Piszący-niefotografujący to jeszcze inna kategoria
Piszący-niefotografujący to jeszcze inna kategoria
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
szanowni koledzy, czy ktoś dysponuje jeszcze filmikami instruktażowymi jak zacząć pracę z Elementsem ? krok po kroku ?
zainstalowałem wczoraj EL 13 i mam małe problemy, a mianowicie przede wszystkim po korekcie rawa w ACR(wer 8.6) przy zapisie wyskakuje mi tylko format dng (ani tiff ani też jpeg), przy przeglądaniu zapisanych zdjęć na dysku, jpeg wyświetlają się normalnie, natomiast rawy są widziane jako ikonki ale bez podglądu tzn żeby zobaczyć jakie to zdjęcie muszę je otworzyć
pacjent to Olek M-10
|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
gdybym miał użyć porównania do ery analogowej.
JPG--> wyjmujesz film z aparatu, oddajesz do labu i czekasz co wyjdzie.
RAW--> samodzielnie wywołujesz film i robisz odbitki.
Obróbka komputerowa to jest taki sam etap fotografii cyfrowej, jak wywoływanie filmu i wykonanie odbitek w erze filmu.
rzecz w tym, że na plikach cyfrowych można dokonywać daleko większych manipulacji niż na kliszy, a w każdym razie jest to o wiele łatwiejsze.
Każdy z nas musi sobie powiedzieć , gdzie dla niego kończy się fotografia a zaczyna grafika komputerowa.
Daleko nie patrząc - wiele znanych i cenionych prac dr_feelgood (chyba nie pomyliłem nicka). czy to jeszce fotografia czy już cos więcej ?
Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938
zabawki: OM-1 + 12-100/f4 +100-400+ 12/2 + 20/1.4 . Czasem S 23Ultra
Jeśli się nic nie zmieniło od wersji 6 Elements, a pewnie nie, tak musisz po zmianach w ACR otworzyć w Elements, a tam już możesz wybrać dowolny format zapisu.
PS.
Przy edycji zdjęcia w ACR lepiej wybrać głębię 16 bitów/na kanał. Najwyżej później zmienisz w Elements na 8 bit/na kanał.
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
Tak jest w Elements, być może w pełnym Photoshopie są inne formaty zapisu w ACR.