Może folia malarska by pomogła?![]()
Może folia malarska by pomogła?![]()
W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
Aktualnie odpoczywam na autobanie.
Zrób sobie ten woreczek z grochem to naprawdę przydztna rzecz, wężyk lub pilot też warto stosować, dokup reynoxa i ćwicz ...
W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
Ze swojego doświadczenia podpowiem, że lepsze niż Raynox są pierścienie pośrednie, ponieważ:
- nie powodują spadku ostrości, są przecież puste w środku;
- nie zaburzają bokeh obiektywu, np. nie podoba mi się rozmycie, które serwuje Raynox DCR-150, ale gdy go łączę z pierścieniem 12 mm (Canon), jest ok., czyli ładniej niż konwerter rozmywają tło,
- z Raynoxem wraz z wydłużaniem ogniskowej maleje odległość robocza od obiektu! - sprawdziłam doświadczalnie. Pierścienie dają efekt odwrotny - z wydłużaniem ogniskowej odległość robocza od obiektu rośnie.
Ostatnio edytowane przez Krystyna1975 ; 9.01.14 o 12:09
Tylko po co Namor1 ma sięgać po półśrodki (pierscienie, raynox) jak ma bardzo dobry obiektyw macro (mZD 60mm f2/8 Macro) także z możliwością skali odwzorowania 1:1.
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
Namor1 (jak sam pisał) ma duże kłopoty aby trafić z ostrością przy tej skali jaką ma. Zwiększając jeszcze skale odwzorowania głębia ostrości sie zmniejszy, więc jeszcze trudniej będzie trafić. To nie najlepszy pomysł moim zdaniem. Jeśli będzie robił bardzo dobre zdjęcia makro (trafione z ostrością) to w przyszłości może pomyśleć nad zwiększeniem tej skali (jeżeli 1:1 będzie dla niego za mało)
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
Co mam przemyśleć? Pierścienie powodują spadek jasności, nie ostrości. Im więcej tych pierścieni przykręcimy, tym ciemniejszy staje się cały układ.
Raynoxy są lepsze niż soczewki, ale to ciągle dodatkowa optyka i trzeba naprawdę dobrego "szkła", żeby spadek ostrości nie dał się za mocno we znaki.
Ostatnio edytowane przez Krystyna1975 ; 9.01.14 o 13:30