Wrzucę coś po testach na sucho pewnie w niedzielę. W normalnym użytkowaniu będę miał okazję potestować w następny piątek.
Wrzucę coś po testach na sucho pewnie w niedzielę. W normalnym użytkowaniu będę miał okazję potestować w następny piątek.
Jacek
link do filmiku pokazującego róznicę w szybkości ładowania tych akumulatorków i standardowych 1.2. Faktem jest różnica jest znaczna.
Sprzęt jest ale czasu niestety mało.
Jak bym miał takie czasy jak na tym wyżej ze zwykłymi akumulatorkami, to bym sobie tymi 1.6V w ogóle głowy nie zawracał. Niestety na dwu-bateryjkowcu jest lipa.
Ok moja pierwsza próba zrobienia czegoś takiego więc była ostra walka z narzędziami filmowymi.
Tak na oko Eneloop 9-9.5 sek. Powergenix 4.5-5 sek.
Jacek
Wszystko piękne ale ile czasu trzyma ta bateria napięcie? czy nie ma spadku przy jak leży luzem. Drugie pytanie to jak szybko spada jej napięcie bo z tym jest różnie dla rozmaitych baterii? może po kilkunastu błyskach nie będzie większej różnicy.
Zapraszam do mojego wątku
P&P - Pentax i Panas (GX7)
OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy.
Kiedy wychodzę w góry wracam do domu; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
Szwarc, mydło i powidło || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja
W piątek będę miał okazję sprawdzić to w praktyce, tak pewnie do 60-80 błysków. Ale z drugiej strony jak jeden komplet dostanie zadyszki to i tak nie będzie dla mnie problemu bo zakup obejmował 4szt. więc po prostu wymienię i będzie po problemie.
W lampowe użytkowania za bardzo się nie wczytywałem ale znalazłem jeden opis że w zasadzie mogą ciągnąć nawet dłużej niż eneloopy (mimo mniejszej pojemności) z tego powodu że praktycznie do końca pojemności NiZn trzymają ponad 1.2V. A z niektórymi sprzętami w eneloopach jak napięcie spadnie poniżej 1.2V to elektronika odmawia współpracy.
Jacek
Zapraszam do mojego wątku
P&P - Pentax i Panas (GX7)
Jak po imprezie będą jeszcze żyć to zrobię drugi sparing: przechodzone powergenixy kontra świeżo naładowane eneloopy.
Jacek
No i trochę czasu minęło. Poprzednia impreza nie wypaliła ale aktualnie jestem po innej. Koło 50 (nie pełną mocą ale ttl lub manual z korekcją na -) błysków w ciągu 1.5h średnie pomieszczenia o standardowej wysokości. Zadyszki ładowania nie zaobserwowałem wiec jak dla mnie jest ok i moje wymagania spełnia a w razie czego druga parka aku czekała w odwodzie. Na tej lampie komfort użycia w stosunku do enloopów nieporównywalny. Tylko raz czy dwa musiałem czekać na doładowywanie zamiast robić fotki. Z eneloopami w zasadzie było to ciągłe czekanie.
A samoładowanie oczywiście występuje. Po pół roku w szufladzie lampa nie chciała odpalić. Ale jeżeli ktoś nie ładuje baterii przed użyciem to sam się prosi o kłopoty.
Chociaż coraz bardziej korci mnie puszczenie mojej lampy na sprzedaż. Nawet do G5 to znaczący rozmiar i waga. Ten cały i40 wygląda bardziej kusząco a jeszcze jest na 4 akumulatorki.
Jacek
A czy ja mogę prosić o link do tych baterii z ładowarką? Jestem zainteresowany. Nie wiem tylko na co zwrócić uwagę. Czy firma ma znaczenie?
było Lustro jest panasonic lumix Lx100
(brakuje mi tylko dłUUgiego zUUma)