Strona 46 z 79 PierwszyPierwszy ... 36444546474856 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 451 do 460 z 786

Wątek: Przejście z FF do m43

urzyszkodnik
    Gość

Odp: Przejście z FF do m43

Cytat Zamieszczone przez Darekw1967 Zobacz posta
    Witam !

No wlasnie
    Korzystam z roznych standardow i kazdym z nich da sie zrobic fajne foty

Pozdrawiam
    Pewnie ze sie da !
    ...trzeba tylko miec te "rożne standardy".

Bez sensu rozmowa ale i tak z braku sensownych zajęć czytam przy kawie.
    Chętnie zobaczę jak biegacie z aparatem wielkości pudełka od zapałek z zapiętym długim zoom-em i modyfikatorem na lampie.
    Po kościele pomiędzy ławkami np. A po co ? Bo czasem tez tak trzeba.
    Majac te wspomniane " rożne standardy" spoko można focic na zmianę. Raz tym a raz tamtym. Nie każdy kotlet jest zupełnie taki sam.
    Nie każdy kościół jest taki sam. Bywało ze kosciol ogląda sie pierwszy raz juz podczas ceremonii. I nie ma jak statywu postawić. Nie wiadomo czy lampa sie przyda czy nie. Nie wiadomo czy... No nic nie wiadomo, a foty musza byc.
    Klamoty na sobie i tyle. Lampa na tym niewłaściwym waszym zdaniem body (czyli ff) zapas na drugim ramieniu. W kieszeni szkła na zapas i torba z kartami.
    A na dworzu ciemnica jak diabli. W kościele ksiądz ktory zły jest jak zobaczy fotografa. Podejść nie pozwoli.
    To jak z lampa. Można kupić tańsza na plastikowej stopce. Jak pęknie w robocie to klops. Ale moze nie...
    Zależy jak traktujemy swoją robotę i ludzi.
    A lampy? Oczywiscie ze używać jesli sie tylko da. Ale to tez trzeba umieć. Tak samo z F1.4 i GO. Tez trzeba umieć i bedzie ostro wszedzie. Ale ja sie nie znam... Mam Olka do streeta. Powinienem nim wszystko jak widze robić a resztę klamotow sprzedać.

Dodam tylko ze dziwie sie ciutke ze dobas robi tym czym robi przyrodę. Nie dlatego ze sie nie da. Dlatego ze do tej pracy sa profesjonalne narzędzia. Cały świat ich uzywa. Profesjonalny świat fotografi przyrody.

To jest ta subtelna roznica pomiędzy małomiasteczkowym klimatem a normalnym zyciem.
    Tak jak z sąsiadem ktory ma starego np sAmsunga i stara sie udowodnić ze iPhone 5 to dokładnie to samo. Przeciez w zasadzie ma racje. Oba dzwonią...dryń, dryń. Tyle ze to jednak nie to samo...
    Ostatnio edytowane przez urzyszkodnik ; 29.04.14 o 06:52

| OlyJedi Awatar Janeczek
    Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    103
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez urzyszkodnik Zobacz posta
    ....Dodam tylko ze dziwie sie ciutke ze dobas robi tym czym robi przyrodę. Nie dlatego ze sie nie da. Dlatego ze do tej pracy sa profesjonalne narzędzia. Cały świat ich uzywa. Profesjonalny świat fotografi przyrody.

To jest ta subtelna roznica pomiędzy małomiasteczkowym klimatem a normalnym zyciem....

Dobas
    , ty amatorze z Pcimia!

No nie wiem co mam napisac kolego, chyba zrobie sobie kawe i pomysle nad sensem zycia.

pozdroofka
    Member of ABCDEFG Polska. 15% miesiecznie bez ryzyka! Zapraszam.

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria

Dodam tylko ze dziwie sie ciutke ze dobas robi tym czym robi przyrodę.
    Czytałeś DR500? Gdzie masz 64 MPx fufu, gdzie szkła, gdzie ich cena, gdzie ich waga.
    Szkoda tylko, że Oly nie wskoczył do pociągu wideo-station, może wtedy taki dobas by cię nie dziwił.

Ps. Najfajniej czyta mi się posty Jan_S. Gratulację Jan!
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Chętnie zobaczę jak biegacie z aparatem wielkości pudełka od zapałek z zapiętym długim zoom-em i modyfikatorem na lampie.
    Po kościele pomiędzy ławkami np.
    Po pierwsze: nie brałbym ze sobą długiego zooma do kościoła, bo po co? Jesteś fotografem, masz pozwolenie, żeby podejść bliżej, nie jesteś w lesie i nie focisz saren, tylko ludzi w pomieszczeniu. Po drugie: fakt, większość lamp jest zbyt duża na większość bezlusterkowców (chodziać E-M1 z gripem powinien być wystarczająco dobrze wyważony), ale pojawienie się Nissina i40 można uznać za pierwszą jaskółkę zwiastującą kolejne produkty tego typu. Poza tym latanie z lampą na body jest już passe odkąd są wyzwalacze radiowe i można lampę trzymać w ręku. Po trzecie: nie radzę biegać w kościele
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria

Nie każdy kościół jest taki sam. Bywało ze kosciol ogląda sie pierwszy raz juz podczas ceremonii. I nie ma jak statywu postawić. Nie wiadomo czy lampa sie przyda czy nie. Nie wiadomo czy... No nic nie wiadomo, a foty musza byc.
    Klamoty na sobie i tyle. Lampa na tym niewłaściwym waszym zdaniem body (czyli ff) zapas na drugim ramieniu. W kieszeni szkła na zapas i torba z kartami.
    A na dworzu ciemnica jak diabli. W kościele ksiądz ktory zły jest jak zobaczy fotografa. Podejść nie pozwoli.
    To jak z lampa. Można kupić tańsza na plastikowej stopce. Jak pęknie w robocie to klops. Ale moze nie...
    Zależy jak traktujemy swoją robotę i ludzi.
    A lampy? Oczywiscie ze używać jesli sie tylko da. Ale to tez trzeba umieć. Tak samo z F1.4 i GO. Tez trzeba umieć i bedzie ostro wszedzie. Ale ja sie nie znam... Mam Olka do streeta. Powinienem nim wszystko jak widze robić a resztę klamotow sprzedać.
    Wiesz czym się różni amator od profesjonalisty? Amator serio weźmie te wszystkie problemy i zacznie się martwić, a profesjonalista się tylko roześmieje i poradzi sobie nawet z XZ2

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria

Dodam tylko ze dziwie sie ciutke ze dobas robi tym czym robi przyrodę. Nie dlatego ze sie nie da. Dlatego ze do tej pracy sa profesjonalne narzędzia. Cały świat ich uzywa. Profesjonalny świat fotografi przyrody.

To jest ta subtelna roznica pomiędzy małomiasteczkowym klimatem a normalnym zyciem.
    Tak jak z sąsiadem ktory ma starego np sAmsunga i stara sie udowodnić ze iPhone 5 to dokładnie to samo. Przeciez w zasadzie ma racje. Oba dzwonią...dryń, dryń. Tyle ze to jednak nie to samo...
    Chcesz dyskutować - dyskutuj na argumenty. Dziwić można się wielu rzeczom niektórzy się dziwią nawet jak widzą zaćmienie księżyca.
    Zdziwienie jest często oznaką braku wiedzy. Jak już człowiek zrozumie, że ziemia rzuca cień na księżyc przestaje się dziwić...

Zatem jak chcesz wejść w dyskusję i polemikę na poziomie zamiast pisać hasła i slogany - podaj argumenty napisz coś sensownego:

Czemu się dziwisz ?
    Co według Ciebie powinienem wybrać zeby Cię to nie dziwiło ?
    Co będzie lepszym narzędziem ? i dlaczego.
    Lepszym narzędziem do czego ? i pod jakim względem ?
    Co zyskam na zmianie i do czego będzie mi to potrzebne ?
    Co stracę na zmianie i jak duża będzie to strata ?

Co mnie ogranicza w obecnym sprzęcie, dlaczego i jak nowy sprzęt wpłynie na to ograniczenie

Możesz zacząć od wypisania w punktach moich oczekiwań od sprzętu a potem co dobrać z rynku aby te oczekiwania spełnić.
    Zakładam, że doskonale wiesz, jak pracuję, co fotografuję a czego nie na czym mi zależy albo na czym zależy moim klientom.

Zamieniam się w słuch bo może padną jakieś super rady, które nagle odmienią mój warsztat i nagle podwoję zarobki bo zyskam masę klientów, ktorzy do te pory byli poza mym zasięgiem .

Tak więc na początek co być proponował wybrać aby Cię nic nie dziwiło. Lustrzankę APSC lustrzankę FF, średni format, wielki format ?

A jak już napiszesz co będzie lepszym wyborem to możemy porozmawiać. Może jak poznasz powody wyboru takiego systemu to przestaniesz się dziwić. Doświadczenie to cecha, która też powoduje że ludzie się mniej dziwią.

A może będziesz w stanie podać realne argumenty dlaczego powinienem wybrać coś innego. Tylko może będą to argumanty inne niż te, że do tego czym fotografuję nie da się podpiąć bezprzewodowych lamp albo zmienić ustawień w łatwy sposób...

Takie argumenty budzące aprobatę a nie śmiech ? Słowem co wybrać do mojej fotografii i co się najlepiej sprawdzi ?
    Czlyli opuszczamy śluby i wchodzimy w fotograię podróżniczą. Słucham uważnie...

Awatar Boa
    Mieszka w
    Luboń/k.Poznania
    Siła reputacji
    14
    Moja galeria

Bywało ze kosciol ogląda sie pierwszy raz juz podczas ceremonii.
    Zawsze tak robię, nie mam czasu jeździć przed ceremonią jeszcze po kościołach, bo co mi to da
    Skąd mam wiedzieć jakie warunki będą w dniu ceremonii
    A może mam sobie pojechać w jakimś dniu w tygodniu i poprosić xiędza o włączenie wszystkich świateł tak jak to będzie miało miejsce tego i tego dnia na ślubie tej i tej pary

I nie ma jak statywu postawić. Nie wiadomo czy lampa sie przyda czy nie. Nie wiadomo czy... No nic nie wiadomo, a foty musza byc.
    od 2001 roku nie używałem statywu na reportażu ślubnym

Czy ktoś Ci mówi jaki masz wybrać samochód, piankę/żel do golenia, antyprespirant, a może ktoś decyduje za Ciebie w jakiej bieliźnie będzie Ci się wygodniej układał
    Ostatnio edytowane przez grizz ; 29.04.14 o 17:00 Powód: wyciecie niestosownego wideo

urzyszkodnik
    Gość

Wlasnie chodzi o to, ze forum tutaj uparcie twierdzi, ze Olek jest panaceum na wszystko.
    A nie jest.
    Tak samo każdy ma prawo sie dziwić.
    Nie mam co nawet pisac i tłumaczyć. Byc zdziwionym to tak samo jak Wy popadacie w uwielbienie dla Olka. Wolno każdemu...
    Sąsiad ma samsunga. On tez robi dryń dryń.
    A ja w kotlecie zostanę przy ff. I lampie na body. Z reszta lampe mam zawsze do człowieków...
    A co do kompakta...tez spokojnie event takim oblece
    Byle miał cokolwiek poza zielonym trybem. Ale szacunek dla odbiorcy mz wymusza...

Ale wiem jak to jest - wypożyczyłem i zapłaciłem za forda. Dostałem Skodę. Niby i to i to ma koła. Ale nie taka była umowa.
    Tyle ze jak podstawiono to juz wyboru nie miałem. Wziolem co było.
    Ale płaciłem konkretnie za forda. Taki przykład z zycia wzięty. Ot i Polska

A co do dr5000- czytałem. Fajny i konkretny gość.
    W torbie kostek ma d800 poza olkiem i cos tam jeszcze. I na zlecenie jak pisał dopiero Olka weźmie. I nie sadze zeby poszedł z jedna puszka, bo forum tak zaleca...
    Z reszta on szkła ma w planach pisał o tym gdzieś. Dobre, super, najlepsze w systemie.
    Wiecej pytań nie mam.

Za to na relacje dr5000 z kotleta z olkiem czekam.
    Jesli wyjdzie zupełnie z najkona, bedzie nad czym sie pochylić.

I na koniec - boa -
    uważasz ze dobas adwokata potrzebuje? Mysle ze spokojnie to co robi broni sie jakos choc uniósł sie chłopak bardzo po moim "zdziwieniu". Ale moze taki ma kontrakt? Nie wiem a On nie powie na pewno.
    Dlaczego wklejasz wulgaryzmy? Mam zejść do Twojego poziomu i po prostu napisać p&£@ol sie cw%<>lu ? O to chodzi? A moze sa równi i równiejsi? Bo zdaje sie regulamin forum nie pozwala na takie zChowania.
    Ja Ci powiem ze przemilczę i nie odpowiem na zaczepke.
    Ostatnio edytowane przez urzyszkodnik ; 29.04.14 o 12:59

| OlyJedi
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria

Wiecej pytań nie mam.
    Co gorsze, nie masz też żadnych odpowiedzi na pytania postawione przez Dobasa.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Forum nie mówi jednym głosem, a wieloma głosami. I nie padły tu żadne głosy, że Olek to panaceum na wszystko ani że zaleca się mieć tylko jedną puszkę.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb