko olympusowymi programami do wywoływania RAW-ów i do obróbki zdjęć bardzo szybko doszedłem do wniosku że szkoda mojego czasu i oczu. Robiłem tak jak kolega fret radzi RAW+jpg i efekt był taki że po ślęczeniu nad RAW-em efekt był niemal identyczny do jpga po drobnej korekcji. Także brak umiejętności posługiwania się zaawansowanymi programami graficznymi plus lenistwo i wystarczająca moim zdaniem jakość jpg spowodowała że problem RAW-ów u mnie nie występuje. Z histogramu nie kożystam i zarówno w E-520 jak i E-5 odejmuję 0,3V - 1,0V i na ogół trgedii nie ma.
    E-5+HLD-4, E-520,ZD 12-60, ZD-14-54, , ZD-35 macro,Sigma 50-500 f/4-6,3 EX DG HSM, FL-35R

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar A56
    Mieszka w
    Rybnik
    Siła reputacji
    105
    Moja galeria

Każdy z formatów zdjęcia ma swoje niewątpliwe wady i zalety.
    Do zalet formatu JPG zaliczył bym: szybkoś otrzymania zdjęcia, natychmiastowa wysyłka pocztą elektroniczną, zaoszczędzenie czasu na obróbkę. Wadami formatu RAW, to zalety formatu JPG. Reszta w RAW to zalety.

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    To jest najlepszy sposób, ale na wszelki wypadek zapisuj na karcie RAW + jpg. W ekstremalnych sytuacjach możesz wykorzystać RAW, ale szkoda życia na obrabianie wszystkich zdjęć z RAW-ów, tym bardziej, że w 99% nie jest to potrzebne. RAW przydaje się jeszcze jak trzeba udowodnić, że jest się autorem zdjęcia. Jest to argument trudny do pobicia
    RAW+jpeg to niepotrzebna strata miejsca na karcie.
    Jeśli chcesz jpegi to po prostu konwertujesz RAW na "aparatowych" ustawieniach, zazwyczaj każdy RAW konwerter tak ma, np. w LR tak jest.
    Druga zaleta trzymana RAW, to ciągły postęp w obróbce RAW, oraz postęp nasz własny - z miesiąca na miesiąc sprawniej potrafimy coś obrobić. Ja sam często na nowo obrabiam RAW z np. 2005 roku - zazwyczaj nowa obróbka daje lepszy efekt.
    Poza tym RAW to wentyl bezpieczeństwa, jak czasami w ferworze zapomnimy o zmianie ustawień w puszce

Ja od momentu nabycia pierwszej licencji LR nie widzę celu robienia w jpegach ...
    I tak musisz zgrać zdjęcia na komputer - LR Ci w tym pomaga.
    Przeróbka na jpega, bez korekcji, to dwa dodatkowe kliknięcia myszką i średnio kilka minut oczekiwania.
    Zawsze można wrócić do jakiegoś szczególnego RAWa i pobawić się głębszą obróbką.
    Kolejna sprawa to słabe silniki jpeg w niektórych puszkach - gdzie zwykła konwersja RAW daje lepszy (czasami dużo lepszy) rezultat niż jpeg wprost z puszki - mam tak np. w moim LX-5.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Bo karty są tak drogie i małe, że na co dzień jest to jakiś problem... dobre
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
    Aktualnie odpoczywam na autobanie.

| OlyJedi Awatar janek222
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez A56 Zobacz posta
    Każdy z formatów zdjęcia ma swoje niewątpliwe wady i zalety.
    Do zalet formatu JPG zaliczył bym: szybkoś otrzymania zdjęcia, natychmiastowa wysyłka pocztą elektroniczną, zaoszczędzenie czasu na obróbkę. Wadami formatu RAW, to zalety formatu JPG. Reszta w RAW to zalety.
    Trafne spostrzeżenie Podpisuje się dwoma łapkami (oczywiście pod zaletami RAW).
    FL50 zapinane czasem do Fuji X-T4...

| OlyJedi Awatar petreq
    Mieszka w
    Chrzanów
    Siła reputacji
    207
    Moja galeria

W poście #13 napisałem, że RAW daje "alibi". Tak mi się właśnie skojarzył cytat z Vabank 2: "(...) Pod jednym dachem? Z antychrystem?"
    Ostatnio edytowane przez petreq ; 5.01.14 o 15:56