Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Wątek: Średni format

| OlyJedi Awatar sepi19
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    116
    Moja galeria

Odp: Średni format

Ale popróbować zawsze można

.... a nawet należy
    Wielu nie zdaje sobie sprawy że niezależnie od modelu aparatu ich zdjęcia będą wyglądały tak samo

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez tymczasowy_ Zobacz posta
    Ano ta nienadająca się optyka może zadziałać jak pryzmat ... czyli rozszczepi światło co zostanie zarejestrowane na kolorowej kliszy. Na kliszy B&W nie będzie natomiast tego widać.

PS
    Ale popróbować zawsze można
    Bedzie.NP Zrobi zdjecie krajobrazu gdzie na tle wypranego bialego nieba beda galazki drzewa w zimie bez listkow.Na kolorze bedzie miec poswiate dookola galazek niebieskozielona(czesto nawet na dobrych szklach widac)Na B&W bedzie zachodzic w glowe czemu to jest nieostre,bedzie kombinowac z wolaniem,czuloscia,rozcienczaniem a efekt mydelka pozostanie.W innych ujeciach wyjdzie mu natomiast bardzo ostro.Osiwieje zanim dojdzie gdzie przyczyna.

Ale poprobowac mozna -tak jak napisales.

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    Bedzie.NP Zrobi zdjecie krajobrazu gdzie na tle wypranego bialego nieba beda galazki drzewa w zimie bez listkow.Na kolorze bedzie miec poswiate dookola galazek niebieskozielona(czesto nawet na dobrych szklach widac)Na B&W bedzie zachodzic w glowe czemu to jest nieostre,bedzie kombinowac z wolaniem,czuloscia,rozcienczaniem a efekt mydelka pozostanie.W innych ujeciach wyjdzie mu natomiast bardzo ostro.Osiwieje zanim dojdzie gdzie przyczyna.

Ale poprobowac mozna -tak jak napisales.
    Nie będzie x2. I nie osiwieje.
    1. Bo nieostra będzie poświata, reszta wyjdzie ostro.
    2. Wszystko zostanie wytłumaczone magią dużego obrazka.

PS
    Jakoś nikomu, z opisanych przez Ciebie powodów, nie przyszło do głowy korygować obiektywów dla czarno-białego materiału światłoczułego .... bo efekty zauważono/zrobiły się istotne przy materiale kolorowym.

| OlyJedi Awatar Keek
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

Nie napisales jaka kwote chcesz przeznaczyc na ten aparat. Tak czy siak, jak bym raczej tego nie kupil. To proste aparaty, z czasow kiedy z tych formatow nie robilo sie powiekszen tylko styki. Mysle, ze mozesz zaczac od jakiejs lustrzanki dwuobiektywowej. Od najtanszego Lubitela czy troche drozszej Yashici Mat albo Mamiyi 220/330 - to juz z wymiennymi obiektywami. Jak masz wiecej kasy moze byc jakis dwuobiektywowy Rollei z piekna optyka. Potem masz jednoobiektywowe lustrzanki i dalmierze, ale to juz wieksze pieniadze. Szczegolnie te dalmierzowe. Nie laduj sie w strucle albo rosyjskie SLRy bo sie zrazisz. Lepiej pozycz od kogos.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria

Jak szary jest kolor niebiesko zielony i jak szara jest galazka na tle nieba..Odroznisz szara nieostra poswiate od szarej ostrej galazki na czarno bialym zdjeciu??
    jak to ma sie do fotografowanej trawy.Kisiel czy ostre zdzbla trawy
    To tylko kilka z rekawa przykladow a nie dysputa na temat wyzszosci tych czy innych swiat.

Ale poprobowac mozna.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    149
    Moja galeria

Tak czytam i sobie myślę że można użyć techniki używanej do zajęć satelitarnych, czyli szare zdjęcie w dużej rozdzielczości i potem kolorowanie go na podstawie identycznego kadru z lustrzanki cyfrowej. W wyniku mamy kolorowe zdjęcie o dużej rozdzielczości.
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria

Obrazek raczej mamy.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Mieszka w
    Mazury w dodatku Garbate
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

Tak żeście mi namieszali w łepetynie że muszę to sobie na przemyśleć. Ale dzięki za zainteresowanie tematem.