Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: Jaki dyfuzor do lampy?

| OlyJedi Awatar PanMarecq
    Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria

Jaki dyfuzor do lampy?

Witajcie.

Ostatnimi czasy często robię zdjęcia znajomym na 18-stkach czy innych imprezach w klubach gdzie często niestetysufity są koloru czarnego bądź jakiegoś innego który powoduje brzydkie zabarwienie. Ostatnio używałem podróbki Lightsphere'a ale gdzieś mi się zapodział w domu i od dłuższego czasu nie mogę go znaleźć, więc pomyślałem,że może po prostu lepiej kupić sobie coś nowego,podróba Lightsphere'a dawała całkiem niezłe efekty ale trzymała się słabo,często błysk wpadał do obiektywu no i światło jednak było dla mnie trochę ja wiem...no nie takie fajne jak się normalnie odbija od białego sufitu . Macie jakieś dyfuzory godne polecenia?

btw. chętnie używam rybiego oka na takich imprezach,więc fajnie jakby coś mogło oświetlić chociaż większość kadry który możemy uzyskać dzięki takiemu obiektywowi

Co sądzicie o czymś takim?
    http://www.ebay.pl/itm/5-in-1-Flash-Diffuser-Softbox-For-Canon-600EX-580EX-II-580EX-430EX-II-420EX-380-/281162982506?pt=Camera_Flash_Accessories&hash=item 41769ea46a&_uhb=1

http://www.ebay.pl/itm/Flash-diffuser-softbox-silver-white-reflector-for-Canon-Olympus-Sony-Sigm-No5IC2-/390710108805?pt=AU_Cameras_Photographic_Accessorie s&hash=item5af8232285&_uhb=1
    Ostatnio edytowane przez PanMarecq ; 3.01.14 o 01:54
    Reaktywowany blog: mtwarowskifoto.blogspot.com

| OlyJedi Awatar wulf
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    76
    Moja galeria

Odp: Jaki dyfuzor do lampy?

Te dyfuzory nie dadzą Ci lepszego efektu od wizytówki przypiętej gumką do lampy.
    Żaden dyfuzor nie da Ci choćby namiastki struktury światła odbitego nawet po wiejsku z palnikiem w górę od białego sufitu.
    Odbijając od sufitu z bidą masz źródło światła metr na metr, najfajniejszy i najbardziej bajerancki dyfuzor to max 20x20cm i to tuż nad aparatem.
    Na imprezę polecam: lampa na wprost - jak musi być szerzej to zwykły danonek do rybiego oka ustawiona w ttl na błysk wypełniający a druga (a nawet i trzecia) lampa wyzwalana bezprzewodowo ustawiona gdzieś z boku.

Choć przyznam się, że czasem używam lightsphere gdy ściany i sufit ktoś pomalował na fioletowo albo są za daleko, żeby odbić.
    bezbagnetowiec z mianowania

| OlyJedi Awatar figiel
    Mieszka w
    jawor
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

najlepszym dyfuzorem jest stoffen, lekki, mały, nie przeciąża aparatu...
    http://i21.photobucket.com/albums/b2...263790_lzn.jpg
    lightsphere potrafi z czasem rozkołysać palnik lampy, w dodatku zajmuje miejsca w torbie tyle co drugie body.
    5Dmk1,17-35/2.8-4, 35/1.4, 85/1.8 + GH2+G6 20/1.7 + 45/1.8
    www.barwyslubu.pl

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    186
    Moja galeria

Ja natomiast chciałem polecić takiego ringflasha, nasadkę dość mocno przypominającą softbox, tylko o kształcie obwarzanka.
    http://roundflash.com/
    Przy czym nie użyjesz tego do zdjęć grupowych, chyba, że z jakąś super mocną lampą
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

| OlyJedi Awatar figiel
    Mieszka w
    jawor
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

chyba że aparat ma centralną migawkę i rozsądny czas synchro
    5Dmk1,17-35/2.8-4, 35/1.4, 85/1.8 + GH2+G6 20/1.7 + 45/1.8
    www.barwyslubu.pl