Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Wątek: Zestaw na totalny początek przygody z fotografią

Awatar sconner
    Mieszka w
    Chełm
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria

Zestaw na totalny początek przygody z fotografią

Witam serdecznie wszystkich odwiedzających ten temat Przez ostatnie dwa-trzy miesiące rozglądam się za jakimś stosunkowo tanim zestawem do fotografii ulicznej ale im dłużej w tym jestem tym wiem coraz mniej. Miałem w rękach całą masę aparatów, od Nikona D7000 przez Oly XZ-2, Fuji X10, aż do Sony NEX i Oly OMD EM-5. Sądząc, że swoje poszukiwania zakończyłem trzymając w rękach małą, wygodną, posiadającą wizjer puszkę wraz z zapiętym do niej obiektywem 45/1.8, spojrzałem na cenę tego zestawu, ale nic to jestem cierpliwy, zaczynam zbierać kasę ale zdjęcia chciałbym mieć już więc zwracam się teraz do Was drodzy forumowicze. Szukam korpusu tylko na parę miesięcy, do wakacji, albo trochę dłużej, tak żebym miał do czego podłączyć 45 Nie chcę na tym wiele stracić, bo zamierzam odsprzedać za jakiś czas, ale mieć przyzwoitą jakość zdjęć za niewielką cenę, używane wchodzą jak najbardziej w grę. Pozdro

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    200
    Moja galeria

Odp: Zestaw na totalny początek przygody z fotografią

To ja bym kupil xz-1.

pozdro
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Moominek
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Jak z wizjerem i tanio to może G3? A bez E-PM1/PL3. Jak ma być tanio oczywiście. Do tego 45-tka na przyszłość. 45 i tak zostanie, korpusy tańsze od XZ-1.
    "...był umarły, a znów ożył, zaginął, a odnalazł się."

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria

Do mZD45mm1.8 kup jakikolwiek, najtańszy korpus m43.
    Przy portrecie tzw. ogólnie pojęta "jakość matrycy" oraz "szybkość" AF ma marginalne znaczenie.
    Obecnie, czasami robię portretowe fotki korpusem E-1 czy E-300 ...

Czy możesz coś zarzucić takiej na przykład fotce ?

Awatar sconner
    Mieszka w
    Chełm
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria

@nyny Myślę, że jedynym problemem z XZ-1 jest brak możliwości podpięcia obiektywów z m4/3

@Moominek Miałem oko na G3 ale totalnie nie łapię się w pozycjonowaniu korpusów Olympusa PM, PL, P niewiele mi to mówi, ale w PL3 uśmiecha się do mnie szybi AF.

@tymczasowy_ Do niczego, może z wyjątkiem tej nitki? na włosach. Ale przyznaję się, że portrety mają dosyć marginalne znaczenie w mojej fotografii, przynajmniej na razie, aktualnie lubię wychodzić na ulicę, więc przydałby mi się w miarę sensowny af

Krystyna1975
    Gość

Cytat Zamieszczone przez sconner Zobacz posta
    @Moominek Miałem oko na G3 ale totalnie nie łapię się w pozycjonowaniu korpusów Olympusa PM, PL, P niewiele mi to mówi, ale w PL3 uśmiecha się do mnie szybi AF.
    G3 to Panasonic A pozycjonowanie Olków wygląda tak:
    E-M1
    E-M5
    E-P1, E-P2, E-P3, E-P5
    E-PL1, E-PL2, E-PL3, E-PL5
    E-PM1, E-PM2

A do streetu to raczej jakaś stałka naleśnikowa, a nie 45 f/1.8 - to jest portretówka.

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria

... przyznaję się, że portrety mają dosyć marginalne znaczenie w mojej fotografii, przynajmniej na razie, aktualnie lubię wychodzić na ulicę, więc przydałby mi się w miarę sensowny af
    Jak marginalne znaczenie, to po co Ci 45mm1.8? Do streeta? Wstydzisz się ludzi? To nie najlepszy prognostyk w przypadku streeta.

PS
    Do streeta użyłbym coś szerszego: ekwiwalent 28, 35mm, przy sprzyjających warunkach oświetleniowych ustawiłbym większą "f" i MF na hiperfokalną, co da AF o szybkości światła Mi osobiście w tym charakterze bardzo podpasował dekielek 15mm/8.0.
    Przy kiepskich warunkach oświetleniowych może jakiś Wojtek z f=0.95 ....
    Ostatnio edytowane przez tymczasowy_ ; 4.01.14 o 22:11

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    200
    Moja galeria

@nyny Myślę, że jedynym problemem z XZ-1 jest brak możliwości podpięcia obiektywów z m4/3
    Pisales cos o braku kasy teraz, ze street foto i takie tam...
    Sadze, ze najmniej stracisz i najszybciej sprzedaz takiego xz-1, jak kupisz teraz na przeczekanie do wymarzonego korpusu.
    Jak sie troche poudzielasz to i z czasem na dobra cene 45 trafisz...

Wiec nie wiem czy tak do konca ten brak mozliwosci podpiecia to jakis problem w tym akurat wypadku.

pozdro
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

| OlyJedi Awatar osiem1984
    Mieszka w
    Warszawa (aktualnie Młochów pod Warszawa)
    Siła reputacji
    97
    Moja galeria

Yyyy a po co do street 45? Posłuchaj nyny dobrze mówi. W kwestii portretów tymczasowy też ma rację - af Ci szybki nie potrzebny a 45 to nie jest do street. Jak wybitnie nie chcesz kupować XZ-1 to zainwestuj w taniego pena i kup do niego sobie 17 1.8 olympusa lub 20 1.7 panasonica - to są małe, naprawdę bardzo dobre szkiełka w dodatku jasne jak 45 a do street z racji na kąt będą lepsze - takie moje zdanie.
    Fotografuję OM-D EM-5 II, mZD 12-40 2.8, mZD 45 1.8, mZD 75-300, mZD 60 2.8 macro, Samyang Fisheye 7.5

Awatar sconner
    Mieszka w
    Chełm
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria

@tymczasowy_ Szukałem czegoś jasnego ze szklarni olympusa, a 45 jest jasna a mi odpowiada ogniskowa. Używałem Mju-2 który ma obiektyw 35 i było bardzo wygodnie ale u Oly 17/1.8 jest dwa razy droższe niż 45/1.8 a skoro z tym nie jest źle, to po co przepłacać?

@nyny faktycznie nie napisałem wszystkiego w pierwszym poście, mój błąd Poza tym mówisz o OlyJedi? Nie mogę znaleźć jakiegoś opisu tej "promocji" masz może linka do opisu albo czegoś takiego? Może faktycznie kompakt to nie jest zły pomysł na początek... Mówisz o używanym?
    Ostatnio edytowane przez sconner ; 5.01.14 o 02:49