Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 70

Wątek: Wybór "Bezlusterkowca"

| OlyJedi Awatar strOOs
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria

Odp: Wybór "Bezlusterkowca"

Po pierwsze, nie USD tylko EUR. Po drugie to nie było pod kątem ceny tylko pod kątem Twoich docinek, że nie można kupić osobno. Wystarczy wpierw czytać, potem docinać.

NEX też nie kosztuje 1200zł, więc się nie mieści - jak już mamy sobie docinać.
    Body: E-M5 II / E-M5 / E-M10 / AIR A01
    "Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez tymczasowy_ Zobacz posta
    349USD+cło+vat = około 1400zł, a po dodaniu krwiożerczych zapędów naszych sklepikarzy to może i więcej. Aha ... budżet to 1200zł

PS
    I przypominam nowy NEX-3 z 16-50 u nas w sklepie 1500zł (tylko!)

---------- Post dodany o 15:16 ---------- Poprzedni post był o 15:14 ----------

Wciąż powtarzam, jeśli nie ma szczególnych powodów, to po co się pchać w starego niedomagającego, robiącego ładne zdjęcia, E-PL1, skoro za podobne pieniądze można kupić starego NEX'a z o wiele lepszą matrycą (nie tylko).
    Ostatnie sformułowanie jest prawdziwe tylko w jednym przypadku, gdy masz do niego pasującą szklarnię, gdy jej nie masz, musisz wybierać. Ja masz szkła do m43. I nie namawiam nikogo na kupno tego aparatu.
    Zilustrowałem nim nieprawdziwość lezącej na stole tezy...
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar strOOs
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria

Zresztą wczesniej kolega tymczasowy wspomniał LX5.

I, jeśli ktoś faktycznie nie chce wydawać więcej niż ~1200zł i nie ma pomysłu na obiektywy, które by potrzebował, to lepiej kupić Panasonica LX5/LX7, Olympusa XZ1/XZ2, Fuji X10 albo inny mądry i jasny kompakt.
    "Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez strOOs Zobacz posta
    Po pierwsze, nie USD tylko EUR.
    Co nie zmienia ceny złotówkowej, która pozostaje 1400zł (z ogonkiem).
    Po drugie to nie było pod kątem ceny tylko pod kątem Twoich docinek, że nie można kupić osobno. Wystarczy wpierw czytać, potem docinać.
    Przy takiej cenie to chyba jednak lepiej kupić w komplecie z korpusem GM1.
    Poza tym daj mi linka do polskiego sklepu z tym obiektywem - może kupię

NEX też nie kosztuje 1200zł, więc się nie mieści - jak już mamy sobie docinać.
    Nex (nowy) z obiektywem (nowym) 1500zł vs. nowy obiektyw za 1400zł i korpus ??? za 100zł nawet używanego nie kupisz

---------- Post dodany o 16:10 ---------- Poprzedni post był o 16:06 ----------

Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Ostatnie sformułowanie jest prawdziwe tylko w jednym przypadku, gdy masz do niego pasującą szklarnię, gdy jej nie masz, musisz wybierać. Ja masz szkła do m43. I nie namawiam nikogo na kupno tego aparatu.
    Zilustrowałem nim nieprawdziwość lezącej na stole tezy...
    Tyle, że w przypadku NEX nie trzeba nawet kupować używanego sprzętu, bo za 1500zł można kupić nowy zestaw NEX-3 z 16-50 - bardzo zacny komplecik. Niestety w m43 nic nowego w tej cenie nie kupisz - i nawet rycerstwo nie pomoże.

---------- Post dodany o 16:14 ---------- Poprzedni post był o 16:10 ----------

Zresztą wczesniej kolega tymczasowy wspomniał LX5.

I, jeśli ktoś faktycznie nie chce wydawać więcej niż ~1200zł i nie ma pomysłu na obiektywy, które by potrzebował, to lepiej kupić Panasonica LX5/LX7, Olympusa XZ1/XZ2, Fuji X10 albo inny mądry i jasny kompakt.
    I owszem za 1300zł nowy XZ-2 jest do wzięcia, ale dodatkowe 200zł jest naprawdę warte zainwestowanie w NEX'a z 16-50, który będzie jednak lepszy od każdego z powyższych wymienionych tu kompaktów.

A po dodaniu kolejnych 100zł, mamy przepiękne zdjęcia portretowe nijak do zrobienia kompaktem.

I nad czym tu się zastanawiać?

| OlyJedi Awatar strOOs
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria

Czyli NEX z 16-50 będzie zawsze lepszy od XZ-2 i LX7?

| OlyJedi Awatar 2ev
    Mieszka w
    WrocLove
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria

No chyba, że masz już inny DUŻY aparat
    Nigdy się nie tłumacz – przyjaciele tego nie potrzebują, a wrogowie i tak nie uwierzą.
    Mark Twain

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez 2ev Zobacz posta
    No chyba, że masz już inny DUŻY aparat
    Przecież to 16-50 w wielu sytuacjach jest bez sensu... Więcej radości byłoby z 3 Sigm dostępnych do tego systemu.
    Ostatnio edytowane przez apz ; 20.12.13 o 18:59
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Prezes07 Zobacz posta
    Co byście poradzili?
    Masz kasę: EPM2 + 17/1.8 i 45/1.8
    Nie chcesz wydawać tyle na sprzęt foto: XZ-2.
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Przecież to 16-50 w wielu sytuacjach jest bez sensu... Więcej radości byłoby z 3 Sigm dostępnych do tego systemu.
    W 16-50 bardzo sensowne jest 16mm, bardziej sensowne niż ekw. 28mm w XZ-2. Generalnie jest to taki sam zoom jak każdym innym aparacie.
    Po dokupieniu S30 i S60 (około 1000zł) mamy kompletny, dobry zestaw, z doskonałą matrycą.

XZ-2 jest fajny i tani (1199zł) ale portretu z małą GO nie zrobisz, no i wiele mniejszy od nex z 16-50 nie jest.

PS
    e-pm2, 17mm, 45mm są super .... ale ta nieszczęsna cena
    Dwa razy drożej niz nex 16-50 i obie Sigmy.
    Ostatnio edytowane przez tymczasowy_ ; 25.12.13 o 21:10

| OlyJedi Awatar merti
    Mieszka w
    kajś miedzy Hanysomi a Góralomi
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria

Prezes07, pokaż swoje zdjęcia jak prosił Mirek, bo panowie od trzech stron podają coraz mocniejsze argumenty, a ty będziesz miał coraz większy galimatias w głowie i się zrazisz
    E-420 +14-300 oraz inne szpeje
    From The Earth