Strona 20 z 24 PierwszyPierwszy ... 101819202122 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 191 do 200 z 237

Wątek: Wybór laptopa

| OlyJedi
    Mieszka w
    Świebodzice
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Wiedziałem, że pójdzie to dalej.
    Ocena zdjęcia to wybitnie indywidualna sprawa.
    Jednak pisanie, że noszenie brązowych butów po 18 to głupota raczej nie, choć sa tacy, którzy nie założą.
    Napisanie że coś jest bezs sensu, kupowanie laptopa jest bez sensu - to = kupowanie laptopa to głupota = kupujacy są głupi. Wiem, że kolega nie to miał na myśli, ale czasami tonowanie wypowiedzi, choćby "ozdobnikiem" ma dobre zastosowanie. (wg mnie, moim zdaniem - ma zastosowanie w odróżnieniu od "chciałbym powiedzieć", które zawsze jest zbedne) Można oczywiście walić z grubej rury, uważając, że odczucia moje są tak istotne, że jedyne słuszne.
    Kiedy piszesz - to zdjęcie jest do kitu - to Twoje zdanie.
    Ale pisząc - portrety są bez sensu - nie oceniasz walorów, tylko deprecjonujesz zamiłowanie innych. Ozdobnik świadczy wtedy o intencjach. Oczywiście można i trzeba stanowczo - kiedy ma sie racje, i fakty to potwierdzają. Np gdy 100% kupujacyhc laptopy kupuje je, bo taka moda nastała. Każdy kto kupuje wielkiego SUVa ma małego wacka tyle, że to nie prawda.
    EOD - już nie offtopuje - sorry.
    Ostatnio edytowane przez Adrian ; 18.02.10 o 11:51
    Pozdrawiam
    E-510, 14-42, 40-150 (stary), 35, fl-36
    IS 3000, Tough 3000, Zenit 122,
    Nikon d7000, 18-105, 50/1,8

Awatar lachon69
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Adrian Zobacz posta
    Hmm. Lepiej było by z dodaniem: "mom zdaniem", "według mnie" itp.
    od poczatku lat 90tych jechałem na blaszakach. Wtedy trochę grałem, trochę pracowałem. Brak lapka spowodowany był dużo mniejszą wydajnością i dużo wyższą ceną. Obecnie wydajnośc jst bez problemu akceptowalna. Cena rownież. Nie wyobrażam sobie powrotu do klocowatego pudła w domu - a na brak miejsca nie narzekam. (te, które pudłem nie są mają wydajność równą lub mniejszą niż lapek) Jedynie notebook. Mobilnośc to nie tylko zabranie komputera na tygodniowy wypad w dzicz, ale sprawdzenie czegoś na nim w salonie, a później w sypialni, na koniec podłączenie jako odtwarzacz blue-ray do telewizora. Zrób to z blaszanym pudłem. Można, ale to dopiero bez sensu. Zabierz blaszaka w delegację, do hotelu aby dokończyc projekt (winszuje zdolnośi i wytrwałości aby robić coś w Cadzie na netboku)
    Innymi słowami - moim zdaniem, Twoja wypowiedź i inne w podbnym tonie są.... bez sensu. Tym ardziej, że prezentowane dość kategorycznym tonem. (o ile mamy ton na forum )

Dlatego, MOIM ZDANIEM, w tej chwili użytkownikami notebooków powinna być dosyć wyspecjalizowana grupa osób - grafików pracujących w Cadzie (choć nie wyobrażam sobie pracy z grafiką na matrycach z laptopów, no ale co kto lubi) i testerzy gier komputerowych którzy lubią je testować w każdym miejscu świata (choć na najwyższych detalach nie pograją). Nigdzie nie napisałem że masz zabierać w podróż blaszaka, tylko netbooka. W tej chwili, do pracy w domu bierzesz wysoko wydajnego PC z dobrym monitorem i robisz na nim wszystko - plusem jest jego wydajność, minusem mobilność. W przypadku netbooka, plusem jest jego mobliność, minusem wydajność. A w przypadku notebooków? Ani to bardzo wydajne (jak chcesz porównywać wydaność z blaszakami to musisz na lapka wydać parę tysiecy złotych więcej), ani bardzo mobilne (ważą po 3kg, bateria trzyma 2-3 godziny...jedziesz pociągiem, robisz ten swój projekt w Cadzie i co? Bateria siada i jest kicha) czyli coś do wszystkiego. A jak coś jest do wszystkiego, to jest do niczego. Więc MOIM ZDANIEM, laptopy w tej chwili to sprzęt dla bardzo konkretnych osób, a że wszyscy je kupują...

Przykładem Ci wszyscy studenci którzy przejadają stypennia żeby spłacić laptopa. Myślisz że to sprzęt który potrzebuje każdy z nich? Że każdy z nich obrabia grafikę w podróży itd? Nie, większość z nich używa tylko Worda, Opery i gg...więc mówie tylko o tym, żeby kupować sprzęt na miarę swoich potrzeb

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    242
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez C+ Zobacz posta
    Do oszczędzania na prądzie, internetu, filmów i Worda kupuje się coś takiego

http://www.ram.net.pl/product_info.p...ducts_id=55179

lub

http://www.ram.net.pl/product_info.p...ducts_id=53699
    Fajne, ale oszczędność energii wcale nie taka duża. Te kompy mają zasilacz 65 W, a do tego trzeba doliczyć jakiś monitor, czyli kolejne 50 W. Mój laptop ma 40 W, czyli blisko 3-krotnie mniej, mimo podobnej konfiguracji sprzętowej.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    163
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez lachon69 Zobacz posta
    Dlatego, MOIM ZDANIEM, w tej chwili użytkownikami notebooków powinna być dosyć wyspecjalizowana grupa osób - grafików pracujących w Cadzie (choć nie wyobrażam sobie pracy z grafiką na matrycach z laptopów, no ale co kto lubi)
    ekhm... w cadzie to można by i na 16 kolorowym monitorze pracować

Chyba, ze pijesz do wielkości... to rzeczywiście beznadziejnie jest

Choć w sumie przy projektowaniach, to i 1920x1200 to jest maaało!

...

Laptop solidnych rozmiarów, z przyzwoitej wielkości matrycą, to świetna alternatywa dla domowego blaszaka. Tej tendencji się nie zmieni. Blaszaki zostaną już tylko wyspecjalizowanymi stacjami roboczymi dla specjalistów i hobbystów

ZU wybierze laptopa, bo wygodniej.

Są też fajne laptopy, małe (12") lekkie (1,3kg) a wydajnością nieustępujące blaszakom...

naprawdę wyboru jest tyle, że każdy znajdzie coś dla siebie.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Koriolan
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    293
    Moja galeria
    Przy obecnych cenach- bez większego problemu
    wybór "laptop albo blaszak" zastępuje "i laptop i blaszak"
    Laptop lub netbook wedle potrzeb.

Niedawno jeszcze komputery z kategorii ultraportable kosztowały jakieś chore pieniądze.

Przyznam, że do sprawdzenia poczty coraz częściej używam telefonu komórkowego z WiFi.
    Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938
    zabawki: OM-1 + 12-100/f4 +100-400+ 12/2 + 20/1.4 . Czasem S 23Ultra

| OlyJedi Awatar qazy
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Jaki laptop do obróbki zdjęć ?

Muszę kupić laptopa. Stary już powoli dogorywa. Chce wydać do 3000 zł. Oczywiście główne jego zadanie to po prostu prace biurowe + internet. Czyli prawie każdy by się nadał

Chciałbym jednak żeby był jak najlepszy do obróbki zdjęć i filmów. Co dość często robię.
    W związku z tym moje pytania:
    - czy warto szukać z matrycą powyżej 15,4 cala ? czy lepiej 15,4 ale mocniejszy ?
    - jakie teraz procesory są najlepsze do takich zadań ? coś widziałem i5, core2 duo ?
    - na co zwracać uwagę przy matrycy ? Czy przy tej cenie jest w ogóle z czego wybierać ?
    A może macie doświadczenia z konkretnym modelem ? i polecilibyście coś ?

Dzieki z góry za pomoc.
    Było: Panasonic GX1, Olympus E510
    Jest: Panasonic GX7

| OlyJedi Awatar bogdan1
    Mieszka w
    miasto, czasem wiocha
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    Moim zdaniem ekran im większy tym lepszy 15" to mało do obróbki min. 17"
    Warto zwrócić uwagę na rozdzielczość ekranu i rodzaj matrycy.
    Apple w zestawie daje photoshopa, ale to wydatek powyżej 4000. i5 i pamięć min.4Gb DDR3 to równiez już standard.
    Dysk min.500Gb no i do tego szybka karta graficzna np z serii GF 9xxx.
    Amatorsko można pokusić się o coś słabszego, ale żeby przez jakiś czas nie narzekać że można było ale się przyoszczędziło, to poniżej 3500 nie warto schodzić lub kupić normalnego PC-ta.
    E-620+ZD ED 14-54, 40-150, 70-300 + Raynox DCR-250 + Metz 48 AF-1

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria
    Wydaje mi się, że największym problemem laptopa nie jest jego "środek" ale jego ekran (matryca). Często posiadacze laptopów przyznają, że zdjęcie wyszło marnie bo było obrabiane na laptopie. Nie wiem na czym to polega, nie mam laptopa ale miałem okazję pracować na VAIO Sony'ego i nie byłem zadowolony. Wystarczy minimalnie zmienić kąt patrzenia na ekran i kolory zmieniają się diametralnie.
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    163
    Moja galeria
    Połączyłem z poprzednim wątkiem. Pytającemu polecam przeczytać powyższą dyskusję.
    Ostatnio edytowane przez grizz ; 22.02.10 o 17:19
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar qazy
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Dzięki grizz przegapiłem gdzieś ten wątek a teraz chętnie poczytam.
    Bogdan problem w tym że z tego co się zorientowałem to 17 cali z i5 to już poza zasięgiem albo rezygnujesz z wydajności. I mam dylemat - szybsze 15 cali czy wolniejsze 17 ? Pomyślałem ze może ten http://www.notebooki.pl/notebook/pokaz/233922/ będzie OK. Procesor Ok, matryca chyba też i pamięci ma jak trzeba.
    Helmuth - niestety wiem jakie sa słabe strony obróbki na laptopie. Kontrola nad kolorem faktycznie słaba. Ale pracuję w różnych miejscach i muszę mieć laptopa stacjonarny wiec odpada.

17 cali mnie kusi ale patrzeć muszę tez na mobilność bo codziennie muszę go wozić. A w domu mam ograniczone miejsce.
    Ostatnio edytowane przez qazy ; 22.02.10 o 20:18
    Było: Panasonic GX1, Olympus E510
    Jest: Panasonic GX7