Strona 22 z 79 PierwszyPierwszy ... 1220212223243272 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 211 do 220 z 786

Wątek: Przejście z FF do m43

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Odp: Przejście z FF do m43

Przechwalanie się kto ma większa nie różni się specjalnie od przechwalania się kto ma mniejszą. Rozsądny jaskiniowiec dobierał zapewne maczugę odpowiednią do potrzeb, większą na niedźwiedzia, mniejszą do rozbijania orzechów Tak przy okazji, to brakuje mi tutaj Mirka. On zwykle głosił pogląd o dobieraniu sprzetu odpowiedniego do zadania. Ktoś wie co się z nim dzieje?
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
    Aktualnie odpoczywam na autobanie.

| OlyJedi Awatar wulf
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    76
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Janko Muzykant Zobacz posta
    Dziewczynki w wieku 13 lat zadają sobie na forach pytanie: czy ja jestem ładna, czy brzydka? Chłopcy w wieku 13-100 lat zadają sobie pytania: czy ja jestem professional?
    Dokąd nie uda mi się wyciągać za zdjęcie tyle ile faceci z żółtymi pro aparatami skrzynkowymi uważam się co najwyżej za "wykonującego zawód fotografa"
    bezbagnetowiec z mianowania

urzyszkodnik
    Gość

A ja sobie mysle ze nie można powiedziec "pro" o ludziach. Można o aparacie, obiektywie,etc...
    Producent tak to nazwał i tak jest. Taka linia produktowa o "lepszej" wytrzymałości.
    A człowiek to moze byc albo np dobry albo zły. Robić moze zdjęcia albo nie robić zdjec.
    No i "pro" do człowieków, mi nie pasuje zupełnie...
    Mz

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Thomasso
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez urzyszkodnik Zobacz posta
    A ja sobie mysle ze nie można powiedziec "pro" o ludziach. Można o aparacie, obiektywie,etc...
    Producent tak to nazwał i tak jest. Taka linia produktowa o "lepszej" wytrzymałości.
    A człowiek to moze byc albo np dobry albo zły. Robić moze zdjęcia albo nie robić zdjec.
    No i "pro" do człowieków, mi nie pasuje zupełnie...
    Mz
    Ale PRO jest skrótem od PROFESJONALISTA, a to osoba wykonująca coś zawodowo. Proste. Tu nie ma co myśleć
    Inna sprawa, że znaczenia słów często się wypaczają, albo zyskują nowe właściwości.
    Tu wyszło, że jak ktoś robi coś zawodowo tzn. się dobrze na tym zna, ergo robi to dobrze, albo zdecydowanie lepiej niż inni ludzie.
    Profesjonalistą jest zatem niejaki FotoKnyt... niestety

T.
    "Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."

Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.

Rozjemca - Super Mod Zwycięzca popRAWki
    Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    287
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Thomasso Zobacz posta
    Ale PRO jest skrótem od PROFESJONALISTA, a to osoba wykonująca coś zawodowo. Proste. Tu nie ma co myśleć
    Inna sprawa, że znaczenia słów często się wypaczają, albo zyskują nowe właściwości.
    Tu wyszło, że jak ktoś robi coś zawodowo tzn. się dobrze na tym zna, ergo robi to dobrze, albo zdecydowanie lepiej niż inni ludzie.
    Profesjonalistą jest zatem niejaki FotoKnyt... niestety
    T.
    Tylko jedno zdanie, ok? Profesjonalista: ktoś, kto ma duże umiejętności w jakiejś dziedzinie i doskonale wykonuje swoją pracę.
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
    wątek kulinaria :::: bez prawdziwych potrzeb :::: wątek tutoriale
    wątek Photoshop :::: <-- Volter --> :::: wątek DITL

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Thomasso
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Saboor Zobacz posta
    Tylko jedno zdanie, ok? Profesjonalista: ktoś, kto ma duże umiejętności w jakiejś dziedzinie i doskonale wykonuje swoją pracę.
    Ale PRACĘ!
    Ja wiem, że się znaczenie rozszerzyło z czasem i używamy tego słowa nie tylko w odniesieniu do ludzi parających się zawodowo czymś tam.
    To znaczenie wyrosło po prostu z przeświadczenia (kiedyś dawno pewnikiem), że jak ktoś coś robił zawodowo, to było to na wysokim poziomie.
    Ale nie nazwałbym profesjonalistą kogoś kto tylko od czasu, do czasu pstryka świetne foty, ale robi to dla przyjemności i nie zawodowo.

T.
    "Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."

Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.

Rozjemca - Super Mod Zwycięzca popRAWki
    Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    287
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Thomasso Zobacz posta
    Ale PRACĘ!
    Ja wiem, że się znaczenie rozszerzyło z czasem i używamy tego słowa nie tylko w odniesieniu do ludzi parających się zawodowo czymś tam.
    To znaczenie wyrosło po prostu z przeświadczenia (kiedyś dawno pewnikiem), że jak ktoś coś robił zawodowo, to było to na wysokim poziomie.
    Ale nie nazwałbym profesjonalistą kogoś kto tylko od czasu, do czasu pstryka świetne foty, ale robi to dla przyjemności i nie zawodowo.

T.
    Tak, tak napisałem: profesja=praca, tak?
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
    wątek kulinaria :::: bez prawdziwych potrzeb :::: wątek tutoriale
    wątek Photoshop :::: <-- Volter --> :::: wątek DITL

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Saboor Zobacz posta
    Wystarczy zastanowić się co oznacza napis PRO na sprzęcie Olka, chyba nikt nie mysli, że jest to sprzęt do wykonywania tylko zdjęć płatnych PRO to ktoś/coś na czym można w danej dziedzinie polegać, czyli np. zlecić mu samodzielne wykonanie zadania i jego działania przynoszą przewidywalne, pozytywne efekty (od super efektów są artyści, tylko tu z przewidywalnością trochę gorzej) i nie ważne, czy robi to za pieniądze, czy nie. Jesli przyjmiemy kryterium zarabiania, to wychodzi na to, że każdy taksówkarz jest PRO kierowcą..., a pani robiąca w FJ zdjęcia do dowodów jest PRO fotografem
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Profesjonalny znaczy dla językoznawcy co innego, niż dla producenta aparatów. Dla tego drugiego znaczy to mniej więcej tyle, co "proszek do prania z inteligentnymi molekułami" - ot, bujda na resorach wymyślona tylko po to, żeby można było sprzedać towar drożej.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Ale o znaczeniu z punktu widzenie językoznawcy w ogóle nie ma sensu dyskutować. My możemy się poznęcać najwyżej nad intuicyjno-emocjonalnym odbiorem/rozumieniem słowa "profesjonalny". Wtedy najbliższym odpowiednikiem będzie "solidny". A czy bierze za to kasę? Dżentelmeni podobno o pieniądzach nie rozmawiają...