|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
Jak sami sobie zrobią, to uwierzą jeszcze bardziej![]()
W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
Aktualnie odpoczywam na autobanie.
|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
Odnośnie tego czy przed obróbka warto przekonwertować 8 bitowy JPG na 16 bit.
..."W Photoshopie utwórzmy nowy 8 bitowy obraz (File->New) o rozmiarach np. 1024x300 pikseli z rozdzielczością np. 72 DPI. Obraz wypełnijmy gradientem od czarnego do białego. Następnie pięciokrotnie "męczymy" obrazek Levelami (Image->Adjustments->Levels lub ctrl+L) wstawiając naprzemiennie 2.0 i 0.2 dla parametru gamma (środkowy suwak albo środkowe okienko w wierszu Input Levels). Za każdym razem akceptujemy "poprawki" wciskając "Enter".Ja zrobiłem to dość precyzyjnie wpisując wartości z klawiatury ale nie jest to konieczne, to w końcu tylko eksperyment. Paskowanie jest widoczne już po pierwszej ingerencji. Po trzeciej "poprawce" nasze umowne zdjęcie jest zniszczone a po piątej to już katastrofa. Wiem, że mocno przesadziłem i że w praktyce aż tak duże niszczenie nie następuje. Bardziej chodzi mi uzmysłowienie czym grozi i skutkuje obróbka ośmio bitowych obrazków. Teraz wykonajmy drugą część eksperymentu. Zanim zaczniemy bawić się Levelami zmieniamy 8 bitowy obrazek w 16 bitowy (Image->Mode->16 bit/Channel). Potem dokonujemy na nim dokładnie takie same operacje i na koniec zamieniamy obrazek z powrotem na 8 bitowy. Rezultat poniżej. U góry oryginał, w środkowym rzędzie wynik działań na 8 bitach i na samym dole te same działania na 16 bitach. ..."
żródło
Pisałem o tym co nieco w tym wątku
Oczywiście obrabiając oryginalny JPG i jeśli ta obróbka nie będzie jakaś mocna różnicy nie zauważymy pomiędzy 8, a 16bit.
Gorzej jeśli w już pomniejszonym zdjęciu chcemy wprowadzić jeszcze jakieś korekty, wtedy moze byc to zauważalne i najczęściej zdjęcie traci na jakości. Wcale nie rzadko można spotkać zdjęcia gdzie na jednolitym niebie widoczne są przejscia tonalne, jakby gradienty. To właśnie efekt obróbki w 8 bitach i być może także pomniejszonego wcześniej zdjęcia.
Ostatnio edytowane przez And.N ; 8.11.14 o 13:04
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
nie mam takowego polecenia
---------- Post dodany o 14:40 ---------- Poprzedni post był o 14:28 ----------
mam osobne polecenie :
plik<otwórz Camera Raw.... tylko muszę za każdym razem otwierać, a nie wiem jak ustawić autom
no i jeszcze jedno, otwieram plik jepg i potem wybierając zapisz, znowu mam tylko rozszerzenie .dng
Może nie trzeba kupować Elements, teraz można za free skorzystać z DXO Optic PRO ELITE v8.5.0 Build 437 ( 64 bit )
https://forum.olympusclub.pl/threads...26#post1155926
powtarzam info dla tych co tam nie zaglądali
"Kiedy się chce otrzymać dobrą odpowiedź, trzeba zadać dobre pytanie"
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg