Strona 2 z 12 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 120

Wątek: Nowosci Samsunga

| OlyJedi
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria

Odp: Nowosci Samsunga

epicure - ciekawe spostrzeżenie, hmm...
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

| OlyJedi Awatar hellbike
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Ja w ogole nie jestem fanbojem. Przeciwnie - mysle, ze cala mania aparatowa napedzana jest reklamą i 70-80% z was, myslacych, ze Olympus miszcz - bylaby rownie szczesliwa z innym systemem. Podobnie uwazam, ze 90% osob ogladajacych 100% powiekszenia zdjec przed kupnem aparatu, w rzeczywistosci nie zauwazyla by roznicy pomiedzy zdjeciami robionymi sprzetem za 5-10k, a kompaktem za 1000zł.

Ale jak ktos pisze, ze obiektyw ze swiatlem 2.0-2.8 jest "zaawnsowanie amatorski", gdzie profesjonalnym standardem sa zoomy 2.8, to... kogo to fanboyizm? Bo ja mysle, ze predzej Jana, niz moj.

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria

A mnie głosy epi czy iwo zwyczajnie śmieszą.
    Epi: jak Samsung puści puszkę do której mogę podłączyć manualny obiektyw i mieć stabilizację tak skuteczną jak na zdjęciach Jack'a, daj znać proszę a póki co...
    Iwo, stałki 2.8???

Małe? EPM2 14/2.5, 20/1.7 i 45/1.8.
    Tylko foto? EM5 i co komu pasuje.
    Wideo? GH2@VK lub GH3.

Coś innego? Dla mnie tylko coś z dwóch dwójek: xz2/stylus1 lub Alfy 7/R (plus Voigtlandery).
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez hellbike Zobacz posta

Ale jak ktos pisze, ze obiektyw ze swiatlem 2.0-2.8 jest "zaawnsowanie amatorski", gdzie profesjonalnym standardem sa zoomy 2.8, to... kogo to fanboyizm? Bo ja mysle, ze predzej Jana, niz moj.
    hmmm. w moim XZ-2 jest zoom f/1,8 - 2,5 - znaczy się jest to profi-sprzęt?
    tak wiem, to było nieczyste zagranie ale chodzi mi o pokazanie takiej myśli że jeden udany korpus, czy jeden lub dwa ciekawe obiektywy nie sprawią że po system sięgną zawodowcy. No chyba że będzie to uderzenie naprawdę z grubej rury tak jak w Fuji gdzie i matryca X-trans narobiła trochę zamieszania i szkła zaprezentowane przy debiucie systemu potrafiły zaimponować. Takie 35/1,4 to przecież cymesik... znajdzie się jakiś jego odpowiednik w systemie Samsunga?

Dlatego uważam że Samsung pozostanie systemem dla amatorów, raczej nawet ambitnych amatorów bo ci mniej wciągnięci w temat mogą nawet nie wiedzieć że Samsung robi jakieś aparaty poza kompaktami i tymi wbudowanymi w smartfony.

Podobnież uważam, że nowy 16-50 choć zapowiada się bardzo ciekawie i aż żałuję że nie ma jego odpowiednika w m4/3, pozostanie obiektywem co najwyżej dla zaawansowanych amatorów. Tak jak to ma miejsce z Sigmami czy Tamronami 17-50/2,8 produkowanymi do lustrzanek APS-c
    ---
    "Do Zobaczenia"

| OlyJedi Awatar strOOs
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria

Wszystkie NXxx były fajne (a właściwie wciąż są) tylko, że rynek w Polsce (dzięki marketingowcom) został właściwie pominięty...

Zawsze miałem chrapkę na NX dwucyfrowy - może czas najwyższy ?

16-50/2-2.8 świetne "na oko", ale wciąż jest to podróż w stronę luster. MFT polega na małych obiektywach (poza planowanym 40-150 i super tele), a tutaj mamy ponad 600gram obiektywu. Rozumiem pogoń za jakością, ale w podobnej wadze będą szkła do dSLR, a bezlusterkowce z zasady miały być jednak mniejsze/lżejsze...
    Body: E-M5 II / E-M5 / E-M10 / AIR A01
    "Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"

| OlyJedi Awatar sylwiusz
    Mieszka w
    Warsiawa
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Ano, to fakt. Sam w NXach zrobil spory flange, najwiekszy wsrod bezlusterkowcow, byc moze to powoduje takie rozmiary/wage szkiel. Taki bdb optycznie 85/1.4 do NXa jest nawet wiekszy i ciezszy od swoich lustrzankowych odpowiednikow:
    http://www.optyczne.pl/porownaj.php?...1=322&add2=933
    Niektore korpusy tez na papierze wygladaja dobrze, ale sporo bylo narzekania na funkcjonalnosc. Pamietam, ze np. bolaczka NX20 bylo "zapychanie" sie systemu, kiedy zapisywane byly pliki RAW, jakby firmware byl za malo wielozadaniowy...
    Pozdrowienia
    Sylwek
    the convert

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    A mnie głosy epi czy iwo zwyczajnie śmieszą.
    Epi: jak Samsung puści puszkę do której mogę podłączyć manualny obiektyw i mieć stabilizację tak skuteczną jak na zdjęciach Jack'a, daj znać proszę a póki co...
    A wiesz, kogo to interesuje? Nikogo. Ludzie mają w d... stabilizację z manualnymi stałkami, które są z reguły jasnymi obiektywami wykorzystywanymi głównie do fotografowania na pełnej dziurze. Co chcesz fotografować na f/1,8 przy czasie 1/4 s? Chyba tylko sztachetę w płocie albo badyla z rozmytym tłem, bo wszystko, co żyje, wyjdzie poruszone. Kumaci ludzie to wiedzą i nie podniecają się nowinkami, które mają znikome zastosowanie w praktyce. Interesuje ich za to jakość obrazu i możliwości fotograficzne, a te Samsung oferuje lepsze, przynajmniej na papierze. Założysz się, o czym więcej będzie się dyskutować na forach i w artykułach - o stabilizacji z pleśniakami, czy o większej matrycy i jaśniejszym obiektywie? Ten trend jest bezlitosny i Twoje upodobania go nie zmienią.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Moderator - opiekun giełdy Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar Iwo
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria

Lightbulb Odp: Nowosci Samsunga

Cytat Zamieszczone przez strOOs Zobacz posta
    16-50/2-2.8 świetne "na oko", ale wciąż jest to podróż w stronę luster. MFT polega na małych obiektywach (poza planowanym 40-150 i super tele), a tutaj mamy ponad 600gram obiektywu. Rozumiem pogoń za jakością, ale w podobnej wadze będą szkła do dSLR, a bezlusterkowce z zasady miały być jednak mniejsze/lżejsze...
    Ja ostatnio zauważyłem, że często jest to niestety już główna zasada. OM-D E-M5 jest fajny, ale sam jako taki jest po prostu zbyt mały.
    Przywołam Panasonica z modelem Gh3 - dla mnie to jest najsensowniejszy model mikro43 - nyny się śmieje z jego niepotrzebnej lustrzankowatości, ale ja mam wrażenie że jest to jedyne body, którego zewnętrzna lampa nie przeważy co mnie w e-m5 wkurzało.
    Fajnie, że są body jak gm1/e-pm2/nx300 jak i nx30/e-m1/gh3 czy szkła mZD12-40/nx16-50/mZD75/nx85 dla mniej wyczulonych na każdy gram
    Brak lustra upraszcza sprawę, poowooli wypiera starą technologię DSLR, ale nie wymusza kurduplowatych rozmiarów, a jedynie je umożliwia.
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    A wiesz, kogo to interesuje? Nikogo. Ludzie mają w d... stabilizację z manualnymi stałkami, które są z reguły jasnymi obiektywami wykorzystywanymi głównie do fotografowania na pełnej dziurze. Co chcesz fotografować na f/1,8 przy czasie 1/4 s?
    Mnie.. strach się przyznać. Jakiś czas temu kupiłem OM 50mm 1,4 i adapter. Nie robiłem w czasie 1/4s, ale 1/30 i po prostu mi się przydawała, bo nie mam ręki snajpera. Po prostu kupić tanio PENa czy nexa z heliosem za 40zł i i zrobić kilka zdjęć na imprezie bezstresowo bez lampy
    Ostatnio edytowane przez Iwo ; 2.01.14 o 23:25
    Sprzedam: Om-d em-5 2, 12-40mm 2,8, 25mm/1,7, Sigma 105mm f/2,8 makro, 42,5mm f/1,8

| OlyJedi
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    A wiesz, kogo to interesuje? Nikogo. Ludzie mają w d... stabilizację z manualnymi stałkami, które są z reguły jasnymi obiektywami wykorzystywanymi głównie do fotografowania na pełnej dziurze. Co chcesz fotografować na f/1,8 przy czasie 1/4 s? Chyba tylko sztachetę w płocie albo badyla z rozmytym tłem, bo wszystko, co żyje, wyjdzie poruszone. Kumaci ludzie to wiedzą i nie podniecają się nowinkami, które mają znikome zastosowanie w praktyce. Interesuje ich za to jakość obrazu i możliwości fotograficzne, a te Samsung oferuje lepsze, przynajmniej na papierze. Założysz się, o czym więcej będzie się dyskutować na forach i w artykułach - o stabilizacji z pleśniakami, czy o większej matrycy i jaśniejszym obiektywie? Ten trend jest bezlitosny i Twoje upodobania go nie zmienią.
    epicure - Właśnie do manualnych stałek stabilizacja wyśmienicie się przydaje - nie żeby wydłużać czas migawki bo ruchu i tak nie zamrozisz ale by precyzyjnie ostrzyć. W takim E-M6 czy E-M1 gdy powiększony fragment kadru "nie skacze" znacznie łatwiej ostrość ustawić niż wtedy gdy stabilizacji nie ma.
    ---
    "Do Zobaczenia"

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Argument celny, ale nadal bez znaczenia, bo nikt nie będzie go brał pod uwagę. Jest za słaby, żeby przebić się przed argument wielkości matrycy i jasności obiektywu. Śledźcie komentarze na forach i w serwisach, to będzie telenowela z przewidywalnym scenariuszem.

---------- Post dodany o 22:38 ---------- Poprzedni post był o 22:31 ----------

Cytat Zamieszczone przez Iwo Zobacz posta
    Mnie.. strach się przyznać. Jakiś czas temu kupiłem OM 50mm 1,4 i adapter. Nie robiłem w czasie 1/4s, ale 1/30 i po prostu mi się przydawała, bo nie mam ręki snajpera. Po prostu kupić tanio PENa czy nexa z heliosem za 40zł i i zrobić kilka zdjęć na imprezie bezstresowo bez lampy
    Na imprezie na 1/30 s? No nie przekonałeś mnie. A przekonać maniaków dużych matryc i jasnych obiektywów, z kalkulatorem GO zamiast mózgu (czyli jakieś 90% opiniotwórczej społeczności fotografów w internecie) będzie Ci jeszcze trudniej.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb