“When you photograph people in color, you photograph their clothes. But when you photograph people in Black and white, you photograph their souls!”
― Ted Grant
Trochę późno znalazłem ten temat do dyskusji, ale jak mogę coś doradzić to na Twoim miejscu zrobił bym tak:
Jeżeli zamierzam poważnie podejść do obróbki zdjęć, robić je w RAW a następnie obrabiać, to zakupił bym Photoshopa.
Nie jest tani, nie jest za prosty ale jest najlepszy, bo tylko najlepsze programy używają zawodowcy i właśnie na takim programie pracują.
Kupisz tańszy, nauczysz się obróbki i stwierdzisz, że to za mało, trzeba coś więcej. Wtedy sięgniesz po Photoshopa i wydasz następne pieniądze.
Czy nie lepiej uczyć się od razu na czymś porządniejszym?
Raz wydany pieniądz nie będzie żałowany. Warunek, że będziesz uparcie dążył do pogłębiania swoich umiejętności w programie.
Jeżeli chcesz tylko "liznąć" zdjęcie to na Photoshopa szkoda pieniędzy.
Wszystkim, których interesują darmowe programy mogę z czystym sumieniem polecić Photoscape. Ostatnio badam Pixlr Editor i jak na razie wydaje się funkcjonalny.
No i jeszcze z bezpłatnych Photoshop Express.
Sesje okolicznościowe we Wrocław - jeśli cenisz sobie kreatywność
Photoshop ma cale mnostwo funkcji dla DTP, zbednych fotografom... Mysle, ze wiekszosc potrzeb fotografow zaspokajaja programy do zarzadzania/wywolywania RAW, a jesli jest potrzeba nie za skomplikowanej postobrobki, to nie potrzeba strzelac z armaty do muchy - wystarczy PSE, Photoline czy jakis Paint Shop.
Pozdrowienia
Sylwek
the convert
Zainstalowałem Photoshop Elements 12, jak teraz zainstalować jakąś wtycznkę by czytał orf?
Zgadza się. Dlatego napisałem, że do "liźnięcia" zdjęcia szkoda pieniędzy na PS.
Jak masz ambicje robić coś więcej niż tylko pobieżna obróbka zdjęcia, to musisz postarać się o program, który to będzie potrafił zrobić.
Myślę, że jak był zawodowcem to na LR nie przestał. Lightroom to bardzo dobry program i nie służy tylko do "liźnięcia" zdjęć, ale brakuje mu pewnych funkcji, które dla fotografa są czasem potrzebne.
Hmm orfy pewnie czyta, ale z E-M1 jeszcze nie... LR5 też ich nie rozpoznaje![]()
Rysiek_______________
Podstawowe elementy E 4/3 i m4/3
Kliknij zakładkę pomoc - uaktualnienia . Pobierze ACR 8.3 i zadziała.![]()
W ogródku sąsiadki są ładne kwiatki.
Popieram Stopkę Krakmana !
LUBIĘ WYCHODZIĆ NA DWÓR, NA POLE MAM ZA DALEKO.