Może nie jest. Tu wypowiadam sie od strony praktycznej (sprawdzonej). Przyznam w każdym razie, że RAW-y z EM1 w RawTherapee tak dość blado wyglądają w tej mojej wersji (4.0.8.10) i trzeba dość mocno suwakami operować aby uzyskać zadowalający efekt. Po prze-konwertowaniu takiego RAW-a do .dng i wczytaniu do Lightroom już na wstępie wygląda to dużo lepiej.
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
Najpierw dziabnąłem w Darktable - rozjaśniłem cienie i bardzo delikatnie przyćmiłem światła.
Mało mi się widziało, więc do Gimpa, różdżką zaznaczyłem ptaka, rozjaśniłem na poziomach, a że to za mdłe wyszło, więc dodałem mikrokontrastu i kontrastu właściwego. Rozmycie zaznaczenia na +20
================
I teraz najważniejsze - omijaj dobre programy jak zło konieczne, ściągniesz sobie program z syfem... znaczy z wirusem
RawTherapee masz tu -->> http://rawtherapee.com/downloads
dopasuj sobie wersję do systemu i architektury. I nie bój się angielskiego, RawTherapee ma w opcjach możliwość ustawienia języka polskiego.
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
A jakoś tak bardziej mi rada Bodzia podchodzi. Na tzw. "dobrych programach" syf się zrobił i w sumie, to tylko lista programów jest, a linku do pobrania trzeba szukać u źródła, czyli na stronie producenta.
Teraz im podam mail, żeby pobierać bez dodatkowych bzdur i wyrażę zgodę na ichni regulami, to mi za dwa dni skrzynkę syfem zawalą. Podziękował.
The question is, who cares?
Już się przekonałem, że ze wszystkich polskich witryn próbują się rożne świństwa dostać. Ściągnąłem z witryny z blogiem [to chyba to co podajesz].
Na wstępie mi się zawiesił - pierwszy ekran. Po zabiciu menedżerm programów już działa, ale lekko mnie zdenerwował bo bez pytania [ustawiania jakichś opcji] przeleciał dyski pościągał rożne śmieci z jpg i dumnie zaprezentował na ekranie.
Przyjrzę mu się dokładniej w wolniejszej chwili.
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
To już jak każdy indywidualnie uważa. Jak na razie ściągam tylko sam plik, który chcę. Tak bywa, że czasem jest odnosnik do strony producenta (np. Adobe) na innych stronach jet to samo.
Po założeniu konta i zalogowaniu akurat nie dostałem jeszcze żadnej informacji od dobreprogramy na E-mail (nie licząc tej pierwszej po założeniu konta).