Nie patrz na cale, ale na rozdzielczości...
p.s. ja bym brał 12" 1440px i zewnętrzny monitor do domku![]()
Nie patrz na cale, ale na rozdzielczości...
p.s. ja bym brał 12" 1440px i zewnętrzny monitor do domku![]()
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Patrzyłem na rozdzielczości i chciałem jak najwięcej ale szybko wyszedłem poza budżetTeraz mam lenovo 3000 N100 i rozdzielczość jakość ujdzie choć matryca słaba a wydajność bieda. Dochodzę wiec do wniosku że rozdzielczość taka jak mam wystarczy ale matryca musi być lepsza. teraz są zdaje się podświetlane. Procek i pamięć to też priorytet (im więcej czytam tym bardziej mogę sie mądrować
. Gdyby ten samsung z tymi parametrami był z matrycą 17 cali ale jest słabszy http://www.komputronik.pl/index.php/...0_JS01PL_.html
a chyba wolę wydajność niż wyższą rozdzielczość (matryca ta sama). A wy jak myślicie ? Rezygnować trochę z wydajności. Bo ta matryca ma tylko lepszą rozdzielczość, jakość ta sama chyba.
Było: Panasonic GX1, Olympus E510
Jest: Panasonic GX7
Podstawowy problem to ten, że laptopa się kupuje i w zasadzie już nic z nim nie można zrobić, a w PC-cie można wymienić cały środek w zależności od potrzeb. Drugi problem to własnie ten środek laptopa, czyli procesor i karta grafiki. Jak coś jest małe to niestety (w przypadku laptopa ) wolniejsze i słabsze. Procesor i karta wydzielają dużo ciepła a możliwości jego odprowadzenia w laptopie są ograniczone, wobec tego ogranicza się wydajność, aby ciepła było jak najmniej. To tak w skrócie. A kwestia gorszych zdjęć z laptopa to jakaś bzdura. Zdjęcia obrabia program a nie laptop. Jeśli komputer i karta graficzna poradzi sobie z obróbką to sam sprzęt nie ma nic do gadania. W przeciwnym wypadku dzieje się to bardzo długo albo laptop odmawia posłuszeństwa.
Zupełnie inna bajka to matryca LCD i jakość wyświetlanego obrazu. To tak jak z komórkami i LCD w aparatach fotograficznych. Fizycznie widać różnicę między (E-620) 230.000 a np.920.000pix (D300s). Tak samo w matrycach laptopów czy telewizorów HD i HDReady. Do tego duże znaczenie ma jeszcze wielkość samej matrycy 15" czy 17" przy tej samej rozdielczości ekranu.
Netbooki, to niestety już przeszłość - energooszczędne, ale wolne, słabe procesory, brak napędu. W zasadzie tylko od pracy w podróży i przeglądania internetu i poczty.
Ostatnio edytowane przez bogdan1 ; 22.02.10 o 21:30
E-620+ZD ED 14-54, 40-150, 70-300 + Raynox DCR-250 + Metz 48 AF-1
żona ma toshiba 13" naprawdę dobry sprzęt i dobry monitor. Ale mimo wszystko wolę coś większego. Z klawiaturą sie gorzej pracuje i kręgosłup szybciej boli od pochylania się przy pracy
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
kurcze też bym chciał więcej ale w tej cenie wszyscy jakby się uparli i mają podobnie tylko w proporcjach 16:9 albo 16:10. Wszystko pod filmy. Gdzie te czasy jak kompy miały proporcje 4:3. I do internetu lepiej i do grafiki. No chyba ze tylko panoramy ktoś robi
Czyli zrezygnowałbyś trochę z wydajności i mobilności i brał tego samsunga 17" ?
On ma 1600x900.
Ostatnio edytowane przez qazy ; 22.02.10 o 21:26 Powód: Automatyczne scalenie postów
A może ten http://www.proline.pl/sklep.php?p=TOSHIBA+A500-1G2?
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Lub http://www.vobis.pl/oferta/notebooki..._15_6_4gb.aspx
Ostatnio edytowane przez bogdan1 ; 22.02.10 o 21:54 Powód: Automatyczne scalenie postów
E-620+ZD ED 14-54, 40-150, 70-300 + Raynox DCR-250 + Metz 48 AF-1
Jak nie będziesz miał do tego zewnętrznego monitora, a mobilność sprowadzi się z przejścia z gabinetu, do salonu, albo z samochodu do biura, to zdecydowanie brałbym 17". Więcej wygody używania otrzymasz z większej rozdzielczości, niż wydajności.
Jednak jeżeli masz zamiar ten laptop nosić (a nie tylko przenosić), to 17" to jest masakra.
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
Bogdan wydaje mi się że to jest to samo co samsung tylko dodali blureja. A na tym mi nie zależy. Trochę tylko marka mnie przekonuje bo samsunga jako laptopa nie znam a toshibę tak i jest OK.
A ten asus to jakby odpowiednik tez wart rozważenia.
Grizz no właśnie to wygląda tak że codziennie dom - biuro - dom i czasami rodzina + wyjazdy. I tak się zastanawiam ze dużo tego noszenia nie mam. I te 17" mnie ciągnie tylko w salonie na ławie będę walczył z żoną o miejsce
Trochę będzie zabawnie jak postawię go koło jej 13".
Kurcze muszę jutro gdzieś pojechać i pooglądać te kompy organoleptycznie. Faceci z kompami to jak baby z ciuchami - zobaczysz, dotkniesz i musisz mieć![]()
Ostatnio edytowane przez qazy ; 22.02.10 o 23:36