OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy.
Kiedy wychodzę w góry wracam do domu; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
Szwarc, mydło i powidło || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja
Tu właśnie przydaje się RAW. Jeśli go miałeś to do usunięcia (zredukowania) przepaleń masz w ACR suwak Odtwarzanie. Nie wpływa na kolory może ewentualnie nieco przyciemni.
Po wczytaniu do PSE można było zdjąć selektywnie nasycenie koloru niebieskiego. Czyli: Ulepsz/Dopasuj kolor/Dopasuj Barwę nasycenie
W okienku, które się pojawi wybierasz w polu Edycja - Niebieskości. Dodatkowo możesz kliknąć pipetą tam gdzie są te niebieskości do zredukowania (program dokładniej dopasuje korygowany kolor).
Możesz też użyć suwak Luminancja aby ewentualnie rozjaśnić lub przyciemnić ten wybrany kolor. Ja tak se to ustawiłem:
Mam nadzieję, że nie masz za złe, że tak dokładnie Ci opisuję ale wiem, że dopiero zaczynasz w tym programie. W sumie ważne jest aby wiedzieć ewentualne rzeczy do poprawki lub co się chce uzyskać i wtedy szukać odpowiednich narzędzi, a sam program myślę jest na tyle intuicyjny, że sobie poradzisz.
Ostatnio edytowane przez And.N ; 5.01.14 o 14:59
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
Dzięki za szczegółowe wyjaśnienia, są bardzo pomocne.
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|