Ja to się nie znam, ale czy różnica między 2 a 3,5 nie będzie większa? A te kilka tysięcy to czego jest cena?
Ja to się nie znam, ale czy różnica między 2 a 3,5 nie będzie większa? A te kilka tysięcy to czego jest cena?
Nikt tu nie podważa systemu.
Ale taki obiektyw nie musi kosztować tysięcy... Samyang 12 f/2 jest nawet tańszy, niż m.ZD 9-18. Wyjaśnisz mi, z jakich powodów mielibyśmy nie chcieć obiektywu o takim świetle i kącie widzenia w m4/3? Oczywiście oprócz tego, że Ty go nie masz, a żyjesz...
---------- Post dodany o 12:13 ---------- Poprzedni post był o 12:10 ----------
Masz 100-procentową rację, i to w dwóch sprawach: jeśli chodzi o obiektyw oraz fakt, że głową się przez beton nie przebijesz.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Ciekawe, jak to się będzie prezentować: http://www.dpreview.com/news/2014/02...ro-four-thirds
Różnica między f/2 a f/3.5 będzie mniej więcej taka, że będziesz mógł zastosować czas ~1/10s zamiast 1/5s
A kilka tysięcy, to tak sobie gdybam gdyby wyszedł odpowiednik 9-18 ale o wspomnianym przez Ciebie świetle f/2
Ale Samyang nie ma 9mm. Sądzisz, że zoom Olego/Panasa do m43 ze światłem f/2 będzie w równie dobrej cenie![]()
No właśnie o tym rozmawiamy, że takiego obiektywu nie ma. A o zoomie nic nie pisałem.
A czy w ogóle gdziekolwiek jest zoom UWA ze światłem f/2?
Dla mnie akurat najbardziej interesujące jest szkiełko 8,5 mm ale jak tak będzie z rozdzielczością, to już tracę zainteresowanie![]()