Strona 11 z 16 PierwszyPierwszy ... 910111213 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 154

Wątek: [OlyTest] E-PM2 kontra staruszek E-520

Rozjemca - Super Mod Zwycięzca popRAWki
    Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    286
    Moja galeria

Odp: [OlyTest] E-PM2 kontra staruszek E-520

Cytat Zamieszczone przez ahutta Zobacz posta
    Ktoś musiał
    PS.
    Tylko czemu to zawsze muszę być ja?
    Bo:
    Róbmy swoje,
    Pewne jest to jedno, że
    Róbmy swoje,
    Póki jeszcze ciut się chce,
    Skromniutko ot, własną miarką
    Majstrujmy coś, chociażby Arku - test,
    Róbmy swoje,
    Róbmy swoje,
    Może to coś da? Kto wie?...
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
    wątek kulinaria :::: bez prawdziwych potrzeb :::: wątek tutoriale
    wątek Photoshop :::: <-- Volter --> :::: wątek DITL

| OlyJedi Awatar koronax
    Mieszka w
    silesia
    Siła reputacji
    291
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez petreq Zobacz posta
    koronax, gdyby ja to wiedział... cały czas szukam... A Ty znasz odpowiedzi na wszystkie nurtujące Cię problemy?
    Niestety nie znam. A chciałbym.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar ahutta
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    Wybaczam.
    Jednak w natloku informacji o specjanie pomijanym minusowym EV i 674 pikselach na kanale alfa mniej niz w starej ale jarej 620 stalo sie to malo widoczne i wrecz nie czytelne.
    Ale wybaczamCo mi tam Wybacze tez sobie i juz
    Dziękuję, poczułem się dowartościowany
    The question is, who cares?

| OlyJedi Awatar alnico
    Mieszka w
    Śląsk, Mikołów
    Siła reputacji
    202
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez andtor2 Zobacz posta
    Mieliśmy tutaj taki przykład zdjęcia nocnego z ręki przy iso 1600. Wstawiłem też crop 1:1 porównujący fragment tych zdjęć (z RAW) Uważasz, że ta róznica jest duża w szczegółowości, czy poziomem szumu pomiędzy starszą i nowszą matrycą? Nowszy bedzie o tyle lepszy, że dysponuje wyższym iso możliwym do ustawienia oraz matrycą o większej ilosci MPix-eli (teoretycznie lepsza szczegółowość powinna być).
    Porównywanie czegos na podstawie jakiegoś przypadkowego, pojedynczego (!) zdjęcia mało mnie interesuje. Różnicę w ISO sam widzisz a ona nieraz zadecyduje czy zdjęcie wstawię do albumu czy do kosza.
    Ja zwyczajnie widzę na podstawie przekroju wszystkich moich zdjęć, jaka jest różnica w praktyce, w zdjęciach robionych w ciężkich warunkach pomiędzy starą matrycą (wcześniej to był EOS400D i EOS60D, jak tam Olek to nie wiem), gdy trzeba coś poprawić, wyciągnąć z cieniów itp. Po zmianie aparatu to pierwsze co rzuciło mi się w oczy, choć nawet się tego nie spodziewałem (jakby ktoś sugerował sugestię), wcale też nie potrzebowałem tego sobie udowadniać porównywaniem kropów etc.
    Owszem jak tu napisano "podstawa to poprawne naświetlenie", tylko czy każdych warunkach jest to możliwe? Czy np. robiąc streeta w nocy wyciągniemy statyw, lub będziemy się zastanawiać nad idealnym dobraniem warunków ekspozycji, które nota bene ciągle się zmieniają a o tym co znajdzie się w kadrze decydują często ułamki sekund? Albo wyciągniemy z matrycy co chcemy albo wyrzucimy zdjęcie do kosza. Ja tu w każdym razie widzę różnicę zasadniczą.
    OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy .
    Kiedy wychodzę w góry wracam do domu ; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
    Szwarc, mydło i powidło
    || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez tymczasowy_ Zobacz posta
    Ile muszę zapłacić upgrade e-300 z ZD14-54 na porównywalny zestaw E-PM2? Ile kosztuje upgrade LR do nowszej wersji?

PS
    Mimo że E-PM2 jest naprawdę fajny, sam używałem, to w komplecie z mZD14-42 będzie wdeptany w glebę przez E-300 ZD14-54 nawet bez nowoczesnego konwertera RAW, a po zapięciu na E-300 takiej Sigmy 30mm/1.4 to lepiej nie robić żadnych porównań bo wstyd dla 14-42 będzie wielki.

---------- Post dodany o 15:46 ---------- Poprzedni post był o 15:42 ----------

Jakoś jak robię teraz zdjęcia E-300 to mnie nie cofa kilka lat do przeszłości, więc dlaczego nie mogę używać RAW konwertera jakiego używam do obróbki orfa z E-P5 - wróć do opisu założeń mojego testu.

...
    Możesz, możesz, tylko to nie na temat wcale jest. O taką wolność walczyliśmy przecież. Jak najbardziej korzystaj....

Mówimy tu o róznicy między matrycami i domyślnie między ORF-ami, nie o większej doskonalości oprogramowania dodatkowego.
    To, że oprogramowanie sprawniej usuwa kolorowe packi nie znaczy, że matryca sie poprawiła czy pogorszyła. To po prostu jest inny temat. Piszesz o druzgoraniu kita przez 14-54? To bylo mozliwe gdy matryce miały 12 Mpx, te 16Mpx są już dla kita z E-1 zbyt wymagające nawet dla 14-54II, daje radę moim zdaniem tylko 12-60. Ale możesz to sprawdzić ten sam 14-54 współpracuje z E-P5 przez przejściowkę i sobie porównać. I ta sama Sigma 39 1,4 niźle podobno wspólpracuje z Penami - za Bodzipem, nie mam tego szkła. Można zatem korzystać z nowej matrycy i posiadanego szkla. Ja czynię to na codzień.

W temacie było porównywanie obrazowania, nie ile kosztuje...
    To jest temat na inny wątek.
    Ostatnio edytowane przez apz ; 11.01.14 o 17:31
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    200
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez ahutta Zobacz posta
    Mirku, ja się z Tobą jak najbardziej zgadzam. Co więcej, cały czas powtarzam, że to co opisuję nigdy nie będzie testem jaki przeprowadzą optyczne, fotopolis, czy dpreview Nie ta wiedza i nie te możliwości (oczywiście moje ).
    Masz tutaj linkosa coby sie juz nie czepiali malej merytorycznosci testu, tabelarze powinni byc ukontentowani

http://www.dxomark.com/Cameras/Compa...E520___840_221

pozdro
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

| OlyJedi Awatar jck
    Mieszka w
    u stóp Beskidu Małego
    Siła reputacji
    101
    Moja galeria

Kto nie zobaczy w tym żadnej różnicy?

- zdjęcie OEPM2_iso01600 przeskalowane do formatu 12Mpx
    - crop 1:1 z lewej E-PL1 z prawej E-PM2

linki źródłowe do próbek, polecam lekturę ( w szczególnie rozdział "7. Szumy i jakość obrazu w RAW")

http://www.optyczne.pl/130.9-Test_ap...sumowanie.html
    http://www.optyczne.pl/217.10-Test_a...ykładowe.html
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	E-PL1 vs E-PM2.jpg
Wyświetleń:	189
Rozmiar:	300,2 KB
ID:	107860   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	OEPM2_iso01600.jpg
Wyświetleń:	33
Rozmiar:	714,2 KB
ID:	107861   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Testowe_ISO1600.jpg
Wyświetleń:	51
Rozmiar:	1.000,8 KB
ID:	107862  
    Ostatnio edytowane przez jck ; 11.01.14 o 18:01

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria

Kolego Apz tu raczej nie mogę liczyć na Twoją wypowiedź?
    Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    ..może pobierzesz sobie te obrazki i je obejrzysz sobie dokładniej w edytorze fotografii, na przeskalowanym pomniejszonym do 1/4 obrazku większych róznic nie widać.
    Wydawało mi sie, że Lightroom służy do edycji fotografii. Może jeszcze raz wstawię podgląd, porównanie RAW-ów (fragmentów zdjęć z obydwu aparatów) z Lightrooma w skali 100%:
    Załącznik 107855
    Nie muszę chyba pisać, ze to z RAW jakie wstawił tu Ahutta. Może coś źle zrobił (przypadek) albo ja źle wywołałem?

Może jednak jestem ślepy i jest kolosalna róznica w poziomie szumów, szczegółów i będę musiał okulistę odwiedzić. Nyny potwierdzisz?
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Kolego Apz tu raczej nie mogę liczyć na Twoją wypowiedź?

Nie muszę chyba pisać, ze to z RAW jakie wstawił tu Ahutta. Może coś źle zrobił (przypadek) albo ja źle wywołałem?

Może jednak jestem ślepy i jest kolosalna róznica w poziomie szumów, szczegółów i będę musiał okulistę odwiedzić. Nyny potwierdzisz?
    Sądzę, że trudno jest porównywać materiał nieporównywalny, jak będą dwa Raw-y naświetlone z takim samym histogramem to jak najbardziej, ta zabawa będzie miala sens. Na to musimy jeszcze chwile poczekać...
    E-PM2 jak pisałem mam w drodze.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    200
    Moja galeria

Tak, potwierdzam, nalezy odwiedzic okuliste, monitor wymienic, sprobowac surowki sobie obejrzec w kilku programach, posciagac rawy z sieci bo roznica w poziomie szumow jest gigantyczna...
    Oczywiscie rozmawiamy to o scenach gdzie owe szumy wystepuja, a nie o takich gdzie ich niezaleznie od matrycy winno nie byc (cos na przyklad jak ciocia klocia na plazy w sloneczny dzionek, gdzie nawet moja komoreczka na iso200 nie szumi )

pozdro
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów