Strona 14 z 24 PierwszyPierwszy ... 41213141516 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 234

Wątek: Namor1 - pierwsze trudne kroki OM-D

| OlyJedi Awatar Namor1
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria

Odp: Namor1 - pierwsze trudne kroki OM-D

Cytat Zamieszczone przez Saboor Zobacz posta
    I tak trzymaj a detale z kwiatka filtrem górnoprzepustowym wyciągniesz. Filtr górnoprzepustowy
    Fajny ten przewodnik, ale widzę, że ilość technik/sposobów jest nie do ogarnięcia.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Namor1 Zobacz posta
    Fajny ten przewodnik, ale widzę, że ilość technik/sposobów jest nie do ogarnięcia.
    Kwestia czasu i praktyki. Przy czym potrzeby nie ma. Wybranie sobie jednego fajnego programu do wywoływania i wszystko z czasem przyjdzie oparte na metodzie prób i błędów… albo w ogóle można olać dopieszczanie zdjęć i poprzestać na ich robieniu i podstawowej obróbce w niezbednych przypadkach - więcej to radości daje.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar Namor1
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    Kwestia czasu i praktyki. Przy czym potrzeby nie ma. Wybranie sobie jednego fajnego programu do wywoływania i wszystko z czasem przyjdzie oparte na metodzie prób i błędów… albo w ogóle można olać dopieszczanie zdjęć i poprzestać na ich robieniu i podstawowej obróbce w niezbednych przypadkach - więcej to radości daje.
    Ta ostatnia teza coraz silniej do mnie przemawia.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria

Ta ostatnia teza coraz silniej do mnie przemawia.
    No.U mnie ORFy surowe malo odbiegaja od gotowego JPG.

| OlyJedi Awatar Namor1
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    No.U mnie ORFy surowe malo odbiegaja od gotowego JPG.
    Chciałeś przez to powiedzieć, że lepiej poświęcić czas na poprawianie techniki fotografowania niż na obróbkę?

Rozjemca - Super Mod Zwycięzca popRAWki
    Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    287
    Moja galeria

Chciałeś przez to powiedzieć, że lepiej poświęcić czas na poprawianie techniki fotografowania niż na obróbkę?
    Że się wtrącę: Jasne! Wiesz: i w Paryżu nie zrobią....
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
    wątek kulinaria :::: bez prawdziwych potrzeb :::: wątek tutoriale
    wątek Photoshop :::: <-- Volter --> :::: wątek DITL

| OlyJedi Awatar Namor1
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Krystyna1975 Zobacz posta
    Namor1 - Nauczysz się. Z czasem. Nie od razu Kraków zbudowano.
    Zostało mi już tylko wypróbowanie robienia makro ze statywem [lub czymś podobnym] - nie widzę już innego sposobu na zwiększenie głębi ostrości - być może moje deliryczne ręce tak drżą, że zawsze o ten mm jest różnica miedzy tym co mierzy AF a zrobieniem zdjęcia.

| OlyJedi Awatar nipo80
    Mieszka w
    Orle k. Wejherowa
    Siła reputacji
    79
    Moja galeria

Zostało mi już tylko wypróbowanie robienia makro ze statywem [lub czymś podobnym] - nie widzę już innego sposobu na zwiększenie głębi ostrości - być może moje deliryczne ręce tak drżą, że zawsze o ten mm jest różnica miedzy tym co mierzy AF a zrobieniem zdjęcia.
    I tu tkwi problem przy makro wylacz AF. Musisz przelaczyc sie na AF bujany. Czyli ustawiasz na aparacie sobie manualne ostrzenie, na obiektywie ustalasz skale powiekszenia tak aby fotografowana scena się miescila w kadrze lub taka skalę ( jeżeli masz juz dobraną przysłone) aby GO Tobie odpowiadało. Przykładasz oko do wizjera wykonujesz "bujanie" w przod i tyl tak aby ostrość była tam gdzie chesz i naciskasz spust. Wazne jest aby nie za mocno naciskac spust migawki. Na poczatek możesz się oprzeć o coś lub wesprzeć na łokciach. Nie ma chyba lepszej metody na ostrzenie w makro.

Ze statywem, bedzie o tyle niewygodnie że tracisz dużo czasu co przy owadach jest bardzo istotne, przy roślinach i nieruchomych rzeczach już mniej.

Zawsze zostaje jeszcze później stackowanie i wtedy GO już może być bardzo duża

| OlyJedi Awatar Namor1
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez nipo80 Zobacz posta
    I tu tkwi problem przy makro wylacz AF. Musisz przelaczyc sie na AF bujany. Czyli ustawiasz na aparacie sobie manualne ostrzenie, na obiektywie ustalasz skale powiekszenia tak aby fotografowana scena się miescila w kadrze lub taka skalę ( jeżeli masz juz dobraną przysłone) aby GO Tobie odpowiadało. Przykładasz oko do wizjera wykonujesz "bujanie" w przod i tyl tak aby ostrość była tam gdzie chesz i naciskasz spust. Wazne jest aby nie za mocno naciskac spust migawki. Na poczatek możesz się oprzeć o coś lub wesprzeć na łokciach. Nie ma chyba lepszej metody na ostrzenie w makro.

Ze statywem, bedzie o tyle niewygodnie że tracisz dużo czasu co przy owadach jest bardzo istotne, przy roślinach i nieruchomych rzeczach już mniej.

Zawsze zostaje jeszcze później stackowanie i wtedy GO już może być bardzo duża
    Dzięki za wskazówki. Próbowałem tak robić tzn. ostrzyć odsuwając i przybliżając aparat, ale przy chrobotkach musiałbym cały czas leżeć, a przy błotnistej pogodzie na razie nie ryzykowałem. Spróbuje jeszcze stawiać go na ziemi i zdalnie wyzwalać.

| OlyJedi Awatar nipo80
    Mieszka w
    Orle k. Wejherowa
    Siła reputacji
    79
    Moja galeria

Dzięki za wskazówki. Próbowałem tak robić tzn. ostrzyć odsuwając i przybliżając aparat, ale przy chrobotkach musiałbym cały czas leżeć, a przy błotnistej pogodzie na razie nie ryzykowałem. Spróbuje jeszcze stawiać go na ziemi i zdalnie wyzwalać.
    Trudno fotografia czasem wymaga poświęceń, to się czasem leży na ziemi, stoi po kolona w bagnie lub wodzie, rano na łąkach jest przeważnie mokro i chmary komarów, które czekają na śniadanie.

Zdalne wyzwalanie to dobry pomysł, ja mimo iż trzymam aparat w rękach zawsze wyzwalam przez wężyk.

Jak masz takie obiekty, które nie uciekają to masz dużo czasu Możesz aparat położyć na czymś, a i czasem dobrze jest użyć blendy aby doświetlić.

Troszkę cierpliwości nie od razu to wychodzi - ja już próbuję od 4 lat, i pomału do przodu, ale jestem zadowolony bo jest to dla mnie super hobby (oderwanie od zajęć codziennych), poza tym jak patrzę na swoje pierwsze zdjęcia , teraz jest w miarę, ale długa droga jeszcze przede mną.