Strona 4 z 24 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 237

Wątek: Wybór laptopa

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wlkp
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Jeszcze gwoli komentarza w kwestii marek: to wybaczcie ale IBM to tragedia juz jakis ARISTO jest lepszy. W kwestii dobrego sprzętu to DELL ( oczywiscie nie za 2 tys zł), seria HP jest ok, nie wiem skad opinia o awaryjnosci , mam kolejny sprzet tej firmy i nie zawiodlem sie jeszcze. Na pewno nie brałbym noname czy jest ACER, itp wynalazki.
    W każdym razie zycze bezproblemowego używania

| OlyJedi Awatar mateuss
    Mieszka w
    Warszawa-Gocław
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    tyle opinii ile użyszkodników gratulujemy zakupu nowego sprzęta

Oleryk
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez KaarooL
    Acer to shit. Co to w ogóle za sprzęt? Cudo z marketu, marka dla nieświadomych, którzy posępią 300 pln a w efekcie mają laptopa na 2 lata a nie na 4-5 jak w przypadku marek ASUS czy IBM.

Na bebechach ASUS'a składane są IBook'i - zgniłki, zaś IBM to jedna z niewielu firm, które pomimo spadku cen nie obniżają jakości sprzętu.
    Hmm...bardzo stanowcze stwierdzenia. Szkoda, że nie zgodne z rzeczywistością.
    Acer...do najtrwalszych z pewnością nie należy ale jego stosunek ceny do wydajności jest naprawdę dobry.
    Zwłaszcza, jeśli chcemy wybrać notebooka z zenętrzną kartą graficznią ATI czy NVidii.
    Toshiba czy Dell za porównywalne parametry każą sobie płacić nie 200 czy 300 ale nieraz około tysiąca zlotych więcej. A notebook na cztery lata?
    Chyba tylko jako podstawka pod kwiatki bo do noramalnej pracy po czterech latach nie będzie się nadawał, nawet jeśli będzie sprawny technicznie to będzie też przestarzały technologicznie.
    Asus owszem produkuje "kadłubki" do samodzielnego montażu z wykorzystaniem dowolnych komponentow ktore kupują inne firmy ale to raczej świadczy o ich dobrym wykonaniu a nie złej jakości.
    Laptopy IBM już nie istnieją i to od ponad roku.
    IBM odsprzedał swój dział notebooków firmie Lenovo i pod taką nazwą są obecnie produkowane.
    Nie znaczy to, ze są znacznie gorsze ale to już nie IBM.
    Tak wogóle to radzę najpierw poczytać a potem pisać

Rodia, jeśli chcesz kupić notebooka to podaj do czego on ma przede wszystkim służyć (czy tylko biuro, czy obróbka fotogrfii czy multimediów czy też do gier) a także ile chcesz (mozesz) na niego wydać.
    wtedy mozna poszukać w dostępnej ofercie najkorzystniejszeg na chwilę obecną rozwiązania.
    Bo za miesiąc może już być inaczej
    Generalnie dziś najlepsze parametry mają nowe, dwurdzeniowe procesory Intela znane jako Centrino w nowej wersji Santa Rosa. Polecam zalinkowany artykuł Ryszarda Sobkowskiego o tej plarformie.
    Dopiero z tym procesorem (i całą platformą) plus karta graficzna z obsługa DirectX 10 warto kupować Vistę. Z czymkolwiek innym tylko XP. Nieprawdą jest, że XP "już się skończył", właśnie w tej chwili przeżywa drugą mlodość, szczególnie wśród zawidzionych na Viście użytkowników. Włąsnie wczoraj nadeszła wiadomość od Intela o przedłużeniu sprzedaży tego systemu o następne pół roku.
    Reasumując, podaj do czego i za ile to się poszuka

PS
    Co do płyt z systemem, sterownikami i aplikacjami to wszystko zależy od producenta i modelu.
    Rzadko już teraz mamy płytę z "normalnym" systemem, najczęściej są to właśnie różne "rescue CD" czy dvd, przywracające fabryczną konfigurację lub/i ukryte partycje na dysku, służące do tego samego.
    Generalnie, zaleciłbym (jak tak robię) zainstalowanie wszystkiego, co potrzebne, odinstalowanie niepotrzebnych wodotrysków, podzielenie dysku wedle uznania (np. za pomoca Partition Magic) i zrobie "lusterka" czyli własnej kopii świeżego systemu, którą zawsze można przywrócić.
    Uff, ale się rozpisalem...

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Skoro już o laptopach... Dell - (w USA) jak dla mnie dość OK, trzeba śledzić ich witrynę, żeby się załapać na dobrą cenę, czasem świadomą "pomyłkę". Czekanie na kompa nie każdemu odpowiada ale dostajemy sprzęt solidny. Używałem dość intensywnie Della przez ponad rok - po tym czasie był jak nowy... Toshiba - aktualnie mam taki komputer - wydajność, bateria, bajery to mocne strony, podobnie jak matryca, po kilku m-cach użytkowania można się dopatrzeć wycierania klawiszy, laptop mniej solidny niż Dell ale w sumie oceniam bardzo na plus. Mam jednak taką uwagę - co za głupek zaprojektował umiejscowienie dwóch portów USB oraz napędu optycznego po prawej stronie komputerka - często przecież do laptopa używa się zewnętrznej myszy, dla mnie normalne było umiejscowienie tego z lewej strony - jak miałem w Dellu... Zarówno Dell jak i Toshiba ma zainstalowane dużo softwarowego dziadostwa - nic nie wnoszących rzeczy a spowalniających kompa - trzeba poświęcić trochę czasu żeby spersonalizować kompa i zrobić sobie z tego obraz... HP/Compaq - niska cena ale... w egzemplarzach które mieli moi znajomi zdarzały się problemy - a to padnięty napęd DVD, a to szalejący obraz na monitorze - problem z komunikacją z "body". No i wycierające się miejsce służące za mysz - niby szczegół ale nie powinno się zdarzyć szczególnie po tylko kilku m-cach używania... Sony - w sumie ciekawe laptopy, solidnie zrobione, trochę jak Mac, bardzo pasują mi twarde klawisze - dobrze się na tym pisze - szybko i wygodnie. Wspomniany Acer - w USA dużo się tego sprzedaje, wbrew pozorom nie są to komputery znacznie tańsze od konkurencji ale dobrze wyposażone. Może nie jest to pierwsza liga ale nie umiejscawiałbym Acera wśród produktów no name... Ludzie używają, chwalą, pozycja na amerykańskim rynku nie wzięła się znikąd... Z innymi laptopami raczej kontakt miałem sporadyczny...
    Takie moje bardzo subiektywne OT...
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi Awatar rodia
    Mieszka w
    Koszalin
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Woytec60
    Rodia, jeśli chcesz kupić notebooka...
    Cytat Zamieszczone przez rodia
    Temat można już zakończyć. Wybór padł na ASUS F5R-AP172C - heh stoi już na biurku.
    to podaj do czego on ma przede wszystkim służyć (czy tylko biuro, czy obróbka fotogrfii czy multimediów czy też do gier) a także ile chcesz (mozesz) na niego wydać.
    wtedy mozna poszukać w dostępnej ofercie najkorzystniejszeg na chwilę obecną rozwiązania.
    Cytat Zamieszczone przez rodia
    Zastosowanie: domowo-biurowe (stronki www robię głównie). Czasami coś przy fotkach pomontuje (ale to ma nie mieć wpływu na zakup). Sporo filmow oglądam stąd ekran panoramiczny. Windows musi być - to ma byc legalne stanowisko - takiego pogrzebuje.
    Tak wogóle to radzę najpierw poczytać a potem pisać
    Właśnie woytec, właśnie

Oleryk
    Gość
    No dobra, dałem plamę, nie doczytałem do końca
    No nic chciałem pomóc...

PS
    Dobry wybór.

ADM Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kadm_kg
    Jeszcze gwoli komentarza w kwestii marek: to wybaczcie ale IBM to tragedia juz jakis ARISTO jest lepszy. W kwestii dobrego sprzętu to DELL ( oczywiscie nie za 2 tys zł), seria HP jest ok, nie wiem skad opinia o awaryjnosci , mam kolejny sprzet tej firmy i nie zawiodlem sie jeszcze. Na pewno nie brałbym noname czy jest ACER, itp wynalazki.
    W każdym razie zycze bezproblemowego używania
    IBM tragedia ?
    było sobie życie

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wlkp
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Fotomic: niestety dokladnie tak. Stopien awaryjności do jakości wypada tragicznie. Nawet duże molochy wierne im porezygnowały z tego sprzętu na korzyśc innych . Co do uwagi, że IBM zostal sprzedany Lenovo, to jak dla mnie to nie wyszlo dobrze dla marki. Aczkolwiek , lenovo jeszcze nie mialem w rękach wiec, nie chce sie wypowiadać.

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Woytec:
    wiem co to Lenovo, ale nie każdy skojarzy, więc piszę IBM - tak dla jasności... napisałeś się grubo (prawie się zaśliniłeś przy tym), podczas gdy zainteresowany już dawno zapodał sprzęt...

kadm_kg:
    to chyba te nowe wypusty tak padają na cyce? bo starsze modele chodzą jak złoto.

ADM Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez KaarooL
    kadm_kg:
    to chyba te nowe wypusty tak padają na cyce? bo starsze modele chodzą jak złoto.
    dokładnie takie same mam podejrzenia, co do starszego sprzętu "produkowanego" przez IBM, gdy nie było przejęte przez L to jest MALINA. chociaż T43 w późniejszych wersjach robiło juz L.
    było sobie życie