Strona 24 z 54 PierwszyPierwszy ... 14222324252634 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 231 do 240 z 539

Wątek: Jaki program do obróbki zdjęć polecacie?

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria

Odp: Jaki program do obróbki zdjęć polecacie?

Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    Wy jestescie w roznych pokojach.Jeden jest w ACR a drugi juz w programie.
    Myślę, nie tylko ja byłem przekonany, że kolega Namor1 jest w tym samym pokoju
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

Rozjemca - Super Mod Zwycięzca popRAWki
    Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    287
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez andtor2 Zobacz posta
    Myślę, nie tylko ja byłem przekonany, że kolega Namor1 jest w tym samym pokoju
    Już jest.
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
    wątek kulinaria :::: bez prawdziwych potrzeb :::: wątek tutoriale
    wątek Photoshop :::: <-- Volter --> :::: wątek DITL

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria

W samym programie PSE jest też pipeta pełniącą podobną funkcję jak ta z ACR do balansu bieli. (Wiadomo lepiej to robić w pliku RAW) Czasem dysponujemy tylko plikiem jpg i wtedy można spróbować użyć to narzędzie. Znajduje się w zakładkach: Ulepsz/Dopasuj kolor/Usuń dominantę barwną. Po wybraniu tego narzędzia pokaże nam się okienko jak to nad zdjęciem:

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	dominanta barwna.jpg
Wyświetleń:	243
Rozmiar:	297,7 KB
ID:	107392

i postępujemy w/g zamieszczonego tam opisu. Jeśli po kliknięciu nie zadowala nas efekt klikamy resetuj i wybieramy inne miejsce na zdjęciu do kliknięcia.
    Bywa, też tak, że wydaje nam się, ze to już prawie to ale efekt jest nieco za mocny. Tu z pomocą przychodzą warstwy (stąd okienko poniżej)
    Dlatego najlepiej taką korektę robić na powielonym zdjęciu (warstwie), czyli najpierw skrót klawiaturowy Ctrl+j, a później: Ulepsz/Dopasuj kolor/Usuń dominantę barwną.
    Aby widzieć okienko z warstwami ( w prawym panelu programu) trzeba być w PSE w trybie Edycja Pełna i w górnych zakładkach zaznaczyć: Okno/Warstwy

Teraz jak znajdziemy pipeta zadowalające nas kolory, a efekt wydaje się za mocny można poprzez krycie warstw regulować jego wpływ na zdjęcie.Na koniec spłaszczamy warstwy (Warstwa/Spłaszcz obraz) i to wszystko.
    Namor1 nie poddawaj się i ćwicz
    PS.
    Tu kolory wybrane dość przypadkowo bo nie to było celem tego posta.
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 4.01.14 o 23:28
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

| OlyJedi Awatar Namor1
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

andtor2

bardzo dziękuje za szczegółowe wyjaśnienie - przed chwilą trochę przetrenowałem.

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Fajne te ostatnie kilka stron wątka. Myślę, że z LR nawet Namor1 nie miałby problemów

| OlyJedi Awatar zulka
    Mieszka w
    koniec świata - ostatni dom po lewej :)
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria

Namor1, jak już się zdecydujesz na jakiś program, choćby tego elementsa, to warto sobie
    jakąś książeczkę zafundować. Przynajmniej tak mi się wydaje. Z książką na kolanach (albo e-bookiem na tablecie na kolanach )
    warto przećwiczyć kilka rzeczy, nawet jeśli się nie bardzo chce.
    Ja do PSE 9 kupiłam sobie książkę (co prowda do wersji 8 ale to nie dużo zmienia, przynajmniej jeśli chodzi o podstawowe funkcje),
    warto wiedzieć jakie się ma możliwości w programie i do czego który guzik służy.
    Mimo iż drętwy żart Scota Kelby mnie trochę irytuje, to jego książki są fajne - proste i szybkie instrukcje krok po kroku.

Np.

http://helion.pl/ksiazki/photoshop-e...lby,phe10p.htm

można sobie zajrzeć do książki i trochę poczytać przed zakupem, e-booki zawsze trochę taniej wychodzą

Właśnie ściągam sobie triala PSE 12, zobaczę co tam za wodotryski pododawali.

Swoją drogą ciekawa sprawa z tymi promocjami na adobe.com - jak wrzucam do koszyka pełną wersję to płacę 68 euro a jak uaktualnienie
    to 79 . Fajnie

| OlyJedi Awatar Namor1
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Tak oczywiście masz rację. Na razie przeglądam różne internetowe poradniki. Niestety obecnie [przynajmniej ja] nie ma czasu na dogłębne studiowanie każdego tematu. Ja powinienem być dalej na etapie studiowania instrukcji aparatu, a od wtorku wpadam w kocioł i pewnie niewiele czasu będę miał na cokolwiek. Próbuje to tu, to tam coś uszczknąć i dzięki Forumowiczom coś tam czasami mi się udaje. Wy poruszacie się po dobrze znanym gruncie, a ja raptem od miesiąca jestem na forum, a od 3 tygodni mam aparat. Sama terminologia, skróty itp. to dla mnie nowości.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar ahutta
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria

Chłopie, ja mam swojego Olka prawie 5 lat i dalej nie wiem do czego służą niektóre opcje w menu
    The question is, who cares?

| OlyJedi Awatar frost
    Mieszka w
    Gostyń
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria

Podzielam zdanie osób proponujących LR - być może możliwości edycyjne są podobne jak w pozostałych programach, jednak LR posiada jeszcze kilka dodatkowych funkcji które mogą być przydatne, m.in. różne ustawienia drukowania, geotagowanie, szablony do tworzenia fotoksiazek, szablony do tworzenia galerii www, obsługa profili itp. Nadmienić nalezy rowniez ze do LR znajdziesz mnostwo bezplatnych pluginów - gdyż co by nie mówić, to chyba najbardziej popularny program wśród fotografów. Jesli nie masz za sobą żadnych programów których się uczyłeś, proponuje zacząć od LR i byc moze na nim poprzestać.

| OlyJedi Awatar RafalK
    Mieszka w
    Konstantynów Łódzki
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

Cześć wszystkim, nie wiem na ile będę tu oryginalny ale na samym początku dla amatora (piszę w imieniu tych którzy dopiero rozpoczynają zabawę z fotografią) bardziej istotne będzie inwestowanie w sprzęt aniżeli w programy do obróbki zdjęć.
    Kilka propozycji już padło, mam nadzieję że nie zdubluję czyjegoś posta (jeżeli tak to z góry przepraszam) ale ostatnio natrafiłem w sieci na darmową wersję starego Photoshopa CS2

Można się pobawić, ja dopiero co ściągnąłem:
    http://www.chip.pl/news/oprogramowan...nia-bezplatnie

Pozdrawiam