Strona 48 z 54 PierwszyPierwszy ... 384647484950 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 471 do 480 z 539

Wątek: Jaki program do obróbki zdjęć polecacie?

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Tak nawiasem mówiąc poprawa plików JPG w ACR to nie jest zły pomysł. Taki JPG jest przetwarzany w ACR na plik z 16 bit. głębią koloru i mocniejsza obróbka nie wpływa tak destrukcyjnie na obrazek.
    Po otwarciu go później w PSE dalej jest 16 bitowy i w tym trybie można kontynuowac obróbkę (co prawda nie wszystkie narzędzia są wtedy dostępne). Dopiero przed ponownym zapisem można przekonwertować na 8 bit lub zapisać jako 16 bit. tifa jeśli będziemy mieli jeszcze zamiar później kontynuować obróbkę.
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez andtor2 Zobacz posta
    Tak nawiasem mówiąc poprawa plików JPG w ACR to nie jest zły pomysł. Taki JPG jest przetwarzany w ACR na plik z 16 bit. głębią koloru i mocniejsza obróbka nie wpływa tak destrukcyjnie na obrazek.
    Po otwarciu go później w PSE dalej jest 16 bitowy i w tym trybie można kontynuowac obróbkę (co prawda nie wszystkie narzędzia są wtedy dostępne). Dopiero przed ponownym zapisem można przekonwertować na 8 bit lub zapisać jako 16 bit. tifa jeśli będziemy mieli jeszcze zamiar później kontynuować obróbkę.
    Prawdę mowiąc wolałbym wołać RAW-a, no chyba, że go nie mam jak np. z TG-1/2/3 Pomysł na poprawiane jpg-a jest tylko ratowaniem się z gorszej fotograficznej sytuacji.
    Czasem tak też trzeba...
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Prawdę mowiąc wolałbym wołać RAW-a, no chyba, że go nie mam jak np. z TG-1/2/3 Pomysł na poprawiane jpg-a jest tylko ratowaniem się z gorszej fotograficznej sytuacji.
    Czasem tak też trzeba...
    Oczywiście masz rację, że lepiej z RAW-a. Moja odpowiedź była w związku z tym co napisał Kacpero_1:
    Cytat Zamieszczone przez Kacpero_1 Zobacz posta
    ...większość zdjęć mam jeszcze w jpeg i chciałem z poziomu ACR delikatnie je polepszyć ...
    i tu ACR z trybem 16 bit/kanał to dobry wybór.
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez andtor2 Zobacz posta
    Oczywiście masz rację, że lepiej z RAW-a. Moja odpowiedź była w związku z tym co napisał Kacpero_1:

i tu ACR z trybem 16 bit/kanał to dobry wybór.
    Się zgadzam, w takich przypadkach, jeśli chodzi o jakość wynikowego pliku, jest to całkiem sensowny wybór.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    Wybaczcie niedoświadczonemu, ale cały czas się uczę.
    Jakim cudem gdy do programu wpakujemy plik 8 bitowy otrzymamy 16 bitowy ? Tak, tak - wiem, program przekonwertuje i wynikowo rzeczywiście będzie 16 bit, ale czy przybędzie informacji ? śmiem wątpić.
    Moje Linuxowe Darktable ma możliwość eksportować tify nawet 32 bitowe. Ale to będzie z RAW-a.
    Cały czas zastanawia mnie jak z cieniutkiego 8 bitowego jpg-a otrzymamy 16 bitowy wypaśny plik. Interpolacja to nie wszystko.
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

Mieszka w
    łódzkie
    Siła reputacji
    12
    Moja galeria
    dokładnie, tym bardziej że wcześniej nieświadomie robiłem zdjęcia w jpeg, bo było szybciej i wygodniej (oczywiście mówię o udostępnianiu ich)

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Wg mnie jedyna logiczna kolejnosc to otworzenie w ACR rawa,pozniej przejscie do PS jako obiektu ineligentnego.Zabawa z plikiem jako obiektem inteligentnym.Gdy w trakcie suwakowania stwierdzamy,ze cos na poczatku zesmy sknocili to zawsze mamy mozliwosc jednym klikiem powrotu do ACR .Robimy to wszystko bezstratnie.Kazde sztuczne interpolowanie i zabawa ,ze z osemki robimy szesnastki to taka jazda bez sensu.Ale jak to Ferdek mowi "niezbadane jest ......."

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Bodzip Zobacz posta
    Wybaczcie niedoświadczonemu, ale cały czas się uczę.
    ...
    Tym prostym stwierdzeniem rozwaliłeś system forumowej reputacji Samo wpakowanie pliku niczego nie zmieni, ale przy intensywnej obróbce szersza przestrzeń zostanie wykorzystana i pojawią się wyraźne różnice.
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
    Aktualnie odpoczywam na autobanie.

Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Tym prostym stwierdzeniem rozwaliłeś system forumowej reputacji Samo wpakowanie pliku niczego nie zmieni, ale przy intensywnej obróbce szersza przestrzeń zostanie wykorzystana i pojawią się wyraźne różnice.
    A możesz te wyraźne różńice jakoś zilustrować????

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria
    Każdy może sam przeprowadzić procedurę testową, mnie i tak połowa tutaj nie uwierzy . Chyba najprostszą operacją wypełniająca przestrzeń 16-bitową jest przeskalowanie pliku. Później powiel warstwę, wymieszaj w trybie overlay/nakładka, spłaszcz, powiel, wymieszaj w trybie screen/ekran, spłaszcz. Następnie skopiuj zdjęcie 16-bitowe na 8-bitowe i przełączajac warstwy porównaj obraz. 16-bitowy ma wyraźnie łagodniejsze przejścia tonalne. Dla porównania możesz obrobić jeszcze podobnie obrazek 8-bitowy przed przeskalowaniem i przeskalowć na końcu. Róznica też jest widoczna. Jak ktoś nie wierzy własnym oczom, to niech obserwuje histogram. Przy 8 bitach bardo szybko pojawiają sie dziury podczas obróbki, a przy 16 trzeba sie o te dziury mocno postarać. W praktyce ta różnica jest najbardziej widoczna na dużych niemal jednorodnych powierzchniach takich jak niebo lub gładkie studyjne tło.
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
    Aktualnie odpoczywam na autobanie.