Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: [TEST] Świąteczny fotoprezent

| OlyJedi Awatar glee
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria

[TEST] Świąteczny fotoprezent

Każdy z nas chciałby podarować bliskim coś oryginalnego. Jeżeli jeszcze interesujemy się fotografią naturalne staje się ukierunkowanie na prezent związany ze zdjęciami. Poniżej nie „przetestowano” kalendarzy, kubków, podkładek pod myszki itp. ale zupełnie nietypowe przedmioty na których można umieścić własne fotografie. W trosce o prywatność celowo zamazałem twarze z fotoprezentów. Wiem że jest już późno by zrealizować któryś z pomysłów w kontekście świąt tym niemniej nic nie przeszkadza aby obdarować bliskich przy każdej innej okazji.
    Wesołych świąt. Glee

Tryptyk 90x60 – na płótnie
    W założeniach to bardzo fajny pomysł by podzielić obraz na trzy – wygląda to przezacnie na ścianie co pokazują dostępne w necie wizualizacje. Problemem może okazać się odpowiednie zawieszenie, ale od czego są wiertarki udarowe, kołki rozporowe i poziomice. Moja wersja dotyczyła zeskanowanego zdjęcia w formacie pocztówkowym. Udało mi się na najlepszym dostępnym skanerze osiągnąć rozdzielczość blisko 5Mpix przy 600dpi co po drobnym przekadrowaniu odpowiadało rozdzielczości 2700x1800. Zgodnie z wymaganiami dostawcy „dzieła” uzyskana fotografia spełniała akurat minimalne parametry dla tryptyku o rozmiarze (90x60)cm. Za pomocą Gimpa delikatnie podniosłem kontrast, ustawiłem krzywą tonalną, odjąłem nasycenia koloru, a także ustawiłem delikatną białą ramkę o nieregularnych krawędziach. W przeciągu mniej więcej dnia roboczego dostałem wizualizacje i po poprawkach – grafik słusznie chciał umieścić całe twarze na kawałkach tryptyku kosztem mojej ramki – w końcu odesłałem odpowiedz że akceptuje. Efekt końcowy nie olśniewa tylko i wyłącznie z mojej winy (chciałem na obrazku to co chciałem) ale trzeba zaznaczyć że z odległości metra całość wygląda akceptowalnie. Tył jest dobrze zabezpieczony przy pomocy spinek a obraz naciągnięty właściwie. Do sosnowego rusztowania nie mam zastrzeżeń. Tryptyk polecam tylko pod warunkiem nadruku zdjęć o wysokiej jakości (rozdzielczości).

Koszt: 84,30zł z wysyłką (jako część większego zamówienia z dwoma fotoobrazami)
    Zadowolenie: Akceptowalne
    Stosunek cena jakość: Za drogie – szacuje że 50-60zł z wysyłką było by akurat.

Fotobombka
    Połasiłem się na rzekomy hit zza wielkiej wody a mianowicie fotobomkę. Do wyboru dostajemy kształty ornamentowych kul , gwiazdek oraz zwykłej bombko-podobnej kuli (dotyczy to sprzedawcy u którego kupowałem inni mają więcej m.in. serca) – ja wybrałem 3x gwiazdkę bo wydawała mi się najatrakcyjniejsza oraz jedną tradycyjną kulę z przeznaczeniem dla konserwatywnego odbiorcy. Ze względu na cenę nie liczyłem na super jakość ale ku zaskoczeniu okazało się że „bombki” wyglądają całkiem dobrze. Oczywiście są plastikowe - ale z grubego lepszego plastiku, zawieszka jest mila w dotyku a mocowanie pewne. To tyle zalet ! przychodzi czas na gorzkie opracowanie technologii przycięcia zdjęcia tak by mieściło się w zakresie gwiazdki i wyglądało znośnie. Nie miałem ambicji odrysowania kształtu w programie typu CAD mimo iż z racji zawodu po złapaniu kilku punktów charakterystycznych było by to możliwe (z jakimś marginesem na zaokrąglenia) – ale to nie apteka. Postanowiłem zmierzyć najszersze rozstawy w pionie i poziomie i zmieścić wypośrodkowane zdjęcia wewnątrz prostokąta (wydruk 1:1) i zaufać oku że meritum kadru zmieści się w wymaganym polu. Po czym odpowiednio ułożyłem zdjęcia by po wydrukowaniu i wycięciu (od szablonu umieszczonego w bombce) złożyć je w pół, skleić i wreszcie wsadzić do bombki. Precyzyjnie wyciąłem i … nie zmieściłem się do miejsca przeznaczenia – trzeba było dokonywać mikrokorekt małymi nożyczkami. Ogólnie wykonanie zajmuje bardzo dużo czasu i wymaga zaangażowania i cierpliwości. Po wszystkim muszę przyznać że efekt jest powalający – naprawdę! To chyba jedno z największych zaskoczeń pośród wszystkich fotoprezentów.

Koszt: 13,5złza sztukę (z wysyłką rozbitą na 4’ry sztuki)
    Zadowolenie: Super
    Stosunek cena/jakość: Idealnie a nawet można by sprzedawać o 3-5zł drożej

Fotogazeta
    Charakter prezentu jest ściśle humorystyczny – otóż osoba obdarowywana codziennie drepta do kiosku po jeden z brukowców i cała rodzina chciałaby zobaczyć ten wyraz twarzy gdy pewnego dnia senior rodu znajdzie siebie na okładce ulubionego periodyku. Myślałem że mogę zrobić gazetę samemu tyle że nijak nie dotarłem do papieru gazetowego by urealnić prezent. Znalazłem na znanym portalu aukcyjnym multiofertę (wiele gazet do wyboru) i wydawałby się profesionalną instytucje (kilkadziesiąt gotowych tekstów) do pomocy. Nie poszedłem na łatwiznę – sam spreparowałem obrazek z napisami a la „brukowiec” i napisałem chwytliwy tekst nawiązujący do postaci. Dodatkowo nadmienię że czołówka, czyli problem dzików, był tematem przewodnim tegorocznych rodzinnych spotkań - wiec wszystko zostało podporządkowane ku zmaksymalizowaniu wrażenia rzeczywistości. Niestety – efekt końcowy w stosunku do ceny zawiódł mnie bardzo. Tekst wysłany nie został poddany żadnej obróbce (czcionka, akapity, ogólna estetyka itd.) tylko żywcem wklejony w miejsce przeznaczenia. To też po części moja wina bo bezmyślnie zaakceptowałem wizualizacje – ale gdyby komuś zależało to by przygotował ją jak należy. Artykuły wokół również są mało przekonywujące z wyraźnymi problemami z justyfikacją. Sam wydruk dość dobry tyle że format jakby nie właściwy dla zamówionej gazety ale przynajmniej różny (niewiele większy) od tradycyjnego A4. Nie wiem dlaczego ale jako bonus dostałem zamiast jednej dwie gazety – może przez moje zaangażowanie. Radzę po stokroć zastanowić się czy aby na pewno warto poczynić ten nie mały wydatek wobec próby własnego wysiłku na formacie A3 – efekt mógłby być co najmniej porównywalny.

Koszt: normalnie 52,5zł z wysyłką – u mnie wyszło 26,25 z wysyłką za sztukę
    Zadowolenie: Nie akceptowalne
    Stosunek cena/jakość: zdecydowane za drogie (absurdalnie) – nie wiem czy 12zł z przesyłką to by było akurat.

Fotoszkatułka
    Wygląda to w ten sposób ze dobieramy własne zdjęcie do frontu szkatułki i jest ono drukowane na czymś specjalnym po czym starannie naklejane że pozostaje wrażenie jakby było malowanew drewnie. Odczucia potęgowane są przez to że widać fakturę drewna na nalepionym obrazku. Całe zamówienie odbywa się przy aktywnej współpracy na linii zamawiający – pracownia artystyczna. Pani delikatnie podpowiada swoim fachowym okiem właściwe kolory szkatułki, sugeruje zmiany na zdjęciu a całość w trosce o efekt końcowy. A ten zaskakuje starannością i dbałością o szczegóły. Tak naprawdę jedyną rzeczą do której można by się przyczepić jest brak wyściółki wewnątrz szkatułki oraz zamocowania by móc ją zamknąć „na stałe”. Wszystko pozostałe można uznać za wzorowe. Ku zaskoczeniu znowu doczekałem się miłego gratisu tym razem w postaci miniaturki zamówionej szkatułki. Produkt dostępny jest w różnych rozmiarach a ten zamówiony przeze mnie ma 16x16cm. Fotoszkatułkę mogę polecić z czystym sumieniem jako zwycięzcę w kategorii cena/jakość – naprawdę warto się zainteresować tym oryginalnym prezentem.

Koszt: 49,5zł z wysyłką
    Zadowolenie: Super
    Stosunek cena/jakość: Wzorcowy – właściwie spokojnie 60zł z wysyłką było by adekwatne.

Fotoobraz na płótnie
    Prócz tryptyku u tego samego dostawcy zamawiałem dwa klasyczne obrazy na płótnie w rozmiarze 40x30. W skrócie można napisać to samo co w przypadku tryptyku. Podsumowując jest dobrze zarówno jeśli chodzi o wykonanie materiały i wrażenia. Cena wydaje się bardzo atrakcyjna co jeszcze intensywniej zachęca do zakupu. Uzupełniając informacje z tryptyku dodam że obrazy przychodzą do zamawiającego dobrze zabezpieczone i owinięte folią.

Koszt: 27,5zł z przesyłką
    Zadowolenie: Akceptowalne +
    Stosunek cena/jakość: dobrze

Fotokrówka (mleczna)
    Byłem zaskoczony gdy poznałem zakres oferty zindywidualizowanych słodyczy – tj. takich których opakowanie zawiera życzenia, zdjęcia i co tam kto sobie zamarzy. Naprawdę w tym przypadku ogranicza nas tylko i wyłącznie wyobraźnia oraz co najważniejsze kasa którą chcemy przeznaczyć na produkt. Nie ma co się czarować, z doświadczenia wiem że jakość części jadalnej bywa różna i jest ściśle powiązana z ceną. Ja wybrałem krówki a dokładnie ich kilogram z własnych zdjęciem na froncie. Miałem możliwość wybrania szablonu nadruku z kilkuset (!) gotowych wzorców z których większość umożliwiała nadanie napisu. Nie skorzystałem z tej ostatniej opcji. Po dwóch dniach wysłane przeze mnie zdjęcie znalazło się na projekcie który zaakceptowałem. Dostałem 80 krówek w plastikowym opakowaniu po cieście zawiązanych ozdobnym sznureczkiem. Całość waży 1,03kg – tak więc nikt nie próbował nikogo oszukiwać. Data ważności przeciąga możliwość spożycia o pół roku naprzód. Niestety nie próbowałem samych krówek i jeśli kogoś będzie to interesowało podzielę się wrażeniami smakiem jeśli dojdzie do degustacji. Fotokrówki nie są anonimowe każda zawiera na papierku prócz wybranego zdjęcia adres producenta a na głównych opakowaniu widnieje skład. Wrażenia estetyczne są pozytywne, dziwi jedynie różna jakość nadruku na poszczególnych krówkach (różne odcienie, nasycenia itd.) ale mieści się ona w granicach akceptacji.

Koszt: 60zł z przesyłką
    Zadowolenia: Akceptowalne
    Stosunek cena/jakość: na rynku kilo krówek zaczyna się od 30zł a zważywszy na indywidualny charakter uznaje że cena jest na styku granicy akceptacji – myślę że 10-15zł mniej było by super.

Foto deska do krojenia
    Chyba najbardziej praktycznym fotoprezentem okazuje się fotodeska do krojenia. Świat gadżetów do kuchni jest pełen tego typu kompozycji co można zobaczyć nawet na półkach marketów. No ale kto by nie chciał mieć jedynego na świecie niepowtarzalnego kawałka szkła na którym urodzi się talent master szefa albo innego top szefa. Do problemu należało podejść profesjonalnie i dostarczyć zdjęcie o proporcjach 2,8:2 co w moim przypadku oznaczało 2800(px)x2000(px) i czekać na przesyłkę – żadnych wizualizacji – jednym słowem podejście z zaskoczenia. Zanim przejdę do istotnej wady fotodeski rozpiszę się o organoleptycznych niuansach. Po pierwsze strona przeznaczona do krojenia nie jest gładka a ma fakturę delikatnych niewielkich kwadracików. Rogi deski są zaokrąglone a tył ma cztery filcowe podparcia by nie rysować powierzchni. Obrazki są nalepione na spód starannie by nie powiedzieć precyzyjnie. Wydaje się że wszystko jest cacy – z małym wyjątkiem otóż co widoczne na zdjęciach poniżej strona do krojenia ma regularne białe pasy – prawdopodobnie maszyna robiąca fakturę zostawia ślady. Jest to według mnie duża wada szczególnie że jak to w przypadku prezentów liczy się bardzo pierwsze wrażenie a to już nie jest tak oszałamiające. Dodatkowo wspomniane kwadraciki zaburzają odbiór zdjęcia i miejscami ma się wrażenie że jest ono niskiej jakości – ale to już taki charakter produktu. Sam prezent nie jest drogi i na pewno wart swojej ceny. Gdyby nie wspomniana wada mógłby powalczyć z fotoszkatułką o zwycięstwo w teście.

Koszt: 33,65zł z przesyłką w przypadku zamówienia dwóch sztuk
    Zadowolenie: Zgodne z oczekiwaniami –
    Stosunek cena/jakość: dobrze (idealnie)

Fotoobraz 80x60 na bawełnianym płótnie
    Chciałem spróbować czegoś innego niż płótno na którym powstaje większość fotoobrazów. W miarę szybko znalazłem ofertę nadruku na bawełnianym płótnie (swoją drogą ciekawe co to za materiał?). W związku z tym że chodziło o sentymentalny wielopokoleniowy obrazek wybrałem naturalne tło i wkleiłem postacie od wnuków do córek aż po zięciów. Owszem wygląda to może kiczowato ale kierunek jest przemyślany i wtopiony w gusta odbiorcy. Fotomontaż osiągnął 8Mpix i po nadruku wygląda świetnie jakościowo. Naprawdę obraz robi wrażenie! – w stosunku do klasycznego płótna zgubiona została odrobinę ostrość ale zamiast dokuczać jest to dodatkowym smaczkiem. Nadruk starannie naciągnięto i co wyjątkowe wbito kliny dbające o właściwy naciąg. Z tył można zauważyć że w stosunku do nadruku na płótnie bawełniane płótno ma kolor żółtawy. Całościowe wrażenia są bardzo dobre i w stosunku do tryptyku widać wyraźne że zwarta duża powierzchnia wygląda optycznie na o wiele większą od tej równie dużej ale rozbitej. Nie wiem czy ktoś rozróżni obywa materiały które są w podobnych przedziałach cenowych ale mój eksperyment przekonuje że na warto rozważyć również alternatywy dla popularnego płótno.

Koszt: 83,44zł z wysyłką
    Zadowolenie: Zgodne z oczekiwaniami +
    Stosunek cena/jakość: można by uciąć do 15-20zł ale uznaje za akceptowalne

Foto kryształ
    Wreszcie doszedłem do miejsca moich gorzkich żali. Prezent ten z różnych przyczyn ma szczególne znaczenie dla mnie bo jest przeznaczony dla bardzo bliskiej mi osoby. Do wykonania foto kryształu potrzebne jest zdjęcie w formacie 3:2 by zadrukować niewielką powierzchnie 15cmx10cm. Gdyby ktoś wykonał ów cud starannie byłby to zdecydowany zwycięzca całego świątecznego szaleństwa. Tymczasem muszę na początku zwrócić uwagę na MEGA duże pęcherzyki powietrza psujące całkowicie odbiór – ale ku wyjaśnieniu kilka zdań (plus zdjęcie poniżej). Technologia wykonania produktu polega na doklejeniu do tyłu atrakcyjnie skrojonego kryształu płytki przeźroczystej na której zadrukowane jest zdjęcie. Wszystko było by doskonałe gdyby jegomość lub też pannica przyłożyła się do wykonania swojej pracy i zlikwidowała widoczne pod wieloma kątami pęcherzyki powietrza powstałe podczas klejenia. Z doświadczenia wiem że w każdych innych sytuacjach wymaga to niewielkiego wysiłku by choćby zminimalizować niedociągnięcia. Tymczasem wszystko wygląda jak od niechcenia. Wystawiłem rozczarowany komentarz negatywny co wywołało nawet telefon sprzedawcy utrzymany, co zaskakujące, w spokojnej tonacji. Wyjaśniłem na czym polega wada co zostało skwitowane przeprosinami – miłe. Jednak muszę przyznać że gdyby wykonanie było dobre przedmiot miałby czar i w zależności od światła zastanego prezentowałby się wybitnie lub co najmniej świetnie. Polecam warunkowo – może ktoś inny będzie miał szczęście i dostanie właściwie wykonany fotokryształ.

Cena: 59,49zł z wysyłką
    Zadowolenie: Nie akceptowalne
    Stosunek cena/jakość: mierny ale gdyby było właściwie to nawet mógłbym uznać że akceptowalnie

Dwa słowa podsumowania – wygrywa fotoszkatułka na pudle ustawiają się fotobombka oraz wszystkie fotoobrazy. Największy zawód to fotogazeta oraz skrajne niechlujstwo wykonanwców.
    Bodies: EM-1/HLD-7/MMF-3 + E-3/HLD-4/FL-50r
    Szkła: ZD7-14, Leica25D/1.4, ZD 14-54 I, ZD 50/EX-25, Sigma 150, Z f1.4/50, Z f5/85-250
    http://forum.olympusclub.pl/threads/79188-obraz-obrazem-za-każdym-razem

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    186
    Moja galeria

Odp: [TEST] Świąteczny fotoprezent

Fotodeska do krojenia jest z szkła?
    Jeśli tak, to średnio się to nadaje do krojenia, gdyż tępi nóż.

Smak krówek jest ważny, więc ciekaw jestem wrażeń organoleptycznych.

W przypadku szkatułki to zdjęcie zajmuje tylko część pokrywy? Nie dałoby się go rozciągnąć na całość?
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

| OlyJedi Awatar Ziootek1971
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

Generalnie to większość tych prezentów może być wykorzystana na każdą okazję. glee dzięki za podpowiedzi.
    Ziootek
    E-30; E-P3; mZD 14-42; "dekielek" 15 mm; ZD 14-54; ZD 9-18; ZD 40-150; Sigma 24; Metz 48-AF1

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    149
    Moja galeria

Dla mnie to wszystko jakieś takie mega kiczowate.
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

| OlyJedi Awatar PanMarecq
    Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez luc4s Zobacz posta
    Dla mnie to wszystko jakieś takie mega kiczowate.
    Dla mnie też,chociaż w przyszłości taki fotoobraz z jakimś fajnym zdjęciem bym sobie sprawił,jednak nie za tą cenę,na grouponie często są takie oferty gdzie taki produkt kosztuje połowę taniej .Btw. super prezentem którego tutaj brak to fotoksiążka !
    Reaktywowany blog: mtwarowskifoto.blogspot.com

| OlyJedi Awatar glee
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria

Potwierdzam fotodeska jest ze szkła albo ze "stopu szkło podobnego"" - czy tępi noże się okaże w praktyce ; )
    Co do krówek to obiecuje że dowiem się o smak.
    Fotoszkatułka jest do zadrukowania dowolnym zdjęciem w formacie kwadratu - u mnie chodziło o zachowanie proporcji 4:3 stąd narzuciłem delikatne ramko-rozmycie.

Kicz też jest elementem kultury - starsi (dziadkowie) oczekują prostego przekazu - byli bardzo zadowoleni mając dzieci i wnuków na obrazkach - chyba bardziej niż ambitne pejzarze czy inne. Grunt to trafić w gusta odbiorcy ; )

Fotoksiążkę przerabiałem przed rokiem - owszem daje niezły efekt i jest swoistą pokazówką dla znajomych ; )
    Bodies: EM-1/HLD-7/MMF-3 + E-3/HLD-4/FL-50r
    Szkła: ZD7-14, Leica25D/1.4, ZD 14-54 I, ZD 50/EX-25, Sigma 150, Z f1.4/50, Z f5/85-250
    http://forum.olympusclub.pl/threads/79188-obraz-obrazem-za-każdym-razem