Strona 6 z 24 PierwszyPierwszy ... 4567816 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 237

Wątek: Wybór laptopa

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar paakayttaja
    Mieszka w
    Rybnik / Jyväskylä
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria
    Stałem się szczęśliwym posiadaczem laptopa. Kupiony głównie ze względu na to, że peceta (nawet z panelem LCD) nie da się wszędzie zabrać a korzystanie np. z Wi-Fi - dajmy na to - na rynku jakiegoś miasta to absurd.

Czym się kierowałem? Przede wszystkim faktycznym nastawieniem na mobilność. Taaak, laptop wbrew pozorom jest albo do grania i leżenia na stole albo do targania go ze sobą. Zrezygnowałem z karty graficznej (po kilku testach) na rzecz dołożenia drugiej kości RAM (teraz mam 2GB). WLAN i BT to standard, szybki i pojemny dysk.
    Wkurza mnie jedynie matryca "glare" - taka, co się w niej światło odbija i... Viśta HB. Po kilku dniach testowania sprzętu, jestem za tym, aby tam postawić XP. Viśta nie zachowuje się do końca stabilnie, Windows Defender potrafi doprowadzić do skrajnej irytacji (fakt, jak po raz trzeci uruchomimy tę samą aplikację, to wreszcie się odczepi...), nie wspominając o zasobożerności (przy fabrycznym 1GB RAMu, Viśta zżerała ok. 3/4...).

Myślałem o wpakowaniu tam SuSE, ale linucha raczej zostawię na stacjonarnym (jak zawsze - wszędzie tam, gdzie jest "Designed for Windows" jest problem np. z mapowaniem klawiszy skrótów czy innymi duperelami, których pod pingwinem nie ma) - powód? Lightroom do szybkiej obródki zdjęć i puszczeniu ich np. gdzieś w sieci czy też "łatwość" niektórych aplikacji (tzn. nie wszystko działa poprawnie pod Wine, przynajmniej ja tak mam).

Plusem A8HE (Asus) jest długa praca na akumulatorze (do 3h przy trybie oszczędnym; poza tym, matryca 14' ma podobno na to wpływ: mniejsza matryca = mniejszy pobór energii), 5xUSB (jedno - jak wyczytałem - USB HiSpeed 2.0), Wi-Fi i kilka innych, przydatnych bajerów.

Jak sobie przypomnę latanie po Budapeszcie w poszukiwaniu kafejki/photolabu do zgrania zdjęć z kart i wybulenie 3000 HUF (~45 PLN!) za nagranie płyty, to już wolę się trochę pomęczyć z Viśtą, 2.5kg i raczej niedużym wyświetlaczu (z funkcją lustra :P) - w końcu to sprzęt przenośny a nie centrum rozrywki... IMHO.
    Tuulan ja Tuulin tuulinen tuuli tuulee talvella täällä ja tuolla.

| OlyJedi Awatar WG
    Mieszka w
    Wodzisław Śl.
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Dorzucę swoje 5 groszy do dyskusji.

Zwracajcie i dopytujcie się jak działa serwis danego producenta. Jeśli to ma być
    komputer na prawdę przenośny, będzie towarzyszył w plenerach. Ogólnie nie będzie
    leżał pod szmateczką na biurku w domu. To to jest na prawdę ważna sprawa, a tym bardziej jeśli jesteście ludźmi którzy nie dbają specjalnie o sprzęt (tak jak ja )

I w tym miejscu muszę pochwalić serwis Acera. Laptop naprawiony (wymiana napędy dvd, hdd) w niecały tydzień. W ogóle kupowałem go właśnie z myślą, że jest to sprzęt
    marnej jakości, ale używam go 2 lata i na razie obudowa sie nie rozpadła. Moim zdaniem
    bardzo dobry stosunek jakości do ceny.

Kuleje serwis Asusa i dlatego nigdy nie kupię ich laptopa. Zawiodłem się również na Toshibie. Już ktoś wcześniej pisał, że to straszny badziew i zgadzam się.

Mieszka w
    Rybnik / Jyväskylä
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria
    Czeski serwis Acera ma nowego angielskiego managera Zagroził zwolnieniami i obcięciem premii za spartolone naprawy (pamiętam, jak laptopy potrafiły wracać po trzy razy do serwisu, bo nie były naprawione). Blasc w Warszawie to dopiero była porażka...

Ja Acera nie biorę, bo wiem, co się łatwo może zepsuć (chociaż 3/4 znajomych używających tego sprzętu narzeka jedynie na słabe baterie).

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez WG
    Kuleje serwis Asusa i dlatego nigdy nie kupię ich laptopa. Zawiodłem się również na Toshibie. Już ktoś wcześniej pisał, że to straszny badziew i zgadzam się.
    Nie strasz mnie! ;( Moja Toshibka wlasnie w serwisie a pierwsze spotkanie z nim nie bylo mile... ;(
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    IBM
    Jak używka to tylko IBM ;p Moja Połówka ma kilkuletniego x24 i sprawuje się znakomicie.

Z nówek, całkiem całkiem są Też Maxdata.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    daghda chyba jednak na laptopa w roli data banku nie zdecydowałbym sie nigdy. Od tego sa przenośne dyski 2.5" ktore siedza bezpiecznie w kieszeni kolo piersióweczki.
    ...był Olek jest A6000

Mieszka w
    Rybnik / Jyväskylä
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria
    Data bank swoją drogą - ale laptop = wypalenie DVD (zrobienie kopii zapasowej) ze zdjęciami i schowanie ich w bezpieczne miejsce. Laptop - aby nie latać po mieście i szukać, gdzie też mogą mi nagrać zdjęcia nie zabierając horrendalnie wysokiej kasy za tą czynność. Pod koniec dnia przeglądnąć zdjęcia na ciut większym LCD niż ten w aparacie. Każde rozwiązanie jest dobre, to tak IMHO.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Galicja
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez daghda
    Data bank swoją drogą - ale laptop = wypalenie DVD (zrobienie kopii zapasowej) ze zdjęciami i schowanie ich w bezpieczne miejsce. Laptop - aby nie latać po mieście i szukać, gdzie też mogą mi nagrać zdjęcia nie zabierając horrendalnie wysokiej kasy za tą czynność. Pod koniec dnia przeglądnąć zdjęcia na ciut większym LCD niż ten w aparacie. Każde rozwiązanie jest dobre, to tak IMHO.
    Moze kup ze trzy karty pamieci 4giga extreem III i nie biegaj z laptopem. Przeciez to bez sensu.
    Czesc.Ch.

Mieszka w
    Rybnik / Jyväskylä
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria
    Łiitam, - już mam - laptop tak czy owak był mi potrzebny.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Galicja
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez daghda
    Łiitam, - już mam - laptop tak czy owak był mi potrzebny.
    Jasne, laptop to laptop, zawsze sie przyda.
    Jednak wozenie go i pilnowanie i ladowanie baterii i plyt by sie nie polamaly, to male przedsiewziecie wojenne. A gdzie radosc podrozowania? Pomijam torbe foto z klamotami.
    W epoce tanich kart pamieci wszelkie data banki i laptopy to tylko zbedny szpan. A dla powaznego podroznika utrapienie.
    Zawsze sie kogos poznaje w podrozy, kto umozliwi darmowy ( ewentualny) zrzut zdjec na kompie.
    Czy tylko mi sie to udaje?
    Czesc.Ch.
    p.s. Niech zyja kompakty! Moga byc cyfrowe.