Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 70

Wątek: Wybór "Bezlusterkowca"

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Odp: Wybór "Bezlusterkowca"

Generalnie są to wakacje, rekreacja, wycieczki rodzinne, dziecko, czasem samochody ze względu na profil pracy. Lubie kiedy zdjęcie jest ostre.

Jeżeli chodzi o mój upór do bezlusterkowców... Podyktowany jest możliwością wyostrzania tego co bym chciał, a nie tego co zechce coś ode mnie niezależne. Chyba, że się mylę.

Dlatego się tu odezwałem też. Ponieważ na Opytcznych.pl piszą wszędzie w każdym teście, że Olympusy bardzo ostre zdjęcia robią. Choć z drugiej strony w Raw'ach można zdaje się to nadrobić w programach do obróbki jak się nie mylę (jeżeli chodzi o innych producentów).

RX100 słyszałem całkiem sporo również. Martwi mnie tylko, że to automat. Podobno bardzo ładne zdjęcia robi.

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Prezes07 Zobacz posta
    RX100 słyszałem całkiem sporo również. Martwi mnie tylko, że to automat.
    W jakim sensie "automat"?
    Raczej nie ma problemów aby robić nim w trybach PASM ...
    Podobno bardzo ładne zdjęcia robi.
    Ładne zdjęcia robi fotograf (operator aparatu fotograficznego) a nie sam aparat

Myślę, że spokojnie możesz iść w coś kompaktowego. Jak mówisz, że lubisz głównie jpegi, to poleciłbym Olympusa XZ-2, a może nawet Stylusa 1. Na wakacje, i nie tylko, idealne, no i niepotrzebne będą kolejne inwestycje w sprzęt. Kasę radziłbym zainwestować np. w oprogramowanie typu LightRoom - zobaczysz ile może dać "dopieszczenie" RAW'a.

Jeśli natomiast "musisz" koniecznie kupić bezlustrowca, to w zasadzie obojętnie co kupisz w zestawie z kitem, będzie Cię zadowalało.
    Ja kupiłbym jakiegoś NEX'a z 16-50, potem mozna, za w miarę niewielkie pieniądze - okolice 600zł, dokupić Sigmy 19, 30 i 60mm (wszystkie mają f=2.8 ) - zacząłbym od 60mm do portretu, bo 19 i 30mm masz już w kicie i może nie będziesz odczuwał potrzeby.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Chciałbym pozostawić sobie możliwości rozbudowy i dlatego chciałbym iść w stronę bezlusterkowca. Najtaniej wychodzi Samsung NX1000 - bo chodzą czasem na ebay.de po niecałe 200Euro. Co jest dobrą ceną według mnie. Nie powiem, po czytaniu testów i czytaniu opinii na optycznych, przekonuje mnie E-PM1 = E-PL3 jak widzę te ostre zdjęcia. I nie wiem co tu jest przyczyną, że dla mojego oka, one po prostu są ładniejsze niż z reszty aparatów. Może ja lubię takie ostrości, nie wiem.

Do tej pory podzielałem własnie kolego twoje poglądy, byłem napalony na Nex'a.

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Chciałbym pozostawić sobie możliwości rozbudowy i dlatego chciałbym iść w stronę bezlusterkowca. Najtaniej wychodzi Samsung NX1000 - bo chodzą czasem na ebay.de po niecałe 200Euro. Co jest dobrą ceną według mnie. Nie powiem, po czytaniu testów i czytaniu opinii na optycznych, przekonuje mnie E-PM1 = E-PL3 jak widzę te ostre zdjęcia. I nie wiem co tu jest przyczyną, że dla mojego oka, one po prostu są ładniejsze niż z reszty aparatów. Może ja lubię takie ostrości, nie wiem.

Do tej pory podzielałem własnie kolego twoje poglądy, byłem napalony na Nex'a.
    Nie możesz się zdecydować to moze rzuć monetą.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Łatwo powiedzieć...

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

Łatwo powiedzieć...
    Pokaz jakiekolwiek zdjecie ktore Ty zrobiles o akceptowalnej ostrosci.Jak zobacze to napisze Ci ktory aparat bedzie robic lepsze lub gorsze zdjecia(czyt.mniej lub bardziej ostre)

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Zaczyna się robić ciekawie.

| OlyJedi Awatar strOOs
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria

W tej cenie też Panasoniki GF2/GF3/G3 i (samo body) G5.

Jeśli mały i cienki to względnie G3 (wg opisów jest gruby, ale to z powodu wizjera). Body nie jest drogie, można do niego dobrać jakiegoś taniego naleśnika (14 albo 17) i wyjdzie Ci cienki, dobry aparat.

Jak to uzupełnisz Sigmą 30/2.8 to masz jasny i tani zestaw.
    Body: E-M5 II / E-M5 / E-M10 / AIR A01
    "Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez strOOs Zobacz posta
    W tej cenie też Panasoniki GF2/GF3/G3 i (samo body) G5.
    W tej cenie są NEXy z o wiele lepszą matrycą, więc ja nie kupował bym nic z m43 co nie ma matrycy podobnej do GX7 czy E-P5. No i wspomniane obiektywy Sigmy lepiej pasują do APS-C niż do m43
    19mm to 28,mm (aps-c) i 38mm (m43)
    30mm to 45mm i 60mm
    60mm to 90mm i 120mm

Bardziej mi pasuje 28,5 45 i 90mm niż 38, 60, 120mm.

| OlyJedi Awatar strOOs
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria

Ale to ktoś ma wybrać, a nie Ty. To, że Tobie bardziej pasują to jedno - każdemu może pasować inaczej.

Ja podałem opcję, której wcześniej nikt nie brał pod uwagę, a matryca G3 to wg mnie już top z tego, czego potrzebuje amator zaczynający zabawę.

A podawanie GX7/E-P5 w budżecie podawanym przez autora wątku to już tylko ośmieszanie się.

Kończąc: jeśli wg Ciebie w danym aparacie liczy się jedynie matryca to pozdrawiam
    Body: E-M5 II / E-M5 / E-M10 / AIR A01
    "Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"