Strona 31 z 79 PierwszyPierwszy ... 21293031323341 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 301 do 310 z 786

Wątek: Przejście z FF do m43

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria

Odp: Przejście z FF do m43

Cytat Zamieszczone przez urzyszkodnik Zobacz posta
    1. Spróbujcie używać lampy bezprzewodowo. Lub na sankach. Na małym korpusie.
    Lamp się nie używa, to dziś obciach
    2. Wyciągnijcie z cienia cokolwiek, jesli lampy używać nie było wolno.
    No, jeśli użyjemy Canona, to mamy problem
    3. Dajcie czas do lampy krótszy niż 1/250 w słoneczny dzien.
    Lampa w słoneczny dzień?? Halo, mamy rok 2014!
    4. Szybkość i wygoda dostępu do ustawień.
    A co tam jest do zmieniania? Odkąd używam światłomierza w bezlusterkowcach, nic nie trzeba zmieniać.
    I można by tak dalej wymieniać.
    Staraj się, może w końcu znajdziesz jakiś argument

Cytat Zamieszczone przez Boa Zobacz posta
    2. Dynamika nowych matryc jest na poziomie eosa 7D, któy nadal jest często polecany jako nowy sprzęt do kotleta, mało tego w rozpiętości tonalnej i dynamice dogania FF sprzed kilku lat. W czym zatem problem?
    Sorry, ale to jakaś mega bzdura. 7D ma fatalną dynamikę i robi glajzę. Nie da się w ogóle wyostrzyć zdjęć z 60D/7D i całej reszty niekończących się osiemnastomegapiskelowców Canona. Do tego jest ciężkim kawałkiem kloca z niesprawnym światłomierzem, z wb od czapy. Jak mam tym pracować, to płaczę. Ostatnio uparłem się, że mają mi dać Nikona i nareszcie zdjęcia wyglądały jak trzeba.

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria

Odpowiem bo wywołano mnie do tablicy...
    Bo -
    1. Spróbujcie używać lampy bezprzewodowo. Lub na sankach. Na małym korpusie.

No fakt, Nie da się...
    Bezprzewodowo lampy możesz używać od czasów 4/3 w zasadzie teraz ze wszystkim nawet ze stareńkim EPL-1
    Łącząc lampy w grupy i sterujac nimi dokładnie z poziomu aparatu

Możesz soebie też wyzwalacz radiowy włożyć w sanki jak masz potrzebe uzyć czegoś innego.
    Kwestia zapięcia FLki do korpusu wielkości EM5 czy EM10 też mnie jakoś nie stresuje ale rzeczywiście jeśli potrzeba kupienia FF wynika z tego, że trzeba wpiąć lampę w sanki - to rozumiem argument.

może "flash bracket" ?

2. Wyciągnijcie z cienia cokolwiek, jesli lampy używać nie było wolno.
    Też się pewnie nie da...
    Cholera a ja nieświadomie uzywam suwaka shadow w LR....

3. Dajcie czas do lampy krótszy niż 1/250 w słoneczny dzien.
    Jak krótszy ?
    1/320s czyli czas synchronizacji w EM-1 będzie dobry ?
    czy może czasy Super FP rzędu 1/8000 s Oczywiście kosztem mocy błysku ale ten koszt poniesiesz w każdym aparacie...
    Czy potrzebujesz jeszcze krótsze czasy ?

I wreszcie rozumiem, że tylko FF oferuje krótkie czasy synchronzacji niż 1/125s ??
    To cecha wynikająca z rozmiaru matrycy bo czegoś nie zrozumiałem ?
    Takie lustro APSC Canona albo Nikona nie oferuje czasów "high speed sync" bo to tylko w FF ??

Ile to się człowiek nowych rzeczy dowie z rana...

4. Szybkość i wygoda dostępu do ustawień.

A no tak bo ta szybkość i wygoda jest tylko w FF ?
    Pomijam już fakt, że dla mnie szybkośc i wygoda wynika z faktu, że kadrując widzę to co matryca,
    a nie dopiero po wyświetleniu zdjęcia na ekranie. Ale odłóżmy ten temat skoro już idziemy w stronę lampy błyskowej

ergonomia...

Panieee dramat... Bez wchodzenia w menu nic się w tym aparacie nie da poustawiać w odróżnieniu od FF

zmiana parametrow bez odrywania oka od wizjera...

czy przyciski dwufunkcyjne , dźwignia dual cośtam ( czyli zmiana funkcji pokręteł przy przestawieniu dźwigni )
    albo 7 guzików z mozliwościa zaprogramowania pod wasne potrzeby to zdecydowanie za mało...

Widać po pierwszym filmiku że zmiana czegokolwiek to mordęga wymagająca oderwania aparatu oka czy wejścia w menu

I można by tak dalej wymieniać. Ale po co ?
    Choćby po to aby udowodnić swą tezę. Choćby po to aby podać jakikolwiek sensowny argument mający odniesienie do rzeczywistości.

Podałeś argumenty, z których każdy wydaje się niedorzeczny. Zarówno możesz wyzwalać lampy bezprzewodowo, możesz wejść w krótsze czasy synchronizacji inne niż 1/25s czy mozesz wejść w "high speed sync" czyli czasy 1/4000s czy 1/8000s w zależności od puszki.

Szybkość i wygoda dostępu do menu jest przemistrzowska w EM-1 ale w EM-5 jest również dobra. Recepta na to aby do jakiegoś ustawienia dojść szybko to

zapoznanie się z instrukcją oraz
    1) używanie aparatu tak często aby go dogłębnie znać nawet po pijaku po ciemku czy w środku nocy
    2) odpowiednie skonfigurowanie pod własne potrzeby

Możesz sobie te bezprzewodowo wyzwlana lampy nawet połączyć w grupy i każdą z osobna sterować z poziomu menu apratu.

Może więc skoro mozna by tak wymieniać - wymieniaj dalej - dlaczego

Podchodzenie do ślubu bez FF to beztroska ?

Do krajobrazu itd epl5 które mam smiga jak trzeba. Ale krajobraz nie ucieknie...
    Krajobraz nie potrzebuje afc. Itd
    Krajobraz to możesz zrobić Linhofem. Nie rozmawiamy o krajobrazie tylko ślubie. Ślubie, gdzie nikt nie biega, gdzie nie musisz uchwycić geparda w biegu czy myszołowa w locie, ślubie, gdzie nikt nie jeździ po torze rajdowym, ślubie..... normalnym najnormalniejszym ślubie,

Ale ff da luksus używania wysokiego iso bez troski o wszystko.
    A no tak.
    Z ciekawości ?
    Bez troski o wszystko na jakim ISO robisz ślub temu klientowi, który tak płaci i wymaga ?
    Rząd wielkości bo jestem ciekaw ? 1600 ? 3200 ? 6400 ? 12800 ? 25600 ? więcej ?
    Do jakiego ISO bez troski o wszystko sobie dochodzisz w tym swoim FF ??
    I dlaczego ? jakieś problemy z lampą ?
    Uzywasz w ogóle najniższej możliwej czułości czy się nie da ?

I drugie pytanie z ciekawości ?

Co z tymi zdjęciami dla nowożeńców potem robisz ?
    9x13 ? 10x15 ? 13x18 ? fotoksiążka z Cewe albo Blurba ?

Byłbym w stanie zrozumieć taką polemikę gdyby padały argumenty jak te co wymieniłem wcześniej
    Przyroda, akcja, biegnący gepard, lecący szybko myszołów czy białożytka w locie, zwody sportowe itp itd
    A nie ślub albo chrzciny czy inne pogrzeby.

Tu jest potrzbne szybkie AF-C

A nie tu..

BTW...

ciekawy backstage

Przy takiej akcji coś się dzieje szybko i argumentacja o potrzebie AF C ma znaczenie.
    Chyba, że podobne dynamiczne sceny w kościele się zdarzają tylko trwają tak krótko, że o nich mało kto wie....

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    149
    Moja galeria

Panowie szkoda Waszego czasu... To jak kilka lat temu z kreceniem filmów aparatem. Wszyscy pseudo profi traktowali to jak bajer dla gadzeciarzy i dopiero jak prawdziwi profi zaczeli krecic filmy wtedy uznali, ze to fajne jest.
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria

@ urzyszkodnik - żeby nie było niedomówień. Nikt CI nie broni fotografować czym chcesz. Wręcz każdy zachęca.
    Nie pisz jednak bzdur w rodzaju " podchodzenie do ślubów bez FF to objaw beztroski" w momencie jeśli nie jestes w stanie podać ani jednego prawdziwego argumentu, że fotograf nie zrobi doskonale ślubu aparatem z matrycą APSC... podkreślam - doskonale oczywiście zakładając że ma umiejętności.

Słowem fotografuj czym chcesz ale jeśli wysuwasz śmiałe tezy to albo powinieneś potrafic je obronić i mieć argumenty, albo licz się z tym, że zostanie Ci to wytknięte.

Awatar Boa
    Mieszka w
    Luboń/k.Poznania
    Siła reputacji
    14
    Moja galeria

Marcinie, nie wiem, czy sobie zdajesz sprawę, ale właściwie to jesteś sprawcą tego, że 2 dni temu zakupiłem EM-1
    Namieszałeś mi w głowie po ostatnim szkoleniu w Nieporęcie (hotel Parasol), no i zapaliła się czerwona lampka, odezwał się zdrowy rozsądek i zapytał "Rafał, po kiego grzyba męczysz się z tymi kilogramami fu-fu?! W imię czego?!"
    Później poszło jak z górki

Dziękuję Ci

Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria

Marcinie, nie wiem, czy sobie zdajesz sprawę, ale właściwie to jesteś sprawcą tego, że 2 dni temu zakupiłem EM-1
    Namieszałeś mi w głowie po ostatnim szkoleniu w Nieporęcie (hotel Parasol), no i zapaliła się czerwona lampka, odezwał się zdrowy rozsądek i zapytał "Rafał, po kiego grzyba męczysz się z tymi kilogramami fu-fu?! W imię czego?!"
    Później poszło jak z górki

Dziękuję Ci
    Ale mówiłem, że do zleceń typu śluby i eventy to, że aparat wygląda jak wygląda może sprawiać problemy
    hehehehe

| OlyJedi Awatar wuzet
    Mieszka w
    Rzeszów / Maidstone
    Siła reputacji
    78
    Moja galeria

Dobry akwizytor to podstawa

Awatar Boa
    Mieszka w
    Luboń/k.Poznania
    Siła reputacji
    14
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez dobas Zobacz posta
    Ale mówiłem, że do zleceń typu śluby i eventy to, że aparat wygląda jak wygląda może sprawiać problemy
    hehehehe
    Eee, mam to szczęście, że trafiają do mnie klienci, którzy decydują się na mnie ze względu na to co otrzymają a nie na to, czym robię

| OlyJedi Awatar Janeczek
    Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    103
    Moja galeria

Eee, mam to szczęście, że trafiają do mnie klienci, którzy decydują się na mnie ze względu na to co otrzymają a nie na to, czym robię
    Masz jeszcze ten komfort? Szacun, o normalnych klientow coraz trudniej szczegolnie w Polszy.

Co do jegomoscia uzyszkodnika, to nie ma co sie przejmowac, tacy przychodza i odchodza w przeswiadczeniu, ze FF, to jedynie sluszny sprzet, Jezu kiedy to bylo gdy sie FFa uzywalo, matko bosko...

pozdroofka
    Member of ABCDEFG Polska. 15% miesiecznie bez ryzyka! Zapraszam.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria

Klienci klientami, a te wszystkie wujki i kuzyni z lustrzankami, może będziesz mieć ich z głowy . Fufu to małe piwo. Raz tylko zabrałem ZD 35-100 na ślub, w kościele z monopodem przechadzałem się wzdłuż bocznej nawy łowiąc twarze zdziwionych gości podczas kazania. W założeniu miało być dyskretnie ale wyszło zawodowo . Podczas przyjęcia chyba ze czterech właścicieli lustrzanek przyszło do mnie pogadać o fotografii, znaczy się zapytać co mają źle ustawione, że zdjęcia nie wychodzą , a jakaś przyszła panna młoda zapytała czy mam wolny termin ze dwa lata do przodu .
    Ostatnio edytowane przez Karol ; 21.04.14 o 22:53
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook