Ostatnio edytowane przez Saboor ; 28.10.14 o 19:38
|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
i jeszcze jedno pytanko :
kolejność jest taka, że zaczynamy obróbkę w ACR potem np w Elements, czy można od razu zacząć w Elements ?
|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
Zaczynamy od podjęcia decyzji: chcę być fotografem, czy grafikiem komputerowym (nawet amatorsko-domowym)? Jeśli fotografem, to uczymy się robienia zdjęć i ograniczamy potrzebę wywoływania rawów do naprawdę istotnych przypadków, jeśli grafikiem, to pstrykamy na automacie i ratujemy się rawami. Mit ciemni wiecznie żywy, ale trzeba pamiętać, że w wielu dziedzinach rządziły slajdy, a tam nie było miejsca na poprawki po pstryknięciu. Czyli na początek Elements, a reszta wyjdzie w praniu.
W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
Aktualnie odpoczywam na autobanie.
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
oczywiście że fotografem
i ewentualne poprawki chciałbym tylko ograniczać do min, dlatego chcę zacząć i skończyć na prostym programie do poprawek rawów czy nawet jpegów
dlatego pytałem o te programy, ale rozumiem że mając Elemnets 13, ACR mam w pakiecie i zaczynam od niego potem w razie potrzeby przenoszę się do Elementsa
Daj sobie spokuj z pierdołami pt. "minimalna ingerencja" i po prostu znajdź swoją drogę.
"Prawdziwy fotograf nie obrabia", "prawdziwy fotograf nie robi w RAW" bzdury siane przez nieuków i dyletantów.
Gdyby tak było dalej tworzyli byśmy obraz na polerowanej metalowej płycie pokrytej asfaltem syryjskim przy pomocy Camera Obscura,
które znali starożytni mieszkańcy Peloponezu.
właśnie najczęstszymi poprawkami myślę że będzie właśnie poprawa ekspozycji, balansu bieli, czy konwersję na B&W![]()