G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
W samym programie PSE jest też pipeta pełniącą podobną funkcję jak ta z ACR do balansu bieli. (Wiadomo lepiej to robić w pliku RAW) Czasem dysponujemy tylko plikiem jpg i wtedy można spróbować użyć to narzędzie. Znajduje się w zakładkach: Ulepsz/Dopasuj kolor/Usuń dominantę barwną. Po wybraniu tego narzędzia pokaże nam się okienko jak to nad zdjęciem:
i postępujemy w/g zamieszczonego tam opisu. Jeśli po kliknięciu nie zadowala nas efekt klikamy resetuj i wybieramy inne miejsce na zdjęciu do kliknięcia.
Bywa, też tak, że wydaje nam się, ze to już prawie to ale efekt jest nieco za mocny. Tu z pomocą przychodzą warstwy (stąd okienko poniżej)
Dlatego najlepiej taką korektę robić na powielonym zdjęciu (warstwie), czyli najpierw skrót klawiaturowy Ctrl+j, a później: Ulepsz/Dopasuj kolor/Usuń dominantę barwną.
Aby widzieć okienko z warstwami ( w prawym panelu programu) trzeba być w PSE w trybie Edycja Pełna i w górnych zakładkach zaznaczyć: Okno/Warstwy
Teraz jak znajdziemy pipeta zadowalające nas kolory, a efekt wydaje się za mocny można poprzez krycie warstw regulować jego wpływ na zdjęcie.Na koniec spłaszczamy warstwy (Warstwa/Spłaszcz obraz) i to wszystko.
Namor1 nie poddawaj się i ćwicz![]()
PS.
Tu kolory wybrane dość przypadkowo bo nie to było celem tego posta.
Ostatnio edytowane przez And.N ; 4.01.14 o 23:28
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
andtor2
bardzo dziękuje za szczegółowe wyjaśnienie - przed chwilą trochę przetrenowałem.
Fajne te ostatnie kilka stron wątka. Myślę, że z LR nawet Namor1 nie miałby problemów![]()
Namor1, jak już się zdecydujesz na jakiś program, choćby tego elementsa, to warto sobie
jakąś książeczkę zafundować. Przynajmniej tak mi się wydaje. Z książką na kolanach (albo e-bookiem na tablecie na kolanach)
warto przećwiczyć kilka rzeczy, nawet jeśli się nie bardzo chce.
Ja do PSE 9 kupiłam sobie książkę (co prowda do wersji 8 ale to nie dużo zmienia, przynajmniej jeśli chodzi o podstawowe funkcje),
warto wiedzieć jakie się ma możliwości w programie i do czego który guzik służy.
Mimo iż drętwy żart Scota Kelby mnie trochę irytuje, to jego książki są fajne - proste i szybkie instrukcje krok po kroku.
Np.
http://helion.pl/ksiazki/photoshop-e...lby,phe10p.htm
można sobie zajrzeć do książki i trochę poczytać przed zakupem, e-booki zawsze trochę taniej wychodzą
Właśnie ściągam sobie triala PSE 12, zobaczę co tam za wodotryski pododawali.
Swoją drogą ciekawa sprawa z tymi promocjami na adobe.com - jak wrzucam do koszyka pełną wersję to płacę 68 euro a jak uaktualnienie
to 79 . Fajnie![]()
Tak oczywiście masz rację. Na razie przeglądam różne internetowe poradniki. Niestety obecnie [przynajmniej ja] nie ma czasu na dogłębne studiowanie każdego tematu. Ja powinienem być dalej na etapie studiowania instrukcji aparatu, a od wtorku wpadam w kocioł i pewnie niewiele czasu będę miał na cokolwiek. Próbuje to tu, to tam coś uszczknąć i dzięki Forumowiczom coś tam czasami mi się udaje. Wy poruszacie się po dobrze znanym gruncie, a ja raptem od miesiąca jestem na forum, a od 3 tygodni mam aparat. Sama terminologia, skróty itp. to dla mnie nowości.
Chłopie, ja mam swojego Olka prawie 5 lat i dalej nie wiem do czego służą niektóre opcje w menu![]()
The question is, who cares?
Podzielam zdanie osób proponujących LR - być może możliwości edycyjne są podobne jak w pozostałych programach, jednak LR posiada jeszcze kilka dodatkowych funkcji które mogą być przydatne, m.in. różne ustawienia drukowania, geotagowanie, szablony do tworzenia fotoksiazek, szablony do tworzenia galerii www, obsługa profili itp. Nadmienić nalezy rowniez ze do LR znajdziesz mnostwo bezplatnych pluginów - gdyż co by nie mówić, to chyba najbardziej popularny program wśród fotografów. Jesli nie masz za sobą żadnych programów których się uczyłeś, proponuje zacząć od LR i byc moze na nim poprzestać.
Cześć wszystkim, nie wiem na ile będę tu oryginalny ale na samym początku dla amatora (piszę w imieniu tych którzy dopiero rozpoczynają zabawę z fotografią) bardziej istotne będzie inwestowanie w sprzęt aniżeli w programy do obróbki zdjęć.
Kilka propozycji już padło, mam nadzieję że nie zdubluję czyjegoś posta (jeżeli tak to z góry przepraszam) ale ostatnio natrafiłem w sieci na darmową wersję starego Photoshopa CS2
Można się pobawić, ja dopiero co ściągnąłem:
http://www.chip.pl/news/oprogramowan...nia-bezplatnie
Pozdrawiam