Prawdziwy mężczyzna nie je miodu, tylko żuje pszczoły
Zaczelo sie jeczenie, ze za ciemno.
Petycja do olka lub panasa o 7-14 2.8 rozwiaze wasz problem.
9-18 jest glownie do krajobrazow wg mnie i takich tam ale wiem, ze i portrety da sie nim robic
pozdroofka
Member of ABCDEFG Polska. 15% miesiecznie bez ryzyka! Zapraszam.
Nie jojczenie, tylko po prostu stwierdzenie faktów. Nikt tu nie rozpacza.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
... w przyszłej pięciolatce![]()
A patrząc się na system NEX'a to i może pięciolatki zabraknąć.
---------- Post dodany o 17:37 ---------- Poprzedni post był o 17:34 ----------
Ja używam ZD 7-14mm4.0 - przechodząc na m43 z 4/3 nie wydałem więc na UWA ani złotówki
---------- Post dodany o 17:41 ---------- Poprzedni post był o 17:37 ----------
Ludzi na takim UWA ... chyba tylko po to aby z nich żarty robić.
Ostatnio edytowane przez tymczasowy_ ; 15.05.14 o 20:14
Niefajnie? A co jest z nim nie tak? To świetny obiektyw do krajobrazu, ciasnych pomieszczeń czy np. fotografowania na jachcie. Dwa lata czekałem na 12-40. W tym czasie używałem 9-18 i 40-150 w gorszych warunkach wspomagając się 20/1,7. Oczywiście, czekam na jasnego UWA ale obawiam się, że cena będzie zabójcza.
Ale po co od razu jasny zoom UWA? cena na bank będzie taka, że proszę siadać. Gabaryty pewnie też. Ale przecież wystarczyłby taki np. Samyang 9mm f2 (czyli odpowiednik tego co już jest pod APS-C) i myślę, że sporo ludzi by z niego się ucieszyło - jasny, szeroki, dobry pod słońce i z ludzką ceną![]()
Jak dla mnie też stałka byłaby wystarczająca. Tylko że nawet ze stałkami przy tak krótkich ogniskowych zaczynają się problemy - o ile 12 Samyanga jest całkiem mała, lekka i jasna, to 10 jest już prawie 3-krotnie cięższa, tyle większa i do tego działkę ciemniejsza. A, i jakieś 25% droższa. My, posiadacze m4/3 nie mamy w tym aspekcie lekko. Jakby ta 12 była 2-3mm krótsza bez zmiany reszty parametrów, to bym już ją miała![]()
Pod apsc z zapasem, jak pisał Janko. Poza tym sądząc po fotkach testowych, które są już w Sieci to szykuje się zmiana warty jeśli chodzi o powłoki/pracę pod słońce. Wg mnie Koreańczyk spuścił konkretny łomot szkłom Oly-Panasowym.
Może w wersji Cine ta Duszka będzie mniejsza.
Tak, słuchaj mój też to ma.
Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko cały dzień Plejstejszyn.