Strona 21 z 24 PierwszyPierwszy ... 111920212223 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 201 do 210 z 237

Wątek: Wybór laptopa

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Nie patrz na cale, ale na rozdzielczości...

p.s. ja bym brał 12" 1440px i zewnętrzny monitor do domku
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta

Dokładnie. Na 11-calowym ekranie 768 pikseli w pionie, moje zdjęcia wyglądają dużo lepiej (są ostrzejsze, mniej zaszumione) niż na CRT 17" o takiej samej rozdzielczości w pionie. Ideałem byłby dla mnie monitor o rozdzielczości 300 dpi, tak jak na odbitkach.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Toster_88
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez qazy Zobacz posta
    http://www.notebooki.pl/notebook/pokaz/233922/ będzie OK. Procesor Ok, matryca chyba też i pamięci ma jak trzeba.
    Karta graficzna tez jak najbardziej ok
    Dobry ten lapek jak na swoja cene

| OlyJedi Awatar qazy
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Patrzyłem na rozdzielczości i chciałem jak najwięcej ale szybko wyszedłem poza budżet Teraz mam lenovo 3000 N100 i rozdzielczość jakość ujdzie choć matryca słaba a wydajność bieda. Dochodzę wiec do wniosku że rozdzielczość taka jak mam wystarczy ale matryca musi być lepsza. teraz są zdaje się podświetlane. Procek i pamięć to też priorytet (im więcej czytam tym bardziej mogę sie mądrować . Gdyby ten samsung z tymi parametrami był z matrycą 17 cali ale jest słabszy http://www.komputronik.pl/index.php/...0_JS01PL_.html a chyba wolę wydajność niż wyższą rozdzielczość (matryca ta sama). A wy jak myślicie ? Rezygnować trochę z wydajności. Bo ta matryca ma tylko lepszą rozdzielczość, jakość ta sama chyba.
    Było: Panasonic GX1, Olympus E510
    Jest: Panasonic GX7

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Dzięki grizz przegapiłem gdzieś ten wątek a teraz chętnie poczytam.
    Bogdan problem w tym że z tego co się zorientowałem to 17 cali z i5 to już poza zasięgiem albo rezygnujesz z wydajności. I mam dylemat - szybsze 15 cali czy wolniejsze 17 ? Pomyślałem ze może ten http://www.notebooki.pl/notebook/pokaz/233922/ będzie OK. Procesor Ok, matryca chyba też i pamięci ma jak trzeba.
    1366 x 768 - to jest straszliwie nieużyteczna rozdzielczość (poza excelem (choć w wersji 2007 już tak fajnie nie jest)i filmami) na codzień. 768px to jest maławo
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar bogdan1
    Mieszka w
    miasto, czasem wiocha
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez helmuth Zobacz posta
    Wydaje mi się, że największym problemem laptopa nie jest jego "środek" ale jego ekran (matryca).
    Podstawowy problem to ten, że laptopa się kupuje i w zasadzie już nic z nim nie można zrobić, a w PC-cie można wymienić cały środek w zależności od potrzeb. Drugi problem to własnie ten środek laptopa, czyli procesor i karta grafiki. Jak coś jest małe to niestety (w przypadku laptopa ) wolniejsze i słabsze. Procesor i karta wydzielają dużo ciepła a możliwości jego odprowadzenia w laptopie są ograniczone, wobec tego ogranicza się wydajność, aby ciepła było jak najmniej. To tak w skrócie. A kwestia gorszych zdjęć z laptopa to jakaś bzdura. Zdjęcia obrabia program a nie laptop. Jeśli komputer i karta graficzna poradzi sobie z obróbką to sam sprzęt nie ma nic do gadania. W przeciwnym wypadku dzieje się to bardzo długo albo laptop odmawia posłuszeństwa.
    Zupełnie inna bajka to matryca LCD i jakość wyświetlanego obrazu. To tak jak z komórkami i LCD w aparatach fotograficznych. Fizycznie widać różnicę między (E-620) 230.000 a np.920.000pix (D300s). Tak samo w matrycach laptopów czy telewizorów HD i HDReady. Do tego duże znaczenie ma jeszcze wielkość samej matrycy 15" czy 17" przy tej samej rozdielczości ekranu.
    Netbooki, to niestety już przeszłość - energooszczędne, ale wolne, słabe procesory, brak napędu. W zasadzie tylko od pracy w podróży i przeglądania internetu i poczty.
    Ostatnio edytowane przez bogdan1 ; 22.02.10 o 21:30
    E-620+ZD ED 14-54, 40-150, 70-300 + Raynox DCR-250 + Metz 48 AF-1

| OlyJedi Awatar qazy
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

żona ma toshiba 13" naprawdę dobry sprzęt i dobry monitor. Ale mimo wszystko wolę coś większego. Z klawiaturą sie gorzej pracuje i kręgosłup szybciej boli od pochylania się przy pracy
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    1366 x 768 - to jest straszliwie nieużyteczna rozdzielczość (poza excelem (choć w wersji 2007 już tak fajnie nie jest)i filmami) na codzień. 768px to jest maławo
    kurcze też bym chciał więcej ale w tej cenie wszyscy jakby się uparli i mają podobnie tylko w proporcjach 16:9 albo 16:10. Wszystko pod filmy. Gdzie te czasy jak kompy miały proporcje 4:3. I do internetu lepiej i do grafiki. No chyba ze tylko panoramy ktoś robi
    Czyli zrezygnowałbyś trochę z wydajności i mobilności i brał tego samsunga 17" ?
    On ma 1600x900.
    Ostatnio edytowane przez qazy ; 22.02.10 o 21:26 Powód: Automatyczne scalenie postów

| OlyJedi Awatar bogdan1
    Mieszka w
    miasto, czasem wiocha
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    A może ten http://www.proline.pl/sklep.php?p=TOSHIBA+A500-1G2?
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Lub http://www.vobis.pl/oferta/notebooki..._15_6_4gb.aspx
    Ostatnio edytowane przez bogdan1 ; 22.02.10 o 21:54 Powód: Automatyczne scalenie postów
    E-620+ZD ED 14-54, 40-150, 70-300 + Raynox DCR-250 + Metz 48 AF-1

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Czyli zrezygnowałbyś trochę z wydajności i mobilności i brał tego samsunga 17" ?
    On ma 1600x900.
    Jak nie będziesz miał do tego zewnętrznego monitora, a mobilność sprowadzi się z przejścia z gabinetu, do salonu, albo z samochodu do biura, to zdecydowanie brałbym 17". Więcej wygody używania otrzymasz z większej rozdzielczości, niż wydajności.

Jednak jeżeli masz zamiar ten laptop nosić (a nie tylko przenosić ), to 17" to jest masakra.

| OlyJedi Awatar qazy
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Bogdan wydaje mi się że to jest to samo co samsung tylko dodali blureja. A na tym mi nie zależy. Trochę tylko marka mnie przekonuje bo samsunga jako laptopa nie znam a toshibę tak i jest OK.
    A ten asus to jakby odpowiednik tez wart rozważenia.
    Grizz no właśnie to wygląda tak że codziennie dom - biuro - dom i czasami rodzina + wyjazdy. I tak się zastanawiam ze dużo tego noszenia nie mam. I te 17" mnie ciągnie tylko w salonie na ławie będę walczył z żoną o miejsce
    Trochę będzie zabawnie jak postawię go koło jej 13".

Kurcze muszę jutro gdzieś pojechać i pooglądać te kompy organoleptycznie. Faceci z kompami to jak baby z ciuchami - zobaczysz, dotkniesz i musisz mieć
    Ostatnio edytowane przez qazy ; 22.02.10 o 23:36