Zapraszam do mojego wątku
P&P - Pentax i Panas (GX7)
A w czym problem? jak się umie choć trochę robić zdjęcia (a ja przecież dopiero się uczę) to aparat nie jest ograniczeniem. W tamtym roku wybrałem się do Kutaisi z XZ-2 w kieszeni. I maluch dał radę - i w zdjęciach na ulicy i w ciemnej Jaskini Prometeusza. Da się. A aparat zmieściłem w kieszeni kurtki. I nawet jej za bardzo nie wypychał![]()
Owszem, lepszy aparat daje większe możliwości ale jak się nie chce, lub nie można dźwigać? Albo jak limit bagażu ogranicza? Tak, pewnie gdybym zabrał statyw, E-M5 i 7-14/4,0 to we wspomnianej jaskini zrobiłbym lepsze zdjęcia ale podczas tamtego wyjazdu nie to było celem.
Dobry pilot to i na drzwiach od stodoły poleci, tak samo dobry fotograf ...
Polecam www.dobas.art.pl - zobacz z czym on jeździ![]()
Body: E-M5 II / E-M5 / E-M10 / AIR A01
"Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"
Niedziela rano, moja zonka podłapała pomysł wyjazdu na Motor Show do Poznania. Rozpoczęła przygotowania przed lustrem , a ja przy torbie fotograficznej. Co zabrac, D3 ? D800 ? 35/1,4 a moze 24-70/2,8 ? 70-200 ? Nie - wezmiemy cos fajnego E-M10 z 14-42 + monopod. W ostatnim momencie - czego później załowałem - wrzuciłem do torby d800 + 85/1,4. Jestem amatorem i jako amator powiem, wielkość ma znaczenie![]()
Przez rok czasu na wyprawy zabierałem Pentaxa K-7 i Canona s100, dwa aparaty które lubię i do których byłem przyzwyczajony - wykonałem obydwoma spooro zdjęć które mnie satysfakcjonują.
Nie zgodzę się jednak, że technika tak poleciała do przodu, że dzisiaj kompakt wystarczy. Raczej nie założymy na kompakta polara, tak samo jak nie uzyskamy ciekawej GO. Canon dobrze dobiera światło, ale widziałem ile więcej mogę w prawie identycznych warunkach wyciągnąć ze starej matrycy K-7 i LR.
Znam swoje potrzeby i dlatego mam dziś GX1 - matryca 4/3 pozwoli mi na jakaś kontrole GO i jest bardziej plastyczna niż ta od kompaktu, AF jest świetny a mały rozmiar pozwala zabrać polara + mały statyw a la gorilla.
Ostatnio edytowane przez Mcarto ; 1.04.14 o 00:16 Powód: błąd
Zapraszam do mojego wątku
P&P - Pentax i Panas (GX7)