Strona 23 z 54 PierwszyPierwszy ... 13212223242533 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 221 do 230 z 539

Wątek: Jaki program do obróbki zdjęć polecacie?

| OlyJedi Awatar strOOs
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria

Odp: Jaki program do obróbki zdjęć polecacie?

Może przez wetransfer?
    Body: E-M5 II / E-M5 / E-M10 / AIR A01
    "Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"

| OlyJedi Awatar petreq
    Mieszka w
    Chrzanów
    Siła reputacji
    208
    Moja galeria

DropBox, Box... Możliwości masz wiele.

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Namor1 Zobacz posta
    Po kliknięciu pipetą w białe co dalej należy zrobić, u mnie nic się nie dzieje bo klawisz cofnij jest nieaktywny. Gdyby się coś działo, mimo że tego nie zauważam, to mógłbym operację cofnąć. Coś jeszcze pewnie powinienem kliknąć?
    Aby cofnąć operację własnego balansu bieli wybranego pipetą (ACR w PSE) masz aż 2 możliwości. Tradycyjny skrót Ctrl+z albo wybrać (rozwinąć różne możliwe WB dla określonych warunków oświetleniowych) w oknie ACR tam gdzie pisze Balans Bieli i wybrać: Jak na ujęciu. (zalecałbym tę drugą metode: Jak na ujęciu - wracasz wtedy na pewno do WB jakie zmierzył aparat)
    Jeśli chcesz się upewnić, że to działa to przed kliknięciem pipetą zapamiętaj jakie wartości miały suwaki balansu bieli (temp. i tinta) i jakie po, chociaż zmiany kolorystyczne zazwyczaj od razu widać na podglądzie zdjęcia.
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 4.01.14 o 20:39
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

| OlyJedi Awatar Namor1
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez andtor2 Zobacz posta
    Aby cofnąć operację własnego balansu bieli wybranego pipetą (ACR w PSE) masz aż 2 możliwości. Tradycyjny skrót Ctrl+z albo wybrać (rozwinąć różne możliwe WB dla określonych warunków oświetleniowych) w oknie ACR tam gdzie pisze Balans Bieli i wybrać: Jak na ujęciu. (zalecałbym tę drugą metode: Jak na ujęciu)
    Jeśli chcesz się upewnić, że to działa to przed kliknięciem pipetą zapamiętaj jakie wartości miały suwaki balansu bieli (temp. i tinta) i jakie po, chociaż zmiany kolorystyczne zazwyczaj od razu widać na podglądzie zdjęcia.
    Ale mi chodzi o co innego. Algorytm postępowania aby ta pipeta zadziałała. Jeśli klilkam na pipetę, a później na zdjęcie i nic sie nie dzieje, to znaczy, że jeszcze coś powinienem zrobić. Jako argument, że nic się nie dzieje, podaję że nie można tego cofnąć [niektywny klawisz cofania, bo nie było żadnej nawet niezauważalnej zmiany].

Siła reputacji
    270
    Moja galeria

Ale mi chodzi o co innego. Algorytm postępowania aby ta pipeta zadziałała. Jeśli klilkam na pipetę, a później na zdjęcie i nic sie nie dzieje, to znaczy, że jeszcze coś powinienem zrobić. Jako argument, że nic się nie dzieje, podaję że nie można tego cofnąć [niektywny klawisz cofania, bo nie było żadnej nawet niezauważalnej zmiany].
    To jest niemożliwe. Po drugie masz klawisz cofania w ACR? bo ja nie mam (nie wykluczam wszak, że w tej nowszej wersji zaszły az takie zmiany)
    Klikając na pipetę najeżdżasz nią na określone miejsce na zdjęciu i klikasz drugi raz, nic się nie dzieje?

Rozjemca - Super Mod Zwycięzca popRAWki
    Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    287
    Moja galeria

Mi się z kolei wydaje, że u Ciebie są kolory przekłamane [jakieś oliwkowe]. Zdjęcie, które umieścił Saboor, z kolei dl a mnie za jasne. Podobne otrzymałem z automatycznej korekty, ale uznałem je za nierzeczywiste.
    Raczej sobie dam z tym spokój, bo nie mam duszy artysty, którą Wy posiadacie.
    Ja pokazałem tylko wynik pierwszego kroku, czyli zmiany balansu bieli.
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
    wątek kulinaria :::: bez prawdziwych potrzeb :::: wątek tutoriale
    wątek Photoshop :::: <-- Volter --> :::: wątek DITL

| OlyJedi Awatar Namor1
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria

To jest niemożliwe. Po drugie masz klawisz cofania w ACR? bo ja nie mam (nie wykluczam wszak, że w tej nowszej wersji zaszły az takie zmiany)
    Klikając na pipetę najeżdżasz nią na określone miejsce na zdjęciu i klikasz drugi raz, nic się nie dzieje?
    Nic się nie dzieje. Wylewam farbę, zmienia mi kolor - mogę cofnąć, klikam gumkę, wycieram zdjęcie - mogę cofnąć, klikam na pipetę, klikam na zdjęcie nic się nie dzieje - pewnie jeszcze coś trzeba zrobić co dla Was jest oczywiste. Mogę klikać na czarne, na białe - bez różnicy.

Siła reputacji
    270
    Moja galeria

... Po drugie masz klawisz cofania w ACR? bo ja nie mam (nie wykluczam wszak, że w tej nowszej wersji zaszły az takie zmiany)...
    U mnie ACR tak wygląda:
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	acr.jpg
Wyświetleń:	81
Rozmiar:	309,4 KB
ID:	107388
    Może wstaw zrzut ekranu aż ciekawym czy się tyle pozmieniało (klawisz cofania mam na myśli)

Edit.
    Cos mi sie zdaje, ze ty w PSE działasz, a nie w ACR.
    Balans Bieli zmienia sie w pliku .orf w wtyczce ACR i o tym wszyscy pisali wcześniej.
    Edit2
    Pipeta WB znajduje się nad zdjęciem i jest akurat w tym załączonym powyzej zdjęciu wciśnieta.
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 4.01.14 o 21:01

Rozjemca - Super Mod Zwycięzca popRAWki
    Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    287
    Moja galeria

Nic się nie dzieje. Wylewam farbę, zmienia mi kolor - mogę cofnąć, klikam gumkę, wycieram zdjęcie - mogę cofnąć, klikam na pipetę, klikam na zdjęcie nic się nie dzieje - pewnie jeszcze coś trzeba zrobić co dla Was jest oczywiste. Mogę klikać na czarne, na białe - bez różnicy.
    Bo w PSE pipeta to próbnik koloru.
    Musisz fotkę otworzyć w ACR i tam pipeta to balans bieli.
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
    wątek kulinaria :::: bez prawdziwych potrzeb :::: wątek tutoriale
    wątek Photoshop :::: <-- Volter --> :::: wątek DITL

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

Wy jestescie w roznych pokojach.Jeden jest w ACR a drugi juz w programie.
    Wybierz pipete w Acr i tym narzedziem najedz(pipeta) na dany punkt i wtedy kliknij
    W programie wybierajac pipete i wskazujac wyswietla Ci sie skladowa np R 220 G25 B150-tam juz masz tylko info o kolorze To nie jest akcja ,ktora mozna cofnac tylko informacja do myslenia czy trzeba cosw zmienic czy nie.
    Pisze na slepo bo nie mam dostepu juz do tego programu.
    Ostatnio edytowane przez Mirek54 ; 4.01.14 o 21:09