Strona 3 z 12 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 120

Wątek: Nowosci Samsunga

Moderator - opiekun giełdy Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar Iwo
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria

Odp: Nowosci Samsunga

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Na imprezie na 1/30 s? No nie przekonałeś mnie. A przekonać maniaków dużych matryc i jasnych obiektywów, z kalkulatorem GO zamiast mózgu (czyli jakieś 90% opiniotwórczej społeczności fotografów w internecie) będzie Ci jeszcze trudniej.
    Nie muszę przekonywać. Po co mi też do szczęścia i banda maniaków, jako najbardziej opiniotwórcza grupa i jej przekonywanie, kogokolwiek.
    Każdy wie lepiej, taka natura zwłaszcza ludzi z dużym szklanym przedłużeniem ego. Aktualnie na forum jest 243 użytkowników online. 82 zalogowanych oraz 161 gości i wystarczy jak dla mnie, zwłaszcza, że jest to najbardziej międzysystemowe forum - od Canoniarzy i NIkoniarzy z FF po niszowców z jakimś Pentaksem czy Fuji :P
    Tutaj jest forum Olympusa - takiego niszowego systemu z małą szumiącą z niskim DR, wielkim GO i w ogóle bleee dla maniaków.

Hmmm, tak w sumie to miły komplement dla mnie i tego forum, nigdy nie lubiłem iść z prądem, a tutaj okazuje się, że reszta to maniacy jacyś.
    Ostatnio edytowane przez Iwo ; 2.01.14 o 23:56

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

epicure - kilka takich spostrzeżeń:

1) Matryce Samsunga choć w formacie APS-c jakoś nie górują osiągami ponad nowe matryce m4/3
    2) Silnik jpg w Samsungach jest "specyficzny"

Zaglądnąłem sobie na pixel-peeper.com. Z Olympusa E-M5 zamieszczonych jest tam 1581 pełnowymiarowych zdjęć. Z Samsunga NX20 - będącego praktycznie tak samo długo na rynku takich zdjęć jest 13...

Czy można to uznać za jakiś wyznacznik popularności systemu?
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Zupełnie nie o to chodzi... Ale dobra, nieważne.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

dzarro
    Gość

Samy mi się zawsze podobały, ale:
    • masa: 622 g,
    • wymiary 81 x 97 mm,
    • mocowanie filtra: 72 mm.
    Mały to on nie jest(choć w porównaniu z Sigmą to mikrus). Jest pytanie czy takie parametry upchane w takim małym/dużym wymiarze jednak nie odbiją się na jakości. Pomijam fakt, że fani portretów i tak f2 mieć nie będą.

Inna sprawa, że jak cena zestawu zjedzie tak jak NX20 to nawet Ola-Dżedaj nie pomoże...

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    224
    Moja galeria

Ja widzę miejsce Samsunga w foto podobnie jak Panasonica - firmy kojarzone głównie ze sprzętem RTV, robiące dobre aparaty za przyzwoite pieniądze, ale bez zadęcia bycia "pro".

Bawiłem się kiedyś w MM Samsungiem NX20 i wywarł na mnie bardzo pozytywne wrażenie. Dobra jakość wykonania, proste i przejrzyste menu, AF wraz z kitowym obiektywem błyskawiczny, nie odbiegał od m43. Niestety cena mnie odrzuciła, bo kosztował dużo... dużo za dużo na tle konkurencji.
    Taki NX30 wygląda na całkiem sensowny i przemyślany produkt a spektrum obiektywów pozawala nazwać linię aparatów NX systemem. Fajnie, że jest na rynku bezlusterkowców konkurencja dla Sony/Olympus/Panasonic/Fuji, może dzięki temu ceny spadną do bardziej ludzkich poziomów a i każdy z fotografujących będzie miał większy wybór.

Moderator - opiekun giełdy Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar Iwo
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez szafir51 Zobacz posta
    Bawiłem się kiedyś w MM Samsungiem NX20 i wywarł na mnie bardzo pozytywne wrażenie. Dobra jakość wykonania, proste i przejrzyste menu, AF wraz z kitowym obiektywem błyskawiczny, nie odbiegał od m43. Niestety cena mnie odrzuciła, bo kosztował dużo... dużo za dużo na tle konkurencji.
    Tyle że teraz możesz mieć za 2000 PLN z NX20 KITem, a GH3 czy e-m5 tanieć nie chce i kosztuje x1,5 tego.
    Ostatnio edytowane przez Iwo ; 3.01.14 o 01:14

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    224
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Iwo Zobacz posta
    Tyle że teraz możesz mieć za 2000 PLN z NX20 KITem, a GH3 czy e-m5 tanieć nie chce i kosztuje x1,5 tego.
    Tyle, że mam G3, który z kitem kosztuje kilkaset zł mniej a wg mnie nie ustępuje NX20. Zresztą nie o tym, fajnie jest mieć wybór i trzeba się cieszyć, że producenci dostarczają nam coraz to lepsze NARZĘDZIA do fotografowania. A firma czy model to już drugorzędna sprawa, każdy dobierze taki młotek, jaki najlepiej mu leży w łapach

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Iwo Zobacz posta
    GH3 czy e-m5 tanieć nie chce i kosztuje x1,5 tego.
    I nie ma 50 giga w dropboxie!
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

| OlyJedi Awatar sylwiusz
    Mieszka w
    Warsiawa
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Ludzie mają w d... stabilizację z manualnymi stałkami, które są z reguły jasnymi obiektywami wykorzystywanymi głównie do fotografowania na pełnej dziurze. Co chcesz fotografować na f/1,8 przy czasie 1/4 s?
    No nie wiem, bardzo lubie mojego manualnego Pentaxa SMC-M 50/4, nie dosc ze zaczyna sie od f4, to jeszcze lubie go domknac
    Pozdrowienia
    Sylwek
    the convert

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Zupełnie nie o to chodzi... Ale dobra, nieważne.
    a o co chodzi? myślałem że właśnie o zdjęcia... no ale nie muszę wszystkiego rozumieć
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"