Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: Sylwestrowe fotki sztucznych ogni.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria

Sylwestrowe fotki sztucznych ogni.

Juz za kilka dni bedziemy takie fotki probowac robic.Jednym to wychodzi lepiej innym gorzej.Moze podzielmy sie tym jak je robic aby bylo dobrze.
    Bede pierwszy i powiem jak ja to widze.
    Wiec pierwsze to dobre miejsce znalesc gdzie nikt nam nie poprzeszkadza ani my komus.Najlepsze to takie miejsce gdzie tlem jest oswietlone nasze miasto,gdzie nawet bez tych sztucznych ogni bedzie warto fotke zrobic.
    Wiec skoro mamy juz miejsce i tlo to ustawmy aparat na statywie.Przestawmy sie na ustawienia manualne.Ostrosc dajmy na nieskonczonosc.Iso ustawmy na 100-200.A czas otwarcia migawki na "Bulb"Co to bulb to pisac nie bede.Czego nam jeszcze brakuje.Do pelni szczescia jesli mamy samowyzwalacz to juz nic wiecej.Czas naswietlania okolo 6-8 sek przy przyslonie 8-11.
    Mysle,ze przy okolo 15 minutowej kanonadzie wykonamy napewno 6-8 dobrych zdjec.

Znacie inne triki,sposoby nie objete tajemnica zawodowa ani patentem osobistym??Piszcie.Pozniej moze jakas galeria z naszych fotek powstanie.
    Mam nadzieje,ze temat nie zakonczy sie tym postem.
    Ostatnio edytowane przez Mirek54 ; 28.12.13 o 22:21

| OlyJedi Awatar Rysiek_O
    Mieszka w
    47-364 Komorniki
    Siła reputacji
    312
    Moja galeria

Odp: Sylwestrowe fotki sztucznych ogni.

Z niejakim upodobaniem korzystałem we wcześniejszych latach z ustawień "sztuczne ognie" w scenach tematycznych. Tam jest czas otwarcia migawki 4 s. Obecne pokazy są dość dynamiczne i w moim odczuciu ten czas jest za długi, optymalnie dla niektórych elementów pokazu jest 2-2,5 sekundy, potem scena się zmienia. Zaś zbytnie nagromadzenie linii świetlnych na fotce chyba ją zubaża, a nie ubogaca. Nie ma tego problemu przy korzystaniu z ustawień manualnych, bo wtedy sami decydujemy kiedy zamknąć migawkę.
    Rysiek_______________
    Podstawowe elementy E 4/3 i m4/3

| OlyJedi Awatar BIKER
    Mieszka w
    zapomniana "Ziemia obiecana" obecnie Miasto bezprawia. Ale to moja Łódź.
    Siła reputacji
    126
    Moja galeria

Mireczku własciwie wszystko opisałeś. Ja mogę dodać że można sprawdzić na 1-2 fotkach balans bieli ustawiony na.....światło dzienne.
    W tym roku wybieram się albo do Manufaktury albo...........na dach swojego bloku, mam stamtąd rewelacyjny widok.

P.S. Ponieważ temat jest bardzo ciekawy dla tych co chcą pierwszy raz "postrzelać" do fajerwerków mam to
    http://www.szerokikadr.pl/poradnik/fajerwerki
    Ostatnio edytowane przez BIKER ; 28.12.13 o 22:32

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar easy_rider
    Mieszka w
    Rybnik
    Siła reputacji
    107
    Moja galeria

Dla szczęśliwych posiadaczy - tryb Live Bulb/Live Time może okazać się przydatnym...

| OlyJedi Awatar witia
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    Juz za kilka dni bedziemy takie fotki probowac robic.Jednym to wychodzi lepiej innym gorzej.Moze podzielmy sie tym jak je robic aby bylo dobrze.
    Bede pierwszy i powiem jak ja to widze.
    Wiec pierwsze to dobre miejsce znalesc gdzie nikt nam nie poprzeszkadza ani my komus.Najlepsze to takie miejsce gdzie tlem jest oswietlone nasze miasto,gdzie nawet bez tych sztucznych ogni bedzie warto fotke zrobic.
    Wiec skoro mamy juz miejsce i tlo to ustawmy aparat na statywie.Przestawmy sie na ustawienia manualne.Ostrosc dajmy na nieskonczonosc.Iso ustawmy na 100-200.A czas otwarcia migawki na "Bulb"Co to bulb to pisac nie bede.Czego nam jeszcze brakuje.Do pelni szczescia jesli mamy samowyzwalacz to juz nic wiecej.Czas naswietlania okolo 6-8 sek przy przyslonie 8-11.
    Mysle,ze przy okolo 15 minutowej kanonadzie wykonamy napewno 6-8 dobrych zdjec.

Znacie inne triki,sposoby nie objete tajemnica zawodowa ani patentem osobistym??Piszcie.Pozniej moze jakas galeria z naszych fotek powstanie.
    Mam nadzieje,ze temat nie zakonczy sie tym postem.
    Oprócz tego, że ustawiam czas na 6-8s i ISO 100 - nie znam innych jak Twoje sposoby
    A - WB na światło żarowe
    Pozdrawiam.

diabolique
    Gość

Warto też popróbować z wielokrotną ekspozycją.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar easy_rider
    Mieszka w
    Rybnik
    Siła reputacji
    107
    Moja galeria

Moim zdaniem nie warto - wielokrotną ekspozycję lepiej zrobić w komputerze... o ile w ogóle zajdzie taka potrzeba.
    Jak podczas fotografowania "złapiemy" za dużo piorunów to już zdjęcie przepadło - łącząc zdjęcia składowe na komputerze mamy nad procesem pełną kontrolę.

diabolique
    Gość

Cytat Zamieszczone przez easy_rider Zobacz posta
    Moim zdaniem nie warto - wielokrotną ekspozycję lepiej zrobić w komputerze...
    Niektórzy lubią sam proces tworzenia fotografii w aparacie, nie w komputerze.
    Składając zdjęcie z kilku ujęć w programie graficznym automatycznie eliminujesz się z większości konkursów fotograficznych.
    Tak więc sprawa nie jest aż tak prosta i jednoznaczna jak chcieliby niektórzy.

| OlyJedi Awatar figiel
    Mieszka w
    jawor
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

dla mnie największą trudność sprawie wykadrowanie, nie mam pojęcia w którą stronę rakieta poleci i jak szeroko wystrzeli, zazwyczaj w 90% nie mieści się w kadrze
    5Dmk1,17-35/2.8-4, 35/1.4, 85/1.8 + GH2+G6 20/1.7 + 45/1.8
    www.barwyslubu.pl

| OlyJedi Awatar BIKER
    Mieszka w
    zapomniana "Ziemia obiecana" obecnie Miasto bezprawia. Ale to moja Łódź.
    Siła reputacji
    126
    Moja galeria

Kol. figiel, ja mogę coś powiedziećz własnych obserwacji.
    Robiłem foty fajerwerków na dachu swojego bloku (2012/2013) i ustawiałem objektyw "na oko" obserwując miejsca najczęstrzych wybuchów.
    Trafiłem sporo, ale nie wszystkie.
    W tym roku byłem w łódzkiej Manufakturze na dużym pokazie i też zaobserwowałem u gościa stojącego obok z kamerą i aparatem, kąt ustawienia jego sprzętu. Wycelował sporo ponad dach budynków, więc i ja tak zrobiłem.
    Efekt- nie mam w kadrach żadnego budynku, ale mam większość wybuchów. A ponieważ fociłem 12-60 strzały były celne.
    Celne polowanie jest więc efektem obserwacji, wyczucia i dodatku szczęścia w zależności od "zasięgu" objektywu.