Strona 4 z 54 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 539

Wątek: Jaki program do obróbki zdjęć polecacie?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar ahutta
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria

Odp: Jaki program do obróbki zdjęć polecacie?

To ja koledze dorzucę jeszcze jeden kamyczek, by bardziej go w tych rozterkach zagmatwać - ACDSee PRO 7. Zarówno wywoływanie, jak i zarządzanie zdjęciami, do tego edycja. Od razu mówię, że edycja ma się nijak do możliwości jakie daje GIMP, ale do podstawowej obróbki wystarczy.
    ACDSee niby kosztuje 199$, ale promocje i oferty dnia są na tyle często, że można przyjąć, iż za cenę ~100$ można go kupić. Jedna "wada" - nie ma wersji polskiej. Oczywiście jeśli jest to dla kogoś wada.
    The question is, who cares?

| OlyJedi
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Ja też przetestowałem wiele programów, ale używam w zasadzie dwa. PSE i Capture One...ten ostatni w wersji ekspres bywa w dobrych pieniądzach - kilka razy do roku dają duże upusty.

| OlyJedi Awatar jck
    Mieszka w
    u stóp Beskidu Małego
    Siła reputacji
    101
    Moja galeria

Bez obrazy, ale co to zapaternalistyczne pytanie? Mnie mówi,że jesteś grafikiemkomputerowym. Ani ja ani Namor1, który prosi nas o pomoc niezamierzamy nimi być. Zacytuję go zatem dla jasności naszejrozmowy. A prosił:

Ponieważdopiero zaczynam przygodę z obróbką zdjęć chciałbym prosić opolecenie najsensowniejszego oprogramowania. Wiem, że jest OlympusViewer, GIMP, Lightrum, Photoshop [nie bardzo wiem, czym się różniod poprzedniego oprócz ceny - ostatnia zaporowa].
    Zależymi na tym oby program był w miarę prosty i intuicyjny, no i wpolskiej wersji językowej.„.

To teraz ja mam pytanie. W świetletego co powyżej, tak z ciekawości, odpowiedz jak to co Namor1-owiodpisałem, ma się do twojej ciekawości? Czy jest próbązdyskredytowania któregoś z tych programów? A jeśli tak to gdziesię tego doczytałeś?
    I drugie. To od czego, ma zacząć? OdElements? Ja bym mu poleciłbym DxO. Ale co ja tam wiem...Pewnie zadużo godzin wdychałem sole srebra.

Ile czasu.. etc? To skomplikowane ikiedyś odpowiem. A póki co, jak znowu mnie podkusi użyć któregośz wymienionych, skorzystam, jeśli zechcesz i się zgodzisz z twojejpomocy.
    Tak więc sam rozumiesz.

Rozjemca - Super Mod Zwycięzca popRAWki
    Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    287
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez jck Zobacz posta
    Bez obrazy,
    Oczywiście!
    Spytałem, bo chciałem się upewnić czy Wiesz jak toto działa i tylko tyle.
    Wiem, że kolega zaczyna i dla tego poleciłem Elements ale to moje widzimisie/widzirysie.
    Co do pomocy, zawsze do usług.
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
    wątek kulinaria :::: bez prawdziwych potrzeb :::: wątek tutoriale
    wątek Photoshop :::: <-- Volter --> :::: wątek DITL

| OlyJedi Awatar Namor1
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria

Dzięki wszystkim za uwagi - powoli sprawdzam w internecie poszczególne propozycje.

| OlyJedi Awatar jck
    Mieszka w
    u stóp Beskidu Małego
    Siła reputacji
    101
    Moja galeria

Nie pisałem o cudowności OV, ale o jego prostocie użytkowania, przyjazności dla początkujących. Nadto coraz bardziej doceniam synergie inżynierów i programistów Olympusa. Ale masz racje, demon szybkości to nie jest, muli równo.

Ale, ale - lubisz i potrzebujesz przetwarzać wsadowo i porządnie zarządzać fotami, to spróbuj tego co poniżej.

http://www.zoner.com/pl

---------- Post dodany o 20:56 ---------- Poprzedni post był o 20:54 ----------

Dzięki, będę pamiętał, jakby co...

| OlyJedi Awatar alnico
    Mieszka w
    Śląsk, Mikołów
    Siła reputacji
    203
    Moja galeria

Namor1 - przede wszystkim powinieneś określić jakie masz potrzeby odnośnie edycji zdjęcia. Czy będziesz potrzebował funkcji edycji wybranych fragmentów (!) zdjęć, lokalnego wyostrzania/rozmycia, usuwania/zastępowania, operacji na poszczególnych kolorach, robienia stacków, HDRów etc. Widząc twoje "zabawy" z roślinkami makroobiektywem mam podejrzenia, że tak, ale to sam musisz określić co chcesz robić. Jeżeli się nie mylę to nie się co bawić z prostymi programami na początek do nauki - wg mnie niepotrzebnie wydana kasa na coś co i tak nie zaspokoi Twoich potrzeb. Jak już poświęcać czas (i ew. kasę) to na coś co nie trzeba będzie za chwilę zmieniać (i uczyć się nowego programu). Moim pierwszym programem na jakim się uczyłem był Photoshop i mimo, że do prostych nie należy jakoś to przeżyłem a to co się nauczyłem to moje. Jako że obecnie nie mam dostępu do Photoshopa (cena za wysoka, kradł nie będę) używam Lightrooma, na którym w większości obróbkę kończę, a tam gdzie muszę użyć dodatkowych funkcji, wcześniej wspomnianych używam innego oprogramowania (głównie Gimpa).
    Postaraj się określić potrzebne w przyszłości funkcje a potem do tego dostosuj program. Może starczy najprostszy Lightroom, Elements czy cokolwiek tu wymieniono, a może jednak nie
    OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy .
    Kiedy wychodzę w góry wracam do domu ; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
    Szwarc, mydło i powidło
    || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar ahutta
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez jck Zobacz posta
    Bez obrazy, ale co to zapaternalistyczne pytanie? Mnie mówi,że jesteś grafikiemkomputerowym. Ani ja ani Namor1, który prosi nas o pomoc niezamierzamy nimi być. Zacytuję go zatem dla jasności naszejrozmowy. A prosił:

Ponieważdopiero zaczynam przygodę z obróbką zdjęć chciałbym prosić opolecenie najsensowniejszego oprogramowania. Wiem, że jest OlympusViewer, GIMP, Lightrum, Photoshop [nie bardzo wiem, czym się różniod poprzedniego oprócz ceny - ostatnia zaporowa].
    Zależymi na tym oby program był w miarę prosty i intuicyjny, no i wpolskiej wersji językowej.„.

To teraz ja mam pytanie. W świetletego co powyżej, tak z ciekawości, odpowiedz jak to co Namor1-owiodpisałem, ma się do twojej ciekawości? Czy jest próbązdyskredytowania któregoś z tych programów? A jeśli tak to gdziesię tego doczytałeś?
    I drugie. To od czego, ma zacząć? OdElements? Ja bym mu poleciłbym DxO. Ale co ja tam wiem...Pewnie zadużo godzin wdychałem sole srebra.

Ile czasu.. etc? To skomplikowane ikiedyś odpowiem. A póki co, jak znowu mnie podkusi użyć któregośz wymienionych, skorzystam, jeśli zechcesz i się zgodzisz z twojejpomocy.
    Tak więc sam rozumiesz.
    Albo musisz przeczyścić klawiaturę, albo wolniej pisać, bo czasem Ci spacja nie wchodzi i czyta się to fatalnie.
    A co do polecania, to każdy poleca, to na czym pracuje i co mu najbardziej leży
    The question is, who cares?

| OlyJedi Awatar jck
    Mieszka w
    u stóp Beskidu Małego
    Siła reputacji
    101
    Moja galeria

I klawiatura i ja jesteśmy ok, lecz dalece nie ok jest to, że wklejony tekst - magia Ctrl+V - wyglądający ok, po wysłaniu jest już dalece nie ok! Zobaczyłem to od razu i po drugiej nieudanej próbie, nieutulony z żalu męczę to w "klasyczny sposób". Jeśli znasz informatyka olympusclubu, proszę, wspomnij mu o tym.

| OlyJedi Awatar yac
    Mieszka w
    k/3M
    Siła reputacji
    290
    Moja galeria

Nie mąćcie chłopu w głowie. Pomęczy się trochę w OV i przejdzie dalej . Nawet w darmowym FastStonie można już ustawiać poziomy i pobawić się krzywymi, sam z niego często korzystam. PSE wyjdzie (chyba) najtaniej a trochę wody upłynie zanim go pozna a ma całkiem duuuże możliwości.
    Jacek