Strona 31 z 54 PierwszyPierwszy ... 21293031323341 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 301 do 310 z 539

Wątek: Jaki program do obróbki zdjęć polecacie?

| OlyJedi Awatar ZYSKI
    Mieszka w
    Kotlina Kłodzka
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Odp: Jaki program do obróbki zdjęć polecacie?

Dokładnie tak mam

---------- Post dodany o 14:41 ---------- Poprzedni post był o 14:40 ----------

tz elements 11 mam na Macu po angielsku a na Win po polsku natomiast LR5 miałem na macu i Win po angielsku a teraz wgralem na Win spolszczenie

| OlyJedi Awatar monstro
    Mieszka w
    lubelskie - Białoruś tuż, tuż...
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

dzięki za odpowiedź Mam elements 12 na maca i zastanawiałam się, czy jakbym musiała przenieść się na windowsa, to czy mogłabym go dalej normalnie użytkować
    "łapię chwile ulotne..."

| OlyJedi Awatar ZYSKI
    Mieszka w
    Kotlina Kłodzka
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Jeżeli masz na Mac-a to teraz ściągnij "exe" pod Win i wszystko będzie działać na cacy, tak mam i jest to też potwierdzone w rozmowie telefonicznej, problem się zaczyna gdy wgrasz na trzeci kamp. Proponuje zadzwonić i się upewnić. Pozdrawiam

Rozjemca - Super Mod Zwycięzca popRAWki
    Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    287
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez monstro Zobacz posta
    dzięki za odpowiedź Mam elements 12 na maca i zastanawiałam się, czy jakbym musiała przenieść się na windowsa, to czy mogłabym go dalej normalnie użytkować
    Bez problemu.
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
    wątek kulinaria :::: bez prawdziwych potrzeb :::: wątek tutoriale
    wątek Photoshop :::: <-- Volter --> :::: wątek DITL

| OlyJedi Awatar zbyma72age
    Mieszka w
    Tarnowo Podgórne
    Siła reputacji
    155
    Moja galeria

Namor1
    Jeśli zdjęcia będą w formacie RAW, może warto spróbować darmowy soft do obróbki zdjęć pod Windows:
    Scarab Darkroom
    http://www.scarablabs.com/scarab-darkroom
    http://www.scarablabs.com/Scarab_manual.html
    Requirements:
    2 GB of RAM
    Graphics chip supporting OpenGL 1.2
    Windows XP / Vista / 7 / 8
    Scarab Darkroom 2.13 Lite za friko, płatna wersja 29Eur (po wypróbowaniu można zadecydować)
    praca bardzo szybka, w czasie rzeczywistym pokazuje wszystkie zmiany w wersji Lite brak np. odszumiania...
    Czyta dane z powyżej 100 modeli aparatów - Canon, Fujifilm, Nikon, Olympus, Panasonic, Pentax, Samsung, Sony...
    Zapis wyniku jpg i TIFF.

Nie wszystkich stać na zakup Photoshop`a,
    mnie od wielu lat do obróbki zdjęć musi wystarczyć GIMP (z zainstalowanymi dodatkowymi plug-in i script-fu)
    Do RAW: UFraw, Helicon Filter lub Photivo (bardzo rozbudowany ale po opracowaniu zdjęcia można je otworzyć bezpośrednio w GIMP) i ...
    Helicon Filter 4.93.2 (za friko) http://download.komputerswiat.pl/gra.../podziekowanie
    Obsługuje 8 i 16bit kolor. Ma obsługę profili kolorów sRGB, Adobe RGB, ProPhoto RGB, ColorMath RGB.
    Kilka języków w tym Polski. Możliwość dodawania komentarzy tekstowych i głosowych. (dużo poradników)
    Również Helicon Photo Safe 4.0 http://www.heliconsoft.com/filter_downloads.html jest całkowicie free.
    Można otwierać przy pomocy menu kontekstowego Windows Explorer, możliwość zapisu na dysk CD i DVD, można obrazy szyfrować hasłem ZIP, teraz zintegrowana z Helicon Filter. Interfejs także w j.polskim,
    naprawdę warto zainstalować zamiast wielu innych.

Pozdrawiam
    "Kiedy się chce otrzymać dobrą odpowiedź, trzeba zadać dobre pytanie"

Mieszka w
    Piotrków Tryb.
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Do obróbki zdjęć polecam przede wszystkim darmowe oprogramowanieDo RAW: RAW Therapee, Photivo, Darktable (ten: linux, mac) [oczywiście można w nich obrabiać też jpg]; do wykończenia obróbki GIMP z kompletem plug-in-ów i wystarcza aż świat, do typowej obróbki.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Na samym początku można pobawić się też w darmowych FastStone Image i PhotoScape. Można je ściągnąć np. tutaj Programy komputerowe

| OlyJedi Awatar zbyma72age
    Mieszka w
    Tarnowo Podgórne
    Siła reputacji
    155
    Moja galeria

Pisałem prze pomyłkę w innym wątku:
    https://forum.olympusclub.pl/threads...zakupie/page14

Okazuje się że za jedyne 5,99zł można mieć wartościowy program.

Ukazał się PC Format nr 6/2014, a w nim pełna wersja Zoner Photo Studio 15 Pro
    Program nie wymaga rejestracji.

Zoner Photo Studio 15 Pro
    Zarządzanie i retusz zdjęć. Zoner Photo Studio to program, który w poprzednich wersjach gościł już na płytach PC Format (nie w wersji Pro!!).
    Zaspokoi potrzeby domowych entuzjastów cyfrowej fotografii jak i profesjonalistów.
    Składa się on z pięciu modułów, każdy służy do innych zadań.
    Pierwszy moduł służy do importowania plików, przenosi on zdjęcia z aparatu na dysk komputera.
    Drugi moduł to menedżer. Porządkuje on zdjęcia, pozwala tworzyć i przeszukiwać albumy.
    Trzecim modułem jest przeglądarka. Wyświetla wybrane zdjęcia na pełnym ekranie, generuje pokazy slajdów z animacjami i muzyką.
    Kolejnym modułem jest edytor. Służy on do usuwania wad i poprawiania wyglądu zdjęć. Pozwala również dodawać ciekawe efekty.
    Ostatni z dostępnych modułów przeznaczony jest dla profesjonalistów. Pozwala on obrabiać zdjęcia w formacie RAW.

Zoner Software
    http://www.zoner.com
    Windows XP/Vista/7/8;1000 MHz;512 MB

Nic tylko kupować

Pozdrawiam
    "Kiedy się chce otrzymać dobrą odpowiedź, trzeba zadać dobre pytanie"

| OlyJedi Awatar zosia
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Mam pytanie licencyjne ... bo się gubię w tym wszystkim.

Chciałabym sobie kupic LR i zastanawia mnie czy licencja jest związana z osobą czy z urządzeniem na którym jest zainstalowana czy jeszcze jakoś inaczej.

Mój laptop bardzo podupadł na zdrowiu i korzystam w tej chwili z nieswojego. Czy jeśli kupiłabym teraz LR to czy później będę mogła go sobie przenieść na mój komputer legalnie i korzystać dalej, czy trzeba kupować drugi raz?

A druga rzecz:ma ktoś doświadczenie ze zniżką studencką którą oferuje adobe? Jak to się ma do licencji kiedy się przestaje być studentem - trzeba kupić pełnopłatną wersję od nowa czy można dopłacić i używać dalej?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar ahutta
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria

Program kupujesz jako konkretny użytkowniki licencja jest dla Ciebie. Gdy wymienisz komputer, możesz dalej z programu korzystać.
    Co do zniżki dla studentów, to w momencie, gdy przestaniesz być studentką, nie będzie konieczności zakupu wersji "pełnopłatnej" w miejsce tej dal studentów.
    The question is, who cares?