Strona 2 z 10 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 94

Wątek: Nieźle się zaczyna - E-520

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

Odp: Nieźle się zaczyna - E-520

Cytat Zamieszczone przez Gryphoon Zobacz posta
    Mirek54, ale czyszczałka się włącza wg ustawień fabycznych, o ile się nie mylę???
    W moim nie.Ale ja mam chyba dziwadlo jakies.No bo jedne z pierwszych.Ciemne kity w ciemnych miejscach szybko lapia ostrosc,trafiaja w punkt nie ma przed i nie ma po jest dokladnie w celu i nawet szybko i do tego ostro.Slysze tylko bzzyyk i jade z koksem.Nawet spawarka nie jest aktywna na fabrycznych.

Awatar specta
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    12
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    Mam podobny przebieg w swoim E510 i nie mysle o zmianie,ze wzgledu na przebieg.Namietnie pstrykam nadal.Nie jestem handlowcem co jak "dotrze" sprzet to sprzedaje bo nowe cos wyszlo.
    Nie podlamuj sie.Te dzwieki to moze czyszczalka sie odzywala przy wylanczaniu.
    Wyglądało właśnie na to, że czyszczałka się włączała przy wyłączaniu. Po przywróceniu ustawień fabrycznych aparat wyłącza się po cichutku.
    „Chociaż fotografie nie mogą kłamać, kłamcy mogą fotografować.” Lewis Hine

| OlyJedi Awatar jarek_gd
    Mieszka w
    lubuskie
    Siła reputacji
    48
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez specta Zobacz posta
    Wyglądało właśnie na to, że czyszczałka się włączała przy wyłączaniu. Po przywróceniu ustawień fabrycznych aparat wyłącza się po cichutku.
    Ale to chyba nie jest ok?.
    “When you photograph people in color, you photograph their clothes. But when you photograph people in Black and white, you photograph their souls!”

Ted Grant

| OlyJedi
    Mieszka w
    Piaseczno
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

To terkotanie przy wyłączaniu to stabilizacja. Czyszczałka mryga niebieską diodą przy włączaniu. Tak jest przynajmniej w E-510.
    Moje E-510 ma już ponad 34 tys przebiegu i nie widzę najmniejszego powodu aby się tym przejmować. Pewnie da radę jeszcze drugie tyle zrobić

| OlyJedi Awatar GoBo
    Mieszka w
    Silesia
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria

Ten bzyk przy wyłączaniu to na 99% opcja resetu obiektywu. Można to włączyć/ wyłączyć w ustawieniach. Mialem ZD14-54 i opcja była zbędna. Nawet nie wiedziałem do czego to służy dopóki nie kupiłem ZD35 który zmienia rozmiar przy ostrzeniu i nagle się nie składał przy wyłączaniu aparatu
    Polecam się

| OlyJedi
    Mieszka w
    Piaseczno
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez GoBo Zobacz posta
    Ten bzyk przy wyłączaniu to na 99% opcja resetu obiektywu.
    To włącz stabilizację i powtórz ćwiczenie na samym body, bez obiektywu A póżniej to samo, przy wyłączonej stabilizacji.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar ahutta
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria

Włączanie aparatu -> mruga niebieska dioda SSWF - odbywa się czyszczenie matrycy z pyłków -> instrukcja strona 14.
    Wyłączanie aparatu -> aparat terkocze - sytuacja ma miejsce tylko przy włączonej stabilizacji IS.1, IS.2, IS.3 -> instrukcja strona 59 opisuje to jako inicjalizację stabilizatora, uznajmy że chodzi o reset.
    The question is, who cares?

| OlyJedi Awatar Holek
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    71
    Moja galeria

witaj,

najpierw jak radzą przedmówcy - reset do ustawień fabrycznych, potem poczytaj instrukcje i dostosuj wg. swoich potrzeb... dodatkowo zwróciłbym uwagę na większe pyłki na matrycy i lustrze - i delikatnie przedmuchał gruchą, oraz na tylnej soczewce obiektywu - i przetarł...

z dodatkowych niuansów - sprawdź czy po włączeniu aparatu masz taki program jak ustawiony na pokrętle - nie spotkałem się z tym wcześniej, ale u mnie czasem nie łapie A (głównie ten mam ustawiony) tylko wskakuje na P albo Auto - jak przestawię pokrętło programu i wrócę na A to jest ok.
    Poza tym, nie napisałeś nic co by mogło wzbudzić jakieś podejrzenia usterki, więc życzę dobrego światła i udanych fot.

pzdr.
    "pijąc piwo dbasz o siebie i wyrabiasz zdrowy nawyk picia piwa u dzieci"

| OlyJedi Awatar GoBo
    Mieszka w
    Silesia
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez via Zobacz posta
    To włącz stabilizację i powtórz ćwiczenie na samym body, bez obiektywu A póżniej to samo, przy wyłączonej stabilizacji.
    Nie da rady, już nie mam tego sprzętu.
    I jedno i drugie to potencjalne źródło drgań i hałasu przy wyłączaniu, jedno w body, drugie w obiektywie.
    Podsumowując dla specta, to nie ma się o co martwić. A taki przebieg migawki to żaden problem. Jak mój ponad 4 letni sprzedawałem to miał 15600 klapnięć a stan aparatu był bardzo dobry, nie miałem w zasadzie żadnych zastrzeżeń co do jego pracy.
    Wejdź do menu serwisowego (link masz podany w #16), bez obaw tam jest tylko podgląd, nic sobie nie poprzestawiasz, i zobacz pozycję C = ilość podniesień lustra do czyszczenia. To jest ewentualne info które może niepokoić / uspokoić.
    U mnie C było ZERO w dniu sprzedaży, bo funkcja SSWF u Olka jest genialna.
    Polecam się