Strona 5 z 24 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 234

Wątek: Namor1 - pierwsze trudne kroki OM-D

Krystyna1975
    Gość

Odp: Namor1 - pierwsze trudne kroki OM-D

Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    Nie nad statywem.Popytaj tu na forum.Bylo o patelni z glowica.Twoje porosty nie sa tak wysokie jak najnizszy statyw,chyba,ze za dosc wysoka cene z odwrotnym mocowaniem.Taki plywak z gibalkiem zawsze utrzyma Ci poziom i jest to dosc tanie do zrobienia.A i wyzwalanie zdalne lub z opoznieniem.
    Co do tego,ze zawsze jest cos przed i po to odnosilem sie do kadru poprawianego.Tam ta roslina powinna byc cala w GO.Glowka wraz z lodyga.
    Takie coś też znalazłam, nie wiem na ile to dobre http://www.skapiec.pl/site/cat/60/comp/7573633

---------- Post dodany o 20:50 ---------- Poprzedni post był o 20:45 ----------

Cytat Zamieszczone przez Namor1
    Macie zapewne rację, ale nawet w programie Olympusa mam:
    - ostrość i rozmycie [+/- 7],
    - wyostrzenie, a w nim 3 parametry:
    1.intensywność [0-500%],
    2. promień [0-250],
    3. wartość graniczna [0-100].
    Tylko w tym kryją się tysiące kombinacji - muszę znaleźć jakąś literaturę - bo sam nie bardzo jestem w stanie ocenić rezultat przesuwania tych suwaków.
    Jeszcze raz dzięki za pomoc.
    No właśnie. O wyostrzaniu w aparacie zapomnij. Najlepiej, jeśli ustawisz wszystkie parametry na 0, a przede wszystkim ostrość i kontrast, i będziesz to robił w edytorze. Jeśli chodzi o wyostrzanie i jego krytykę, to krytykowane było zapewne przeostrzenie, które objawia się obwódkami wokół wyostrzanych krawędzi. Żeby ich uniknąć, trzeba dać jak najmniejszy promień.

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Krystyna1975 Zobacz posta
    No właśnie. O wyostrzaniu w aparacie zapomnij. Najlepiej, jeśli ustawisz wszystkie parametry na 0, a przede wszystkim ostrość i kontrast, i będziesz to robił w edytorze. Jeśli chodzi o wyostrzanie i jego krytykę, to krytykowane było zapewne przeostrzenie, które objawia się obwódkami wokół wyostrzanych krawędzi. Żeby ich uniknąć, trzeba dać jak najmniejszy promień.
    Te ustawienia dotycza glownie jpg.
    A mniemam, ze jak sie kolega za obrobke bedzie bral to z orfow, wiec to co sobie w aparacie ustawi i tak nie wplynie na surowice.

pozdro
    Ostatnio edytowane przez nyny ; 27.12.13 o 22:04
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

| OlyJedi Awatar Namor1
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria

Duży stawtyw to mam od lunety, przed chwilą nawet podpiąłem aparat, ale boję sie, że się rozleci, bo tam się wpina sprzęt siłą nacisku [wysprzęgla się dzwignią]. Głowicę niby można ustawić odwrotnie, ale to model do lunety i właściwie to pionowo w dół móglbym robić, a pozostałe niskie to aparatem "do góry nogami"

---------- Post dodany o 21:07 ---------- Poprzedni post był o 21:03 ----------

Takie coś też znalazłam, nie wiem na ile to dobre http://www.skapiec.pl/site/cat/60/comp/7573633

---------- Post dodany o 20:50 ---------- Poprzedni post był o 20:45 ----------

Ja tu miałem na myśli nie ustawienia aparatu a dołączonego programu Olympus Viewer.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

Pogadaj z Muminkiem(chyba) albo z Nyny.Oni Ci wiecej o tej fotograficznej patelni powiedza.Jest dozo lepsza jak statyw.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

A na początek może wystarczy cos takiego: http://www.hanbouwmeester.nl/english...-rijstzak.html
    Najprostsze do zrobienia i najwygodniejsze do noszenia
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
    Aktualnie odpoczywam na autobanie.

| OlyJedi Awatar BIKER
    Mieszka w
    zapomniana "Ziemia obiecana" obecnie Miasto bezprawia. Ale to moja Łódź.
    Siła reputacji
    126
    Moja galeria

woreczek z grochem też będzie OK

Krystyna1975
    Gość

Cytat Zamieszczone przez Namor1
    Ja tu miałem na myśli nie ustawienia aparatu a dołączonego programu Olympus Viewer.
    Wiem, ale ja tak na wszelki wypadek wspomniałam, gdybyś "na szybkiego" chciał skorzystać z jpg

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    A na początek może wystarczy cos takiego
    Pewnie,ze tak.
    A na pozniej to to

Kurde.Gwizdne i bedzie fota.A co bedzie jak skowronki beda cwierkac.Aparat za kalacha bedzie robic.

| OlyJedi Awatar alnico
    Mieszka w
    Śląsk, Mikołów
    Siła reputacji
    203
    Moja galeria

No ja Cię błagam, tylko nie gorilla pod. Kupiłeś sprzętu za grubą kasę i chcesz tym badziewiem wszystko schrzanić?
    Ta cegła byłaby już lepsza, tylko nie da się regulować wysokości. Dla siebie ostatnio coś małego szukałam i znalazłam 2: 1. http://www.skapiec.pl/site/cat/60/comp/1507870 2. http://www.skapiec.pl/site/cat/60/comp/421956

A dlaczego nie Gorillapod? Nieraz stosowałem i nie narzekam a w pewnych sytuacjach uważam, że wręcz niezastąpiony. Warunek oryginał a nie jakaś podróba co sama z siebie się złoży.
    OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy .
    Kiedy wychodzę w góry wracam do domu ; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
    Szwarc, mydło i powidło
    || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja

Krystyna1975
    Gość

Cytat Zamieszczone przez BIKER Zobacz posta
    woreczek z grochem też będzie OK
    Dla jednego krzaczka woreczek będzie OK, a dla innego może się okazać za nisko - będziesz nosił kilka woreczków różnej grubości? Ja jednak jestem za statywem z regulowaną wysokością. Sama mam aktualnie Manfrotto 055XB, który ma dzieloną kolumnę centralną, a nogi jego da się rozłożyć płasko, tak że min. wysokość wynosi 7 cm. Fakt, że nie da się wtedy kadrować pionowo. Do pionów trzeba dokręcić głowicę, a to jednak kolejne centymetry wysokości (w zależności od typu głowicy).

---------- Post dodany o 21:25 ---------- Poprzedni post był o 21:24 ----------

Cytat Zamieszczone przez alnico Zobacz posta
    A dlaczego nie Gorillapod? Nieraz stosowałem i nie narzekam a w pewnych sytuacjach uważam, że wręcz niezastąpiony. Warunek oryginał a nie jakaś podróba co sama z siebie się złoży.
    Jesteś pewny, że gorilla pod stabilnie utrzyma O E-M1+O 60 mm f/2.8??? Mam niejakie wątpliwości.