Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 70

Wątek: Wybór "Bezlusterkowca"

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Odp: Wybór "Bezlusterkowca"

Cytat Zamieszczone przez Darekw1967 Zobacz posta
    Budzet 1200 zl to troche malo. Pomysl o XZ-2.
    Jakosc obrazu jak z lustra i nie bedzie Ciebie kusilo by kupowac szkla.
    Teraz w marketach XZ-2 chodzi za przyzwoite pieniadze.
    No co Ty, XZ-2 odpada nie ma wizjera, a bez niego wiadomo - słowo klucz - dobrej fotki nie zrobisz.

---------- Post dodany o 14:01 ---------- Poprzedni post był o 13:49 ----------

Cytat Zamieszczone przez strOOs Zobacz posta
    Za 1200zł akurat zmieści się G3 z 17/2.8 albo 14/2.5 co wchodzi w większość kieszeni.
    Spora ta kieszeń musi być
    http://camerasize.com/compact/#442.360,185.3,ha,t

W NEX nie ma: jasnych długich szkieł (to nowe 70-200/4 to ciemna krowa) - tutaj masz 75/1.8 które daje jakość 135L w Canonie.
    Tak budżet 1200zł, i propozycja dodatkowego szkła za 3500zł, jak to nazwać? Ośmieszanie się?

W NEX masz 3 naleśniki: 16 16-50 20. W MFT masz 12-32 14 14-42 17 20 30.
    A jak wygląda sprawa z dostępnością pączków w obu systemach ... Póki co 12-32 dostępny tylko w zestawie z GM1.
    Co 30 milimetrowego w m43 jest naleśnikiem?

16-50 NEXowe jest w pełni "elektryczne", więc przy każdej operacji zżera baterię.
    Ale za to idealne do filmowania. Jakoś na forach nie ma narzekań na zżeranie akumulatora przez 16-50.
    A panasikowe 14-42 PZ jakie jest?

Ba, jak nie Panas/Oly to można iść też w Samsunga. Tam z małych szkiełek masz 16 20 20-50 30. Do tego body są tanie. Ostatnio NX11 poszedł w zestawie z 20-50 za 660zł (żałuję, że odpuściłem), NX100 są tanie, NX5, NX10 również.
    Jak idziemy w egzotykę, to dlaczego nie Fuji X?

I do każdego z wyżej wymienionych (włącznie z NEX) można dokupić manualne szkła za bezcen.
    Ale nie wszystkie mają tak dobrą obsługę manuali. G3 ma peaking? Chyba żaden z wymienionych wyżej nie ma ... poza każdym NEXem oczywiście
    Ostatnio edytowane przez tymczasowy_ ; 20.12.13 o 15:11

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    224
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez tymczasowy_ Zobacz posta
    No co Ty, XZ-2 odpada nie ma wizjera, a bez niego wiadomo - słowo klucz - dobrej fotki nie zrobisz.
    Chciałeś być uszczypliwy czy co? Nie za bardzo rozumiem, po co ta igiełka w stosunku do mojej osoby. Wątek, jak i moje posty są po to, żeby pomóc komuś w wyborze a nie personalnie udowadniać swoje racje.

W pościenr #6 napisałem
    nie ma sensu pakować się w bezlusterkowca z kitem - w podobnej cenie kupisz XZ-2
    oraz

Z bezlusterkowców to E-PM2 ma dobry stosunek jakość/cena, z innych to NEX-3N z 16-50...
    więc nie za bardzo rozumiem o co Ci chodzi. Ok, zrozumieć próbował nie będę i odpuszczam. Myślę, że w wątku przedstawiono wiele różnych opcji, teraz piłeczka po stronie pytającego. My decyzji za niego nie podejmiemy.

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Budżet mały, więc polecanie tanich używanych body jest jak najbardziej na miejscu. Ale jak już polecamy to nie polecajmy starych kadłubków, tylko korpus który może jeszcze powalczyć jakością zdjęcia z bardziej nowoczesnymi konstrukcjami. Sorry koledzy ale stare Panasoniki, Olympusy czy Samsungi są fajne bo są tanie, a są tanie bo:
    - niedomagają pod kątem jakości matrycy*
    - niedomagają pod kątem szybkości AF*
    - niedomagają w trybie filmowania*

* - podkreśl właściwe

| OlyJedi Awatar strOOs
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria
    Body: E-M5 II / E-M5 / E-M10 / AIR A01
    "Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez tymczasowy_ Zobacz posta
    Budżet mały, więc polecanie tanich używanych body jest jak najbardziej na miejscu. Ale jak już polecamy to nie polecajmy starych kadłubków, tylko korpus który może jeszcze powalczyć jakością zdjęcia z bardziej nowoczesnymi konstrukcjami. Sorry koledzy ale stare Panasoniki, Olympusy czy Samsungi są fajne bo są tanie, a są tanie bo:
    - niedomagają pod kątem jakości matrycy*
    - niedomagają pod kątem szybkości AF*
    - niedomagają w trybie filmowania*

* - podkreśl właściwe
    I niezależnie od wad z serii niepotrzebne skreślić wciąż robią zdjęcia i da się nimi utrwalić wspomnienia. Moje oba EPL-1 są nadal używane jedno do IR, drugie do fotografii. Zapewniam
    że z tych 12MBpx RAW-ów da się wywołać także interesujące zdjęcia.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar strOOs
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria

I w końcu ktoś normalny. Na G3 śluby fotografowałem i młodym nie przeszkadzała jakość zdjęć. Ba, na GF2 można nawet koncerty fotografować i sprzedawać z tego zdjęcia...

Ale oczywiście to się wg kolegów do niczego nie nadaje, bo reszta jest lepsza.

Idealnie pasuje to pod cytat, który od dawna krąży już po świecie, a aktualny będzie chyba na zawsze:

"24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers"
    Body: E-M5 II / E-M5 / E-M10 / AIR A01
    "Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    I niezależnie od wad z serii niepotrzebne skreślić wciąż robią zdjęcia i da się nimi utrwalić wspomnienia. Moje oba EPL-1 są nadal używane jedno do IR, drugie do fotografii. Zapewniam
    Bo te wady są istotne dla kogoś, kto nie potrafi zrobić ostrego zdjęcia No w każdym razie tak odebrałem ten wątek, ale mogę się mylić...
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
    Aktualnie odpoczywam na autobanie.

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Bo te wady są istotne dla kogoś, kto nie potrafi zrobić ostrego zdjęcia No w każdym razie tak odebrałem ten wątek, ale mogę się mylić...
    Każdy z aparatów ma swoje wady, ważne by nie przeszkadzały one w tym by mieć go ze sobą, gdy zdjęcie trzeba lub warto zrobić.

Poza tym wciąż trwa technologiczny wyścig producentów i co kilka miesięcy wychodzą nowe, lepsze aparaty, lepsze w szczegółach, a za chwilę będzie jak z Photoshopem i procesorami , dalsze udoskonalanie nie przekłada się na istotne korzyści dla użytkowników...
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Każdy z aparatów ma swoje wady, ważne by nie przeszkadzały one w tym by mieć go ze sobą, gdy zdjęcie trzeba lub warto zrobić.

Poza tym wciąż trwa technologiczny wyścig producentów i co kilka miesięcy wychodzą nowe, lepsze aparaty, lepsze w szczegółach, a za chwilę będzie jak z Photoshopem i procesorami , dalsze udoskonalanie nie przekłada się na istotne korzyści dla użytkowników...
    Już tak jest.
    Jeśli pytasz o jakość, to kup co chcesz. Zawsze będziesz najsłabszym ogniwem. Ci, którzy potrafią wykorzystać sprzęt, nie pytają co kupić
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
    Aktualnie odpoczywam na autobanie.

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

349USD+cło+vat = około 1400zł, a po dodaniu krwiożerczych zapędów naszych sklepikarzy to może i więcej. Aha ... budżet to 1200zł

PS
    I przypominam nowy NEX-3 z 16-50 u nas w sklepie 1500zł (tylko!)

---------- Post dodany o 15:16 ---------- Poprzedni post był o 15:14 ----------

Wciąż powtarzam, jeśli nie ma szczególnych powodów, to po co się pchać w starego niedomagającego, robiącego ładne zdjęcia, E-PL1, skoro za podobne pieniądze można kupić starego NEX'a z o wiele lepszą matrycą (nie tylko).