Strona 7 z 79 PierwszyPierwszy ... 567891757 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 786

Wątek: Przejście z FF do m43

Moderator - opiekun giełdy Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar Iwo
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria

Odp: Przejście z FF do m43

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    85/1,2 ma dziurkę o średnicy 70,8mm, 56/1,2 ma dziurkę 46,7mm. Gdzie tu widzisz odpowiednik? Otwór względny ma zastosowanie tylko przy liczeniu ekspozycji. Parametry optyczne zależą od ilości światła przechodzącego przez obiektyw, a o tym decyduje otwór bezwzględny wyrażony w mm średnicy.
    Nowy parametr - ekwiwalent przedniej soczewki
    Cytat Zamieszczone przez Janko Muzykant Zobacz posta
    Każdy obiektyw o jasności 1,2 będzie obiektywem o jasności 1,2, niezależnie od wagi i rozmiaru.
    Amen
    Kupię 100-400mm lub zamienię za Panasonic 70-300mm

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    224
    Moja galeria

Spójrzcie na jakąkolwiek dyskusję pod obiektywami do m43 (np. tutaj: http://www.optyczne.pl/6500-news-Voi...ykładowe.html) i zobaczycie, że 1,2 to jednak nie 1,2 - no bo jak, skoro 0,95 to 1,9?!?

niektórzy widać myślą o obiektywie w kategoriach GO, F, T itp, zamiast tego, co finalnie widać na zdjęciu. Właśnie, taki mało ważny, nieistotny parametr jak zdjęcie. Ktoś o nim jeszcze pamięta?

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez szafir51 Zobacz posta
    niektórzy widać myślą o obiektywie w kategoriach GO, F, T itp, zamiast tego, co finalnie widać na zdjęciu. Właśnie, taki mało ważny, nieistotny parametr jak zdjęcie. Ktoś o nim jeszcze pamięta?
    Nie widząc w tym nic złego np. ja myślę w kategorii T, nie f/, nie GO, którą mam w swojej głębii i która mi przeszkadza a z którą niestety muszę żyć.
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Thomasso
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria

f to f. Jak kumpel Kanonier ma do swego sprzeta przypiety obiektyw f/1.2 a jakiejkolwiek ogniskowej i jak mam w Olku przypięty obiektyw f/1.2 o jakiejkolwiek ogniskowej to czasy, na danym takim samym ISO, przy takim samym pomiarze swiatla mamy identyczne. Kropka.

T.
    "Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."

Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Thomasso Zobacz posta
    f to f. Jak kumpel Kanonier ma do swego sprzeta przypiety obiektyw f/1.2 a jakiejkolwiek ogniskowej i jak mam w Olku przypięty obiektyw f/1.2 o jakiejkolwiek ogniskowej to czasy, na danym takim samym ISO, przy takim samym pomiarze swiatla mamy identyczne. Kropka.

T.
    Czyli w Canonie i w Olympusie mamy tak samo zmierzone ISO.200 tam to 200 tu.Tylko czy to to 200 a nie 235,56.Tera sie zacznie
    i czy w Nikonie mamy tak samo.

| OlyJedi Awatar strOOs
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    Czyli w Canonie i w Olympusie mamy tak samo zmierzone ISO.200 tam to 200 tu.Tylko czy to to 200 a nie 235,56.Tera sie zacznie
    i czy w Nikonie mamy tak samo.
    Ech, uprzedziłeś mnie - jak dyskusje nt ISO w EM5 swego czasu
    Body: E-M5 II / E-M5 / E-M10 / AIR A01
    "Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Thomasso Zobacz posta

T.
    Cłopcy sobie różne rzeczy z kumplami porównują, ale pierwszy raz słyszę, żeby ktoś porównywał ekspozycję. Ja bym wolał porównywać uzyskane obrazy, a te już identyczne nie będą. Dla mnie obiektyw ekwiwalentny to taki, który daje identyczny obraz. Że przy identycznych obrazach będą różne ekspozycje? To bardzo dobrze, bo dzięki temu można zmniejszyć ISO mniejszej matrycy i nie tylko GO i dyfrakcja będą takie same, ale nawet szumy. Duuuuża kropka, bo tu naprawdę nie ma o czym dyskutować. Wystarczy zrozumieć.
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
    Aktualnie odpoczywam na autobanie.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Thomasso
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria

Cłopcy sobie różne rzeczy z kumplami porównują, ale pierwszy raz słyszę, żeby ktoś porównywał ekspozycję. Ja bym wolał porównywać uzyskane obrazy, a te już identyczne nie będą. Dla mnie obiektyw ekwiwalentny to taki, który daje identyczny obraz. Że przy identycznych obrazach będą różne ekspozycje? To bardzo dobrze, bo dzięki temu można zmniejszyć ISO mniejszej matrycy i nie tylko GO i dyfrakcja będą takie same, ale nawet szumy. Duuuuża kropka, bo tu naprawdę nie ma o czym dyskutować. Wystarczy zrozumieć.
    Nie nie nie. Właśnie Ty nie rozumiesz. Ale to już od dawna wiemy, że w tym temacie jesteś niezatapialny jak Maryla Rodowicz. I z uporem maniaka forsujesz swój błędy ogląd. Wytykasz mi porównania, a sam co robisz? Głupoty piszesz i tyle. Obiektyw to obiektyw. Jego parametrami, którymi się je opisuje od dawna (i tylko takimi) to ogniskowa i jasność. A nie jakieś GO bo to jest pochodna n-czynników i czy mniejsza czy większa nieco, nie aż tak ważna, jak właśnie jasność, która bezpośrednio przełoży się na ekspozycję i to czy w ogóle w danych warunkach można zrobić zdjęcie (abstrahując od możliwości ustawienia ISO pierdyliard).

Pisząc że to obiektyw f/2.4, ba.. nawet mnożąc ogniskową popełniasz kardynalny błąd wprowadzając kogoś nieobeznajomionego z tematem w błąd.
    Wszyscy tu na forum wiedzą co to jest crop x2 i jak to się przelicza i jaki ma wpływ na obraz. Ale na podawanie oznaczeń tak jak Ty to proponujesz się trudno zgodzić, bo jest to po prostu błędne. F - pozostanie f-em. Obiektyw jest urzadzenem, które służy do operowania światłem i jego kształtowania i takimiż parametrami mówiącymi co się z tym światłem dzieje jest opisany, a GO jest tylko drugorzędna wartością, pochodną podstawowych parametrów.

Ja wiem o co tobie chodzi.. ale dopóki nie zmienisz sposobu prezentacji tego, będę Ci to wytykał do końca mojego, albo Twojego

T.
    Ostatnio edytowane przez Thomasso ; 3.01.14 o 19:59
    "Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."

Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

http://www.dpreview.com/previews/son...shot-dsc-rx10/

oczywiście oni też nie wiedza co piszą...

Nie chodzi o GO, tylko o wszystkie parametry obrazu. Ekspozycja jest czymś drugorzędnym, liczy się efekt końcowy, czyli uzyskany obraz. Chyba, że Ty kolekcjonujesz ekspozycje, a obrazy się nie liczą. Dla mnie koniec tematu.
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
    Aktualnie odpoczywam na autobanie.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria

http://www.dpreview.com/previews/son...shot-dsc-rx10/
    oczywiście oni też nie wiedza co piszą...
    Niestety często nie wiedzą i nie tylko oni. Nie ma chyba w sieci częściej gwałconych teorii od optyki. Może jeszcze zagadnienia związane z mechaniką bryły sztywnej, przy okazji rozmów o samochodach.
    Nie chodzi o GO, tylko o wszystkie parametry obrazu. Ekspozycja jest czymś drugorzędnym, liczy się efekt końcowy, czyli uzyskany obraz.
    Klasyka tak zwanego wycofywania się z twarzą Ale niestety od wielu lat już nie działa. Lepiej wygląda ''sorry - popyrtałem pojęcia''.
    Jasność obiektywu to jest wartość konkretna i nie zmienia się nijak od tego, czy ktoś robi dzieła, czy knoty. Nie mieszajmy matematyki z polskim, bo dostaniemy dwóję
    Natomiast rozmiar kadru, ilość szkieł w obiektywie, pogoda, ochota do życia fotografa i sto pięćdziesiąt innych czynników wpływa na uzyskany obraz i jeśli o nich będziemy mówić, to wtedy się zgodzę - różnice są.