Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Dziwne dźwięki w OM1

Awatar Wesley
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Dziwne dźwięki w OM1

Koledzy moje body wydaje jakiś irytujący dźwiek ,po odstawieniu aparatu od oka aparat przy zmianie pozycji emituje odgłosy podobne do np. łapania ostrości przy wciskaniu do połowy spustu migawki. Szybkie nieregularne cyk...cyk.cyk.....cyk, . Czujnik oka wyłączony a aparat jak by miał ochotę ostrzyć albo wykonywać jakieś pomiary przy poruszaniu. Podobnie miałem w OM5 , Panowie jeśli to jest normalne to spadam , ale wkurza mnie to cykanie, bo skoro ja nic nie przyciskam w body to co ono kombinuje bez mojej ingerencji ??? Dzięki za ewentualne rozjaśnienie w głowie.
    Ostatnio edytowane przez Wesley ; 18.12.13 o 04:07

OR | Honorowa wystawa Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar k@czy
    Mieszka w
    38° 59' 1.46" -94° 44' 16.274"
    Siła reputacji
    157
    Moja galeria

Odp: Dziwne dźwięki w OM1

Jestę Ekspertę.
    To stabilizacja.
    Dziekuję.

Ostatnio edytowane przez k@czy ; 18.12.13 o 04:57
    Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++

| OlyJedi Awatar banc
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    44
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Wesley Zobacz posta
    Koledzy moje body wydaje jakiś irytujący dźwiek ,po odstawieniu aparatu od oka aparat przy zmianie pozycji emituje odgłosy podobne do np. łapania ostrości przy wciskaniu do połowy spustu migawki. Szybkie nieregularne cyk...cyk.cyk.....cyk, . Czujnik oka wyłączony a aparat jak by miał ochotę ostrzyć albo wykonywać jakieś pomiary przy poruszaniu. Podobnie miałem w OM5 , Panowie jeśli to jest normalne to spadam , ale wkurza mnie to cykanie, bo skoro ja nic nie przyciskam w body to co ono kombinuje bez mojej ingerencji ??? Dzięki za ewentualne rozjaśnienie w głowie.
    Pierwsza wersja, masz w jakiś sposób włączoną stabilizacje. Wyłącz ją i sprawdz czy to to.
    Druga wersja, ruszając aparatem zmieniasz oświetlenie i jest to dzwięk przymykania przysłony w obiektywie.
    E-M1, E-PL1, Panasonic 12-35, 35-100, 60mm makro, 50-200, Vightlander 25mm, Sigma 150mm makro i worek pomniejszych manuali ... i na co mi to wszystko?

Awatar Wesley
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Dziękuje panaowie sprawdzę obie opcje ,stabilizace słychać jak szumi po naciśnięciu spustu a cyka jak jakaś świerszcz .banc może cykać przysłona sama ???

| OlyJedi Awatar banc
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    44
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Wesley Zobacz posta
    Dziękuje panaowie sprawdzę obie opcje ,stabilizace słychać jak szumi po naciśnięciu spustu a cyka jak jakaś świerszcz .banc może cykać przysłona sama ???
    Przed chwilą sprawdziłem to na E-M1 z 35-100. Najpierw skierowałem aparat na żarówkę, a potem w ciemne miejsce. Przysłona się zamyka/otwiera robiąc właśnie takie cykanie.
    E-M1, E-PL1, Panasonic 12-35, 35-100, 60mm makro, 50-200, Vightlander 25mm, Sigma 150mm makro i worek pomniejszych manuali ... i na co mi to wszystko?

| OlyJedi Awatar strOOs
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria

Tak, cykanie przysłony. Każde body MFT tak robi

Dzięki temu matryca nie dostaje nadmiaru światła.
    Ostatnio edytowane przez strOOs ; 18.12.13 o 14:02
    Body: E-M5 II / E-M5 / E-M10 / AIR A01
    "Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"

Awatar Wesley
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Niniejszym grzecznie podziędziękowywuje mądrzejszym i pozdrawiam